Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Decyzja Brukseli w sprawie zakazu vege burgerów i imitacji sera

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W piątek 23.10. Parlament Europejski nie zgodził się na zakaz stosowania nazw typu „wegańskie burgery” na produktach bezmięsnych. Przyjęto natomiast bardziej restrykcyjne wymogi znakowania analogów produktów nabiałowych.

Projekt zmian w rozporządzeniu nr 1308/2013 został wysunięty przez Komisję Europejską jeszcze w 2019 r. Zgodnie z nim stosowanie nazw używanych tradycyjnie dla produktów mięsnych - takich jak np. stek, kiełbasa, eskalopki czy burgery - na produktach bezmięsnych (analogach mięsa) miało być zakazane w całej Unii. Podobne regulacje zostały przyjęte już m.in. we Francji. Propozycja ta została odrzucona w głosowaniu.

Oznacza to, że przynajmniej na razie w Polsce w oznakowaniu produktów wegańskich i wegetariańskich wciąż będzie można używać określeń odwołujących się do produktów mięsnych pod warunkiem spełnienia ogólnych przepisów prawa żywnościowego.

Przyjęto natomiast poprawkę zakładającą rozszerzenie zakazu stosowania nazw nawiązujących do produktów mleczarskich również w zakresie określeń nawiązujących do takiego pochodzenia jak „w stylu”, „o smaku”, „substytut”, „imitacja” – np. „imitacja sera”.

 Link do protokołu znajdziesz poniżej:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-9-2020-10-23-RCV_FR.pdf 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.