Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niezdrowa dieta może zaburzać sen głęboki

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy ze Szwecji postanowili sprawdzić czy „śmieciowe jedzenie” wpływa na to, jak śpimy. Wyniki badania wskazują, że niezdrowia dieta może powodować zaburzenie tzw. snu głębokiego.

Dieta i sen

„Zarówno niezbilansowana dieta, jak i niedostatek efektywnego snu, stanowią czynniki ryzyka wielu chorób. W związku z tym, że żywienie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, postanowiliśmy zbadać czy efekty wywierane przez różne jakościowo diety mogą przekładać się na nasz sen”, mówi prof. Jonathan Cedernaes ze szwedzkiego Uniwersytetu w Uppsali.

Badanie w układzie krzyżowym

Badanie przeprowadzone zostało w układzie krzyżowym. W pierwszej części doświadczenia uczestników losowo przydzielono do grupy spożywającej dietę bardziej lub mniej zbilansowaną, w części drugiej natomiast każdy z ochotników trafił do grupy przeciwnej. Podaż kalorii była dostosowana do zapotrzebowania poszczególnych osób, przy czym dieta „niezdrowa” dostarczała więcej cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych i składała się w większej mierze z produktów przetworzonych. Na przestrzeni tygodnia stosowania każdej z diet naukowcy monitorowali sen, aktywność i rozkład posiłków uczestników. Po tym okresie ochotnicy poddawani byli badaniu w laboratorium snu.

Gorsza jakość snu głębokiego

„Zaobserwowaliśmy, że uczestnicy badania spali tak samo długo w przypadku obydwu diet (…). Tyle samo trwały również poszczególne fazy snu”, mówi prof. Cedernaes. „Szczególnie interesował nas jednak sen głęboki – przyjrzeliśmy się więc wolnofalowej aktywności mózgu w tej fazie, co odzwierciedla jak bardzo regenerujący jest dla organizmu sen głęboki. U osób spożywających więcej «śmieciowego jedzenia» stwierdziliśmy mniej aktywności wolnofalowej (…). Oznacza to, że niezbilansowana dieta skutkowała płytszym snem głębokim. Podobne zmiany występują w procesie starzenia się organizmu, a także w przebiegu zaburzeń takich jak bezsenność. Można więc postawić hipotezę, że w przypadku tego typu dolegliwości – z punktu widzenia efektywności snu – powinniśmy kłaść większy nacisk na sposób żywienia”, wyjaśnia szwedzki naukowiec.

Długofalowy wpływ żywienia?

Na ten moment badacze nie są w stanie wskazać w jaki sposób żywienie może przekładać się na jakość snu w perspektywie długofalowej. „Nie wiemy obecnie jakie składniki niezbilansowanej diety negatywnie wpłynęły na sen głęboki. Zazwyczaj «niezdrowy» sposób żywienia charakteryzuje się wyższą podażą kwasów tłuszczowych nasyconych i cukru, a mniejszą błonnika – tak też było w przypadku naszego badania. Jesteśmy więc ciekawi czy istnieje konkretny czynnik molekularny, który odgrywa w tym kontekście szczególną rolę. Trzeba też zaznaczyć, że nasze doświadczenie trwało stosunkowo krótko, a zawartość tłuszczu i cukru w diecie niezbilansowanej mogła być wyższa. Niewykluczone, że wówczas zauważylibyśmy jeszcze wyraźniejszy wpływ żywienia na jakość snu”, podsumowuje prof. Cedernaes.

Źródła:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23787\
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230530125400.htm?fbclid=IwAR1y2b1RTAAEi_OLZvHvAW_jas5zOmOCUQq2DK67FXSKgR4DoV5YdedxO2s
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.