Niezdrowa dieta może zaburzać sen głęboki
Naukowcy ze Szwecji postanowili sprawdzić czy „śmieciowe jedzenie” wpływa na to, jak śpimy. Wyniki badania wskazują, że niezdrowia dieta może powodować zaburzenie tzw. snu głębokiego.
Dieta i sen
„Zarówno niezbilansowana dieta, jak i niedostatek efektywnego snu, stanowią czynniki ryzyka wielu chorób. W związku z tym, że żywienie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, postanowiliśmy zbadać czy efekty wywierane przez różne jakościowo diety mogą przekładać się na nasz sen”, mówi prof. Jonathan Cedernaes ze szwedzkiego Uniwersytetu w Uppsali.
Badanie w układzie krzyżowym
Badanie przeprowadzone zostało w układzie krzyżowym. W pierwszej części doświadczenia uczestników losowo przydzielono do grupy spożywającej dietę bardziej lub mniej zbilansowaną, w części drugiej natomiast każdy z ochotników trafił do grupy przeciwnej. Podaż kalorii była dostosowana do zapotrzebowania poszczególnych osób, przy czym dieta „niezdrowa” dostarczała więcej cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych i składała się w większej mierze z produktów przetworzonych. Na przestrzeni tygodnia stosowania każdej z diet naukowcy monitorowali sen, aktywność i rozkład posiłków uczestników. Po tym okresie ochotnicy poddawani byli badaniu w laboratorium snu.
Gorsza jakość snu głębokiego
„Zaobserwowaliśmy, że uczestnicy badania spali tak samo długo w przypadku obydwu diet (…). Tyle samo trwały również poszczególne fazy snu”, mówi prof. Cedernaes. „Szczególnie interesował nas jednak sen głęboki – przyjrzeliśmy się więc wolnofalowej aktywności mózgu w tej fazie, co odzwierciedla jak bardzo regenerujący jest dla organizmu sen głęboki. U osób spożywających więcej «śmieciowego jedzenia» stwierdziliśmy mniej aktywności wolnofalowej (…). Oznacza to, że niezbilansowana dieta skutkowała płytszym snem głębokim. Podobne zmiany występują w procesie starzenia się organizmu, a także w przebiegu zaburzeń takich jak bezsenność. Można więc postawić hipotezę, że w przypadku tego typu dolegliwości – z punktu widzenia efektywności snu – powinniśmy kłaść większy nacisk na sposób żywienia”, wyjaśnia szwedzki naukowiec.
Długofalowy wpływ żywienia?
Na ten moment badacze nie są w stanie wskazać w jaki sposób żywienie może przekładać się na jakość snu w perspektywie długofalowej. „Nie wiemy obecnie jakie składniki niezbilansowanej diety negatywnie wpłynęły na sen głęboki. Zazwyczaj «niezdrowy» sposób żywienia charakteryzuje się wyższą podażą kwasów tłuszczowych nasyconych i cukru, a mniejszą błonnika – tak też było w przypadku naszego badania. Jesteśmy więc ciekawi czy istnieje konkretny czynnik molekularny, który odgrywa w tym kontekście szczególną rolę. Trzeba też zaznaczyć, że nasze doświadczenie trwało stosunkowo krótko, a zawartość tłuszczu i cukru w diecie niezbilansowanej mogła być wyższa. Niewykluczone, że wówczas zauważylibyśmy jeszcze wyraźniejszy wpływ żywienia na jakość snu”, podsumowuje prof. Cedernaes.
Źródła:
Przeczytaj także
-
12.05.2023
Czy zanieczyszczenia obecne w żywności mają związek z otyłością?
Opublikowane niedawno badania naukowe wskazują, że zanieczyszczenia obecne w żywności mogą mieć związek z występowaniem otyłości.
-
11.05.2023
Żywność przetworzona a nowotwory – wyniki największego do tej pory badania nie pozostawiają wątpliwości
Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.
-
01.05.2023
Orzechy włoskie mogą wspomagać rozwój umysłowy w okresie nastoletnim
Badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii wskazują, że spożywanie orzechów pozytywnie wpływa na rozwój mózgu w okresie nastoletnim.