Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy zanieczyszczenia obecne w żywności mają związek z otyłością?

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowane niedawno badania naukowe wskazują, że zanieczyszczenia obecne w żywności mogą mieć związek z występowaniem otyłości.

Dioksyny i furany

Dioksyny i furany to toksyczne związki, które po uwolnieniu do atmosfery osiadają na roślinach i trafiają do gleby. Są one całkowicie nierozpuszczalne w wodzie i bardzo powoli ulegają rozkładowi, co sprzyja ich akumulacji w łańcuchu pokarmowym, a ostatecznie – w organizmach żywych. Dioksyny mogą utrzymywać się w ciele człowieka przez niemal dekadę, a głównym ich źródłem są produkty spożywcze.

Narażenie na toksyny a parametry zdrowotne

Zespół ekspertów z kilku ośrodków naukowych w Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych opublikował niedawno wyniki szeroko zakrojonego badania, w ramach którego analizowano związek między masą ciała uczestników a ekspozycją na dioksyny i furany pochodzące z diety. W badaniu wzięło udział 5 899 osób dorosłych w wieku 55-75 lat, od których zebrano dane dotyczące m.in. częstotliwości spożycia różnych rodzajów żywności oraz parametrów zdrowotnych, w tym obwodu talii i masy ciała.

Niepokojące rezultaty

Uzyskane przez naukowców rezultaty pokazały, że 87% badanych przekraczało tolerowane poziomy spożycia toksycznych substancji wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Do produktów, które w największym stopniu przyczyniały się do narażenia na dioksyny i furany, należało czerwone mięso, ryby i owoce morza. Okazało się również, że wśród uczestników, którzy spożywali największe ilości szkodliwych związków, odnotowano wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), większy obwód talii i większą częstotliwość występowania otyłości oraz otyłości brzusznej.

Konieczne działania u źródła problemu

Jest to pierwsza publikacja, która wskazuje na związek między spożyciem dioksyn i furanów a nadmierną masą ciała. „Nie jest możliwe usunięcie dioksyn i furanów z żywności. Dlatego jedynym sposobem na zmniejszenie ekspozycji człowieka na te związki jest działanie u źródła problemu – redukcja ilości zanieczyszczeń w środowisku naturalnym poprzez rygorystyczną kontrolę procesów przemysłowych i ograniczenie powstawania toksycznych substancji”, podsumowuje współautorka badań, María Ángeles Martínez z hiszpańskiego Universitat Rovira i Virgili w Tarragonie.

 

Źródła: 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36972775/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46574/dioxinas-y-furanos-culpables-ocultos-de-la-obesidad?fbclid=IwAR10TibS-Qb8PDf3tHFkLXMFtWSU9fqmlErp_Ttf5zvbqoaQlX1I79HriTA

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.