Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy zanieczyszczenia obecne w żywności mają związek z otyłością?

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowane niedawno badania naukowe wskazują, że zanieczyszczenia obecne w żywności mogą mieć związek z występowaniem otyłości.

Dioksyny i furany

Dioksyny i furany to toksyczne związki, które po uwolnieniu do atmosfery osiadają na roślinach i trafiają do gleby. Są one całkowicie nierozpuszczalne w wodzie i bardzo powoli ulegają rozkładowi, co sprzyja ich akumulacji w łańcuchu pokarmowym, a ostatecznie – w organizmach żywych. Dioksyny mogą utrzymywać się w ciele człowieka przez niemal dekadę, a głównym ich źródłem są produkty spożywcze.

Narażenie na toksyny a parametry zdrowotne

Zespół ekspertów z kilku ośrodków naukowych w Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych opublikował niedawno wyniki szeroko zakrojonego badania, w ramach którego analizowano związek między masą ciała uczestników a ekspozycją na dioksyny i furany pochodzące z diety. W badaniu wzięło udział 5 899 osób dorosłych w wieku 55-75 lat, od których zebrano dane dotyczące m.in. częstotliwości spożycia różnych rodzajów żywności oraz parametrów zdrowotnych, w tym obwodu talii i masy ciała.

Niepokojące rezultaty

Uzyskane przez naukowców rezultaty pokazały, że 87% badanych przekraczało tolerowane poziomy spożycia toksycznych substancji wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Do produktów, które w największym stopniu przyczyniały się do narażenia na dioksyny i furany, należało czerwone mięso, ryby i owoce morza. Okazało się również, że wśród uczestników, którzy spożywali największe ilości szkodliwych związków, odnotowano wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), większy obwód talii i większą częstotliwość występowania otyłości oraz otyłości brzusznej.

Konieczne działania u źródła problemu

Jest to pierwsza publikacja, która wskazuje na związek między spożyciem dioksyn i furanów a nadmierną masą ciała. „Nie jest możliwe usunięcie dioksyn i furanów z żywności. Dlatego jedynym sposobem na zmniejszenie ekspozycji człowieka na te związki jest działanie u źródła problemu – redukcja ilości zanieczyszczeń w środowisku naturalnym poprzez rygorystyczną kontrolę procesów przemysłowych i ograniczenie powstawania toksycznych substancji”, podsumowuje współautorka badań, María Ángeles Martínez z hiszpańskiego Universitat Rovira i Virgili w Tarragonie.

 

Źródła: 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36972775/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46574/dioxinas-y-furanos-culpables-ocultos-de-la-obesidad?fbclid=IwAR10TibS-Qb8PDf3tHFkLXMFtWSU9fqmlErp_Ttf5zvbqoaQlX1I79HriTA

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.