Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia EFSA w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) selenu.

W dniu 19 października 2000 r. Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) wydał opinię w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.

SCF ustalił górny tolerowany poziom spożycia na poziomie 300 μg selenu dziennie dla dorosłych, który obejmował spożycie selenu ze wszystkich źródeł pożywienia, w tym suplementów. SCF dokonał ekstrapolacji UL od dorosłych do dzieci na podstawie masy ciała w następujący sposób: 1–3 rok życia – 60 μg Se/dzień; 4–6 lat – 90 μg Se/dzień; 7–10 lat – 130 μg Se/dzień; 11–14 lat – 200 μg Se/dzień; 15-17 lat – 250 μg Se/dzień.

W dniu 18 grudnia 2019 r. Urząd przyjął opinię w sprawie „Bezpieczeństwa biomasy Yarrowia lipolytica wzbogaconej selenem jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283”. W swojej opinii Urząd zauważył, że nowo pojawiające się dane, w tym wyniki szeroko zakrojonych, randomizowanych, kontrolowanych badań populacyjnych, udostępnione w ostatnich latach, uzasadniają ponowną ocenę górnych tolerowanych poziomów spożycia dla selenu ustalonego w 2000 r.

W związku z tym Komisja Europejska zwróciła się do Urzędu o ponowną ocenę bezpieczeństwa stosowania selenu oraz o przedstawienie skorygowanych górnych dopuszczalnych poziomów spożycia, które prawdopodobnie nie stwarzają ryzyka wystąpienia niepożądanych skutków spożycia tego składnika odżywczego dla wszystkich grup ludności.

Przeprowadzono systematyczny przegląd literatury w celu zidentyfikowania dowodów dotyczących nadmiernego spożycia selenu i skutków klinicznych oraz potencjalnych biomarkerów, ryzyka chorób przewlekłych i upośledzonego rozwoju neuropsychologicznego u ludzi. Łysienie, jako wczesna obserwowalna cecha i dobrze ugruntowany niekorzystny efekt nadmiernej ekspozycji na selen został wybrany jako krytyczny punkt końcowy, na którym opiera się górny tolerowany poziom spożycia dla selenu.

W oparciu o dostępne dane dotyczące spożycia, jest mało prawdopodobne, aby dorośli konsumenci przekraczali górny tolerowany poziom spożycia, z wyjątkiem osób regularnie stosujących suplementy diety zawierające wysokie dzienne dawki selenu lub regularnie spożywających orzechy brazylijskie. Nie odnotowano żadnego ryzyka przy obecnym poziomie spożycia selenu w krajach europejskich z pożywienia (z wyłączeniem suplementów diety) u niemowląt i dzieci, a spożycie selenu wynikające z naturalnej zawartości pożywienia nie budzi obaw. Suplementy zawierające selen u niemowląt i dzieci należy stosować ostrożnie, w oparciu o indywidualne potrzeby.

Tolerowane górne poziomy spożycia dla selenu ustanowione przez EFSA:

Grupa wiekowa

Tolerowany górny poziom spożycia (μg/dzień)

4–6 miesięcy

45

7–11 miesięcy

55

1–3 lata

70

4–6 lat

95

7–10 lat

130

11–14 lat

180

15-17 lat

230

Dorośli

255

Kobiety w ciąży

255

Kobiety karmiące

255

 Źródło: EFSA

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.