Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) selenu.
W dniu 19 października 2000 r. Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) wydał opinię w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.
SCF ustalił górny tolerowany poziom spożycia na poziomie 300 μg selenu dziennie dla dorosłych, który obejmował spożycie selenu ze wszystkich źródeł pożywienia, w tym suplementów. SCF dokonał ekstrapolacji UL od dorosłych do dzieci na podstawie masy ciała w następujący sposób: 1–3 rok życia – 60 μg Se/dzień; 4–6 lat – 90 μg Se/dzień; 7–10 lat – 130 μg Se/dzień; 11–14 lat – 200 μg Se/dzień; 15-17 lat – 250 μg Se/dzień.
W dniu 18 grudnia 2019 r. Urząd przyjął opinię w sprawie „Bezpieczeństwa biomasy Yarrowia lipolytica wzbogaconej selenem jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283”. W swojej opinii Urząd zauważył, że nowo pojawiające się dane, w tym wyniki szeroko zakrojonych, randomizowanych, kontrolowanych badań populacyjnych, udostępnione w ostatnich latach, uzasadniają ponowną ocenę górnych tolerowanych poziomów spożycia dla selenu ustalonego w 2000 r.
W związku z tym Komisja Europejska zwróciła się do Urzędu o ponowną ocenę bezpieczeństwa stosowania selenu oraz o przedstawienie skorygowanych górnych dopuszczalnych poziomów spożycia, które prawdopodobnie nie stwarzają ryzyka wystąpienia niepożądanych skutków spożycia tego składnika odżywczego dla wszystkich grup ludności.
Przeprowadzono systematyczny przegląd literatury w celu zidentyfikowania dowodów dotyczących nadmiernego spożycia selenu i skutków klinicznych oraz potencjalnych biomarkerów, ryzyka chorób przewlekłych i upośledzonego rozwoju neuropsychologicznego u ludzi. Łysienie, jako wczesna obserwowalna cecha i dobrze ugruntowany niekorzystny efekt nadmiernej ekspozycji na selen został wybrany jako krytyczny punkt końcowy, na którym opiera się górny tolerowany poziom spożycia dla selenu.
W oparciu o dostępne dane dotyczące spożycia, jest mało prawdopodobne, aby dorośli konsumenci przekraczali górny tolerowany poziom spożycia, z wyjątkiem osób regularnie stosujących suplementy diety zawierające wysokie dzienne dawki selenu lub regularnie spożywających orzechy brazylijskie. Nie odnotowano żadnego ryzyka przy obecnym poziomie spożycia selenu w krajach europejskich z pożywienia (z wyłączeniem suplementów diety) u niemowląt i dzieci, a spożycie selenu wynikające z naturalnej zawartości pożywienia nie budzi obaw. Suplementy zawierające selen u niemowląt i dzieci należy stosować ostrożnie, w oparciu o indywidualne potrzeby.
Tolerowane górne poziomy spożycia dla selenu ustanowione przez EFSA:
Grupa wiekowa |
Tolerowany górny poziom spożycia (μg/dzień) |
4–6 miesięcy |
45 |
7–11 miesięcy |
55 |
1–3 lata |
70 |
4–6 lat |
95 |
7–10 lat |
130 |
11–14 lat |
180 |
15-17 lat |
230 |
Dorośli |
255 |
Kobiety w ciąży |
255 |
Kobiety karmiące |
255 |
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
Naukowcy zidentyfikowali związek między wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19 a regionalną suplementacją selenem w Chinach.