Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Międzynarodowy zespół naukowców, kierowany przez prof. Margaret Rayman z University of Surrey w Wlk. Brytanii zidentyfikował związek między wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19 a suplementacją selenem w Chinach. Artykuł opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym pozyskiwanym z diety (tj. ryb, mięsa, orzechów i zbóż), co do którego stwierdzono, że wpływa na nasilenie wielu chorób wirusowych u zwierząt i ludzi. Na przykład wykazano, że poziom selenu u osób z HIV jest ważnym czynnikiem w progresji wirusa do AIDS i śmierci z powodu tej choroby. Wiadomo, że w Chinach występują populacje, które mają zarówno najniższy, jak i najwyższy poziom selenu w organizmie na świecie, a powodem są różnice geograficzne i skład gleb, który wpływa na ilość tego pierwiastka śladowego dostającego się do łańcucha pokarmowego człowieka.
Wyniki badań
Zespół prof. M. Rayman biorąc pod uwagę historię zakażeń wirusowych związanych z niedoborem selenu, przebadał, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może mieć związek z niedoborem selenu, który występuje szczególnie wśród ludności żyjącej w pasie od północnego wschodu po południowy zachód kraju.
Analizując dane z prowincji i gmin z ponad 200 przypadkami Covid-19 i miast z ponad 40 przypadkami, naukowcy odkryli, że obszary gdzie występuje wysokie stężenie selenu w diecie pacjenci lepiej dochodzili do zdrowia po wirusie. Na przykład w mieście Enshi w prowincji Hubei, w którym odnotowano najwyższe spożycie selenu w diecie w Chinach, wskaźnik wyleczeń (odsetek pacjentów z COVID-19 uznanych za „wyleczonych”) był prawie trzykrotnie wyższy niż średnia dla wszystkich pozostałych miast w prowincji Hubei. Natomiast w prowincji Heilongjiang, gdzie spożycie selenu należy do najniższych na świecie, śmiertelność z powodu COVID-19 była prawie pięciokrotnie wyższa niż średnia dla wszystkich innych prowincji poza Hubei.
Na poparcie tezy naukowcy odkryli, że wskaźnik wyleczenia z COVID-19 był istotnie powiązany z poziomem selenu, mierzonym ilością selenu oznaczaną z włosa pacjenta w 17 miastach, poza Hubei.
Istnieje znaczący związek między poziomem selenu a wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19, jednak ważne jest, aby nie przeceniać tego odkrycia; naukowcy nie byli w stanie pracować z danymi na poziomie indywidualnym i nie byli w stanie uwzględnić innych możliwych czynników, takich jak wiek i choroba podstawowa pacjentów.
Wg autorów badania zidentyfikowana przez nich korelacja jest przekonująca, zwłaszcza biorąc pod uwagę wcześniejsze badania nad selenem i chorobami zakaźnymi. W związku z tym uważna i dogłębna ocena roli selenu w COVID-19 jest z pewnością uzasadniona i może pomóc w podejmowaniu bieżących decyzji w zakresie zdrowia publicznego.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7197590/
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm
Przeczytaj także
Na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców zostały opublikowane Wytyczne dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Aktualnie dostępna jest wersja 2 dokumentu z 15 kwietnia.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii i z Hiszpanii, jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do spowolnienia spadku zdolności poznawczych u osób starszych.
Zespół ds. Suplementów Diety podjął 7 uchwał dotyczących maksymalnych ilości witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny w suplementach diety.