Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zidentyfikowano związek między selenem w diecie a COVID-19

Kategoria: Składniki Żywności

Międzynarodowy zespół naukowców, kierowany przez prof. Margaret Rayman z University of Surrey w Wlk. Brytanii zidentyfikował związek między wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19 a suplementacją selenem w Chinach. Artykuł opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.

Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym pozyskiwanym z diety (tj. ryb, mięsa, orzechów i zbóż), co do którego stwierdzono, że wpływa na nasilenie wielu chorób wirusowych u zwierząt i ludzi. Na przykład wykazano, że poziom selenu u osób z HIV jest ważnym czynnikiem w progresji wirusa do AIDS i śmierci z powodu tej choroby. Wiadomo, że w Chinach występują populacje, które mają zarówno najniższy, jak i najwyższy poziom selenu w organizmie na świecie, a powodem są różnice geograficzne i skład gleb, który wpływa na ilość tego pierwiastka śladowego dostającego się do łańcucha pokarmowego człowieka.

Wyniki badań

Zespół prof. M. Rayman biorąc pod uwagę historię zakażeń wirusowych związanych z niedoborem selenu, przebadał, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może mieć związek z niedoborem selenu, który występuje szczególnie wśród ludności żyjącej w pasie od północnego wschodu po południowy zachód kraju.

Analizując dane z prowincji i gmin z ponad 200 przypadkami Covid-19 i miast z ponad 40 przypadkami, naukowcy odkryli, że obszary gdzie występuje wysokie stężenie selenu w diecie pacjenci lepiej dochodzili do zdrowia po wirusie. Na przykład w mieście Enshi w prowincji Hubei, w którym odnotowano najwyższe spożycie selenu w diecie w Chinach, wskaźnik wyleczeń (odsetek pacjentów z COVID-19 uznanych za „wyleczonych”) był prawie trzykrotnie wyższy niż średnia dla wszystkich pozostałych miast w prowincji Hubei. Natomiast w prowincji Heilongjiang, gdzie spożycie selenu należy do najniższych na świecie, śmiertelność z powodu COVID-19 była prawie pięciokrotnie wyższa niż średnia dla wszystkich innych prowincji poza Hubei.

Na poparcie tezy naukowcy odkryli, że wskaźnik wyleczenia z COVID-19 był istotnie powiązany z poziomem selenu, mierzonym ilością selenu oznaczaną z włosa pacjenta w 17 miastach, poza Hubei.

Istnieje znaczący związek między poziomem selenu a wskaźnikiem wyleczenia z COVID-19, jednak ważne jest, aby nie przeceniać tego odkrycia; naukowcy nie byli w stanie pracować z danymi na poziomie indywidualnym i nie byli w stanie uwzględnić innych możliwych czynników, takich jak wiek i choroba podstawowa pacjentów.

Wg autorów badania zidentyfikowana przez nich korelacja jest przekonująca, zwłaszcza biorąc pod uwagę wcześniejsze badania nad selenem i chorobami zakaźnymi. W związku z tym uważna i dogłębna ocena roli selenu w COVID-19 jest z pewnością uzasadniona i może pomóc w podejmowaniu bieżących decyzji w zakresie zdrowia publicznego.

 

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7197590/

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.