Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

GIS - ustalono maksymalne poziomy witamin i innych składników w suplementach diety

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół ds. Suplementów Diety podjął 7 uchwał dotyczących maksymalnych ilości witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny w suplementach diety.

W dniu 25 października 2019 r. odbyło się trzecie w tym roku posiedzenie Zespołu do Spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących m.in. maksymalnych ilości witamin i składników mineralnych oraz kofeiny i preparatów z morwy białej w suplementach diety. Po dyskusji w gronie ekspertów przyjęto 7 uchwał (nr 11-17/2019). Podjęte uchwały określają maksymalne poziomy w suplementach dedykowanych dla osób dorosłych i dotyczą:

1/ kwasu pantotenowego – 10 mg pantetyny/dzień lub 200 mg/dzień w przypadku pozostałych form chemicznych (tj. D-pantotenianu wapnia, D-pantotenianu sodu, deksapantenolu);

2/ tiaminy (witaminy B1) – 100 mg tiaminy/dzień;

3/ ryboflawiny (witaminy B2) – 40 mg ryboflawiny/dzień;

4/ kobalaminy (witaminy B12) – 100 µg/dzień;

5/ jodu – 150 µg/dzień oraz 200 µg/dzień w suplementach diety dedykowanych kobietom w ciąży i w okresie laktacji;

6/ kofeiny – porcja kofeiny spożywana jednorazowo nie może przekroczyć 200 mg. Maksymalna ilość na dobę nie może przekroczyć 400 mg w porcjach podzielonych pod warunkiem, iż produkt nie zawiera innych składników o synergistycznym działaniu. Maksymalna dobowa ilość kofeiny odnosi się też do spożycia kofeiny ze wszystkich źródeł. Ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających kofeinę lub preparaty roślinne będące źródłem kofeiny należy podać informację o całkowitej zawartości kofeiny w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu oraz rekomenduje się umieścić następujące ostrzeżenie: „Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu”.

7/ preparatów z rośliny morwa biała (Morus alba L.) – maksymalna zawartość 1-dezoksynojirymycyny (DNJ) zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu nie może przekraczać 10 mg. Podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienna porcję. Ponadto w oznakowaniu suplementów diety zawierających preparaty z morwy białej rekomendowano umieszczenie ostrzeżenia: „u osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”.

Zgodnie z art. 9 ust. 2a ustawy z dnia 14 marca 1885 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz.59) Zespół do spraw Suplementów Diety działa jako organ opiniodawczo-doradczy Głównego Inspektora Sanitarnego. Do zadań Zespołu należy m.in. wsparcie merytoryczne i naukowe Głównego Inspektora Sanitarnego przy wyjaśnianiu okoliczności dotyczących produktów objętych powiadomieniem, o których mowa w art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252), rolą Zespołu jest też przygotowanie listy składników roślinnych z uwzględnieniem ich maksymalnych dawek w suplementach diety oraz określanie maksymalnych dawek witamin i składników mineralnych w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety, powyżej których wykazują one działanie lecznicze. Zespół odpowiada również za monitorowanie interakcji i działań niepożądanych suplementów diety.

Zespół podejmuje decyzje poprzez opracowywanie pisemnych opinii w formie uchwał podejmowanych większością głosów członków Zespołu.

Z aktualnymi uchwałami Zespołu ds. Suplementów Diety można zapoznać się na stornie:

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zespol-do-spraw-suplementow-diety/

 

Źródło: GIS

Wybierz temat: Dodatki i składniki Suplementy diety

Autor: GIS

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.