Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na stronie internetowej GIS ukazał się raport „Stan sanitarny kraju w roku 2018” opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Opracowanie zawiera podsumowanie i wyniki działań podjętych przez Inspektorat w zakresie bezpieczeństwa i higieny ogółem. Poniżej znajdą Państwo najważniejsze wnioski płynące z raportu dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności w roku 2018 w Polsce.
Zakres nadzoru sanitarnego i ocena obiektów żywności i żywienia
W roku 2018 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej obejmowały nadzorem 497 193 obiekty żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków (w 2017 r. – 484 789), w tym:
W nadzorowanych zakładach żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przeprowadzono 256 916 kontroli sanitarnych. Wydano 33 330 decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień, w tym 646 decyzji przerwania działalności całego lub części zakładu oraz 830 decyzji zakazujących wprowadzenia produktu do obrotu. Winnych zaniedbań sanitarnych ukarano 20 231 mandatami, na łączną kwotę 4 500 550 PLN.
Na podstawie przedstawionych wyżej danych liczbowych można stwierdzić, że w ostatnich 10 latach odsetek zakładów produkcji i obrotu żywnością o nieodpowiednim stanie sanitarnym znajdował się na niskim poziomie (ok. 2%).
Nadzór w sezonie letnim
Skontrolowano 76 204 zakłady żywienia zbiorowego otwartego (tj. restauracji, kawiarni, itp.) w tym 39 618 zakładów małej gastronomii (tj. barów, fast food, itp.) oraz 11 925 zakładów żywienia zbiorowego otwartego, w tym 5 842 zakłady małej gastronomii.
Nieprawidłowości stwierdzono w 3 020 zakładach żywienia zbiorowego otwartego, w tym w 1 279 zakładach małej gastronomii.
W zakładach żywienia zbiorowego otwartego ogółem nałożono 1 932 grzywny w drodze mandatu karnego na kwotę 479 430 PLN za uchybienia higieniczno-sanitarne, w tym w zakładach małej gastronomii 766 mandatów na kwotę 168 730 PLN,
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydały ogółem 2 470 decyzji administracyjnych nakazujących wyeliminowanie nieprawidłowości w zakładach żywienia zbiorowego otwartego, w tym 55 decyzji o unieruchomieniu obiektu (dla zakładów małej gastronomii wydano odpowiednio 1 231 decyzji nakazujących wyeliminowanie nieprawidłowości, w tym 31 decyzji o unieruchomieniu obiektu
Stan sanitarny środków transportu żywności
W 2018 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały 6 822 środki transportu żywności, z których 2 nie spełniały wymagań higieniczno-sanitarnych (co stanowiło 0,03% skontrolowanych).
Jakość zdrowotna środków spożywczych
W 2018 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej, działające w zintegrowanym systemie badania żywności, zbadały ogółem 81 938 próbek środków spożywczych, z których 3,03 % nie spełniało obowiązujących wymagań jakości zdrowotnej (w 2017 r. – 2,83 %).
Znakowanie środków spożywczych
W 2018 r. na 41 547 ocenionych próbek – zakwestionowano 638, co stanowi 1,54 % zbadanych(w 2017 r. – 2,18 %).
System RASFF
W okresie od 01/01/2018 do 31/12/2018 Krajowy Punkt Kontaktowy RASFF w Głównym Inspektoracie Sanitarnym (KPK RASFF w GIS) zgłosił 131 powiadomień do systemu RASFF.
W tym samym okresie wszyscy członkowie sieci RASFF zgłosili do systemu 186 powiadomień dotyczących produktów pochodzących z Polski.
Szczegóły dotyczące zgłoszonych produktów dostępne w Raporcie GIS oraz w raportach kwartalnych FoodFakty.
Badanie żywności w kierunku obecności GMO
W 2018 r. zbadano 695 próbek żywności w kierunku obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych, żadna z ww. próbek nie została zakwestionowana.
Nadzór nad bezpieczeństwem suplementów diety
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały w 2018 r. :
Wyniki oceny stanu sanitarnego z wykorzystaniem arkusza oceny nie wykazały obiektów niezgodnych z ustalonymi wymaganiami sanitarno-higienicznymi.
W 2018 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach badań środków spożywczych przeprowadziły analizy laboratoryjne 4 107 próbek suplementów diety, w tym:
Nadzór nad żywnością dla określonych grup
W roku 2018 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorowały 18 wytwórni żywności dla określonych grup, z których skontrolowały 12 zakładów. Na podstawie arkuszy oceny stanu sanitarnego oceniono 6 skontrolowanych wytwórni, w żadnej z nich nie wykazano niezgodności.
Zbadano ogółem 6 551 próbek żywności dla określonych grup. Spośród wszystkich 6 551 przebadanych próbek żywności dla określonych grup największy odsetek (73%) stanowiły próbki produktów krajowych – 4 800 próbek. Ponadto zbadano 1 690 próbek produktów z Unii Europejskiej (UE), co stanowiło 26 % badanych próbek oraz 61 próbek produktów z importu spoza UE (1% zbadanych próbek). Ogółem zdyskwalifikowano 94 próbki produktów, co stanowi 1,4 % wszystkich zbadanych próbek.
Pozostałe
Raport porusza także tematykę jakości zdrowotnej materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków, a także zagadnienia związane z żywieniem zbiorowym.
Pełny raport dostępny tutaj: Raport GIS – Stan sanitarny kraju w roku 2018
Przeczytaj także
Według Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) w ciągu siedmiu miesięcy tego roku zarejestrowano 434 przypadki salmonellozy i 630 przypadków kampylobakteriozy. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku zapadalność na salmonellozę wzrosła o 18%, a kampylobakteriozy o 23%.
Czy raport za 2018 rok potwierdza dużą ilość niezgodnych produktów z Polski, jakie produkty okazały się najbardziej narażone na niezgodności? Zapraszamy do zapoznania się ze skrótem raportu oraz pełnym raportem dostępnym w źródle.
W ramach cyklu prezentującego najważniejsze obserwacje i wnioski z programów monitoringu bezpieczeństwa żywności krajów EU, po przedstawieniu sytuacji w Danii, Holandii, Irlandii i Niemczech, przedstawiamy Państwu najważniejsze informacje...