Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport: Toksyczne metale ciężkie wykryte w praktycznie każdym testowanym produkcie dla dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wg najnowszego raportu HBBF (Healthy Babies Bright Future), 95% badanych produktów dla dzieci zawierało metale toksyczne-. Tylko w 9 ze 168 zbadanych próbek nie wykryto arsenu, ołowiu, kadmu, czy rtęci.

Nawiązując do najnowszych badań, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jedzenie Twojego dziecka może zawierać śladowe ilości toksycznych metali ciężkich takich jak arsen lub ołów.

W trakcie badań przeprowadzonych przez organizację HBBF przeanalizowano 168 produktów dla dzieci pod kątem obecność 4 metali ciężkich: arsenu, ołowiu, rtęci i kadmu. Dowiedziono, że aż 95% produktów było zanieczyszczonych przynajmniej jednym z wyżej wymienionych pierwiastków, a ¼ z tych produktów zawierała wszystkie 4 jednocześnie. Tylko 9 produktów było wolnych od zanieczyszczeń.

Najbardziej narażone produkty

Wśród produktów najbardziej obarczonych ryzykiem wystąpienia zanieczyszczenia metalami były: soki owocowe oraz produkty na bazie ryżu m.in. chrupki i kaszki ryżowe, ponieważ ryż jest szczególnie podatny na absorpcję arsenu, powszechnie występujący w pestycydach.. Wykazano, że 4 na 7 badanych kaszek ryżowych dla niemowląt zawierało nieorganiczny arsen, który jest jeszcze bardziej toksyczną odmianą tego metalu, w zakresie przewyższającym limit proponowany przez Agencję Żywności i Leków (FDA), który wynosi 100 ppb. Bataty i marchewki są również częstym sprawcą zanieczyszczeń żywności ponieważ należą do roślin korzeniowych, przez co łatwo absorbują metale ciężkie z gleby.. Badana żywność obejmowała 61 różnych marek i 13 różnych kategorii produktów, takich jak żywność dla niemowląt, ciastka ułatwiające dzieciom ząbkowanie, produkty zbożowe i soki owocowe. Zostały one uprzednio wybrane przez rodziców, którzy zgłosili się do HBBF jako wolontariusze. Rodzice zostali poproszeni o kupno jedzenia od najbardziej popularnych firm w ich lokalnych sklepach. Dodatkowo część produktów została zamówiona online.

Najczęściej występujący metal ciężki

Spośród wszystkich metali, najczęściej , bo aż w 94% badanych produktów, pojawiał się ołów. Kadm i arszenik podobnie, występował w ok ¾ badanych produktów.  Najrzadziej występującym metalem była rtęć - poniżej 1/3 badanych produktów.

Wszystkie te metale, poza rtęcią, są uznawane lub wykazują prawdopodobieństwo kancerogenności u ludzi. To naturalnie występujące pierwiastki, a ich częste użycie do środków ochrony roślin w minionym wieku sprawia, że nadal są obecne w glebie. Przenikając do wód gruntowych mogą pozostać w nich pomimo upływu kolejnych dekad od zakazu ich stosowania. Metale te są również neurotoksyczne i stanowią poważne zagrożenie dla rozwoju mózgu w małych dzieci.

Skutki ekspozycji na metale ciężkie

Ekspozycja na wymienione metale może skutkować m.in. obniżeniem poziomu IQ. HBBF zleciło również analizę danych, która dowiodła, że amerykańskie dzieci w wieku 0-24 miesięcy „straciły” już ponad 11 milionów punktów IQ z uwagi na występowanie arsenu i ołowiu w jedzeniu. 15 produktów jest odpowiedzialnych za ponad połowę tej straty, z czego 20% to produkty na bazie ryżu.

Dodatkowym skutkiem ekspozycji na metale ciężkie są problemy z koncentracją, problemy behawioralne, a także problemy z nauką..

Jednym ze sposobów na redukcję poziomów ekspozycji na metale ciężkie, jest wywarcie na FDA ustalenia zaostrzeń” - komentuje Charlotte Brody, jedna z autorek raportu i krajowy dyrektor HBBF. Dla blisko 90% badanej żywności dla dzieci Agencja nie podjęła działań, aby ustandaryzować maksymalne, bezpieczne limity zawartości metali ciężkich.

Brody twierdzi, że rodziny nie muszą czekać, aby zaproponować swoim dzieciom bezpieczniejsze alternatywy dla żywności o podwyższonym ryzyku skażenia toksycznymi metalami. Mogą wybierać między przekąskami czy płatkami śniadaniowymi niezawierającymi ryżu, np. płatkami owsianymi i płatkami wielozbożowymi, aby uniknąć jednego ze źródeł ekspozycji. Należy zapewnić dzieciom dostęp do większej ilości warzyw, zamiast batatów czy marchwi, czy nawet zamiana ciasteczek do ząbkowania na mrożone banany już może zrobić różnicę. HBBF twierdzi, że takie zamienniki mają średnio o 80% niższy poziom zawartości metali ciężkich niż produkty o zwiększonym ryzyku.

Jest tak wiele spraw, przed którymi nie możemy przestrzec naszych dzieci; gdy jednak możemy dać im lepsze możliwości, jako rodzice i jako społeczeństwo, mamy obowiązek zrobić wszystko co w naszej mocy” powiedziała Brody. „Obniżenie poziomów ekspozycji na metale ciężkie jest jedną z tych rzeczy, które możemy zrobić.”

Źródło: NBC

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.