Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Orzechy włoskie mogą spowolnić postępowanie chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych

Kategoria: Składniki Żywności

Wartość odżywcza orzechów włoskich

Jak wszystkie orzechy, orzechy włoskie zawierają dobre tłuszcze, takie jak tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone (PUFA), ale są również cennym wegetariańskim źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również: żelazo, selen, wapń, cynk, witaminę E i niektóre witaminy z grupy B.

Czy orzechy włoskie są dobre dla mózgu?

Orzechy włoskie zawierają ważne substancje fitochemiczne, jak również duże ilości tłuszczów wielonienasyconych, które mogą być korzystne dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. Omega-3 odgrywa ważną rolę, pomagając zmniejszyć stres oksydacyjny, ale również przyczyniają się do neurogenezy, czyli tworzenia neuronów. Podobnie jak dobre tłuszcze, również inne ważne składniki odżywcze, takie jak witamina E, foliany i kwas elagowy znajdujące się w orzechach włoskich, także przyczyniają się do neuroprotekcji i poprawy funkcji pamięci.

Wyniki badań

Wyniki badań pt. „The Walnuts and Healthy Aging Study”, opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że spożycie orzechów włoskich przez zdrowe, starsze osoby miało niewielki wpływ na funkcje poznawcze, ale wywarło większy wpływ na osoby starsze, które paliły papierosy i miały niższe wyjściowe wyniki testów neuropsychologicznych.

W badaniu udział wzięło prawie 640 osób starszych mieszkających w Loma Linda w Kalifornii oraz w Barcelonie w Hiszpanii. Przez dwa lata grupa testowa włączała orzechy włoskie do swojej codziennej diety, a grupa kontrolna powstrzymywała się od ich stosowania.

Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i polifenole, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu i stanom zapalnym, a oba te czynniki są przyczyną spadku zdolności poznawczych.

Prof. Joan Sabaté, specjalizujący się w żywieniu człowieka i epidemiologii w Loma Linda University School of Public Health, przewodniczący zespołu, powiedział, że były to badania wpływu orzechów na funkcje poznawcze prowadzone jak dotąd na największą skalę. A opierając się na ich ustaleniach zdecydowanie uzasadnione jest kontynuowanie badań.

Prof. J. Sabaté i jego zespół, również jako pierwsi, odkryli efekt spożywania orzechów, zwłaszcza włoskich, na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine w 1993 r.

 

Źródła: Loma Linda University Adventist Health Sciences Center, USA

https://www.farmingportal.co.za/index.php/farminglifestyle/food-and-health/3809-walnuts-may-slow-cognitive-decline-in-at-risk-elderly

Wybierz obszar: Alergeny Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn