Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzechy włoskie mogą spowolnić postępowanie chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych

Kategoria: Składniki Żywności

Wartość odżywcza orzechów włoskich

Jak wszystkie orzechy, orzechy włoskie zawierają dobre tłuszcze, takie jak tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone (PUFA), ale są również cennym wegetariańskim źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają również: żelazo, selen, wapń, cynk, witaminę E i niektóre witaminy z grupy B.

Czy orzechy włoskie są dobre dla mózgu?

Orzechy włoskie zawierają ważne substancje fitochemiczne, jak również duże ilości tłuszczów wielonienasyconych, które mogą być korzystne dla zdrowia i funkcjonowania mózgu. Omega-3 odgrywa ważną rolę, pomagając zmniejszyć stres oksydacyjny, ale również przyczyniają się do neurogenezy, czyli tworzenia neuronów. Podobnie jak dobre tłuszcze, również inne ważne składniki odżywcze, takie jak witamina E, foliany i kwas elagowy znajdujące się w orzechach włoskich, także przyczyniają się do neuroprotekcji i poprawy funkcji pamięci.

Wyniki badań

Wyniki badań pt. „The Walnuts and Healthy Aging Study”, opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition, wykazały, że spożycie orzechów włoskich przez zdrowe, starsze osoby miało niewielki wpływ na funkcje poznawcze, ale wywarło większy wpływ na osoby starsze, które paliły papierosy i miały niższe wyjściowe wyniki testów neuropsychologicznych.

W badaniu udział wzięło prawie 640 osób starszych mieszkających w Loma Linda w Kalifornii oraz w Barcelonie w Hiszpanii. Przez dwa lata grupa testowa włączała orzechy włoskie do swojej codziennej diety, a grupa kontrolna powstrzymywała się od ich stosowania.

Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i polifenole, które przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu i stanom zapalnym, a oba te czynniki są przyczyną spadku zdolności poznawczych.

Prof. Joan Sabaté, specjalizujący się w żywieniu człowieka i epidemiologii w Loma Linda University School of Public Health, przewodniczący zespołu, powiedział, że były to badania wpływu orzechów na funkcje poznawcze prowadzone jak dotąd na największą skalę. A opierając się na ich ustaleniach zdecydowanie uzasadnione jest kontynuowanie badań.

Prof. J. Sabaté i jego zespół, również jako pierwsi, odkryli efekt spożywania orzechów, zwłaszcza włoskich, na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine w 1993 r.

 

Źródła: Loma Linda University Adventist Health Sciences Center, USA

https://www.farmingportal.co.za/index.php/farminglifestyle/food-and-health/3809-walnuts-may-slow-cognitive-decline-in-at-risk-elderly

Wybierz temat: Alergeny Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.