Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wpływ na rozwój neuropsychologiczny dziecka
Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element: dieta bogata w orzechy w trakcie pierwszego trymestru ciąży wiąże się z lepszym rozwojem neuropsychologicznym dziecka w dalszym okresie życia.
Kwestionariusze częstości spożycia i testy poznawcze
Badanie przeprowadzone zostało na próbie 2 200 matek i dzieci w Hiszpanii. Dane na temat spożycia orzechów pozyskano za pomocą kwestionariuszy częstości spożycia, o których wypełnienie poproszono uczestniczki w pierwszym i w trzecim trymestrze ciąży. Rozwój neuropsychologiczny dzieci oceniono natomiast za pomocą zwalidowanych, międzynarodowych testów, które przeprowadzono trzykrotnie: w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat. Wyniki pokazały, że dzieci matek należących do grupy o największym spożyciu orzechów w trakcie pierwszego trymestru ciąży uzyskały lepsze rezultaty we wszystkich testach sprawdzających funkcje poznawcze, zdolność skupienia uwagi i pamięć roboczą.
Kształtowanie się mózgu
„Jest to pierwsze badanie, w którym oceniono potencjalne korzyści ze spożywania orzechów w ciąży w kontekście rozwoju umysłowego dziecka. W okresie życia płodowego zachodzą ważne dla kształtowania się mózgu procesy, dlatego dieta matki jest kluczowym czynnikiem wpływającym długofalowo na cechy neuropsychologiczne jej przyszłego potomstwa”, wyjaśnia Florence Gignac, badaczka z ISGlobal.
Składniki odżywcze w orzechach
„Orzechy, które wzięliśmy pod uwagę, to migdały, orzechy ziemne, włoskie, laskowe i orzeszki piniowe. Sądzimy, że zaobserwowane przez nas korzystne efekty mogą być związane z zawartymi w nich składnikami odżywczymi, takimi jak kwas foliowy czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Substancje te kumulują się w tkance nerwowej, przede wszystkim w obszarach czołowych mózgu, wywierając wpływ na pamięć i funkcje poznawcze”, dodaje Gignac.
90 g tygodniowo
Pozytywne skutki spożywania orzechów stwierdzono w przypadku grupy, która zadeklarowała największy ich udział w diecie – na poziomie około 90 g tygodniowo. Mimo że opublikowane wyniki wydają się bardzo obiecujące, naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania. „To pierwsza tego typu praca, dlatego jej rezultaty należy interpretować z pewną ostrożnością. Konieczne jest odtworzenie uzyskanych przez nasz zespół wyników w kolejnych badaniach kohortowych i randomizowanych”, zaznacza współautor publikacji, Jordi Júlvez.
Źródła:
Przeczytaj także
Alergia na orzechy jest jedną z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, której objawy mogą wystąpić już w kilka sekund po spożyciu nietolerowanej żywności. Grupa naukowców z Hiszpanii opracowała metodę, która pozwala na wykrywanie pozostałości orzechów nerkowca już w stężeniach tak niskich jak 10 mg/kg...
Według najnowszego raportu agencji badawczej Innova Market Insights migdały pozostają na szczycie światowej listy innowacji produktowych. 47% artykułów spożywczych zawierających te orzechy wprowadzonych zostało na rynek w Europie, która już po raz jedenasty utrzymała pod tym względem pozycję globalnego lidera...
Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych ARS w Beltsville odkryli, że niektóre orzechy np. pistacje są w rzeczywistości mniej kaloryczne, niż dotychczas sądzono, a dokładniej...