Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy warto jeść orzechy będąc w ciąży?

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na rozwój neuropsychologiczny dziecka

Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element: dieta bogata w orzechy w trakcie pierwszego trymestru ciąży wiąże się z lepszym rozwojem neuropsychologicznym dziecka w dalszym okresie życia.

Kwestionariusze częstości spożycia i testy poznawcze

Badanie przeprowadzone zostało na próbie 2 200 matek i dzieci w Hiszpanii. Dane na temat spożycia orzechów pozyskano za pomocą kwestionariuszy częstości spożycia, o których wypełnienie poproszono uczestniczki w pierwszym i w trzecim trymestrze ciąży. Rozwój neuropsychologiczny dzieci oceniono natomiast za pomocą zwalidowanych, międzynarodowych testów, które przeprowadzono trzykrotnie: w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat. Wyniki pokazały, że dzieci matek należących do grupy o największym spożyciu orzechów w trakcie pierwszego trymestru ciąży uzyskały lepsze rezultaty we wszystkich testach sprawdzających funkcje poznawcze, zdolność skupienia uwagi i pamięć roboczą.

Kształtowanie się mózgu

„Jest to pierwsze badanie, w którym oceniono potencjalne korzyści ze spożywania orzechów w ciąży w kontekście rozwoju umysłowego dziecka. W okresie życia płodowego zachodzą ważne dla kształtowania się mózgu procesy, dlatego dieta matki jest kluczowym czynnikiem wpływającym długofalowo na cechy neuropsychologiczne jej przyszłego potomstwa”, wyjaśnia Florence Gignac, badaczka z ISGlobal.

Składniki odżywcze w orzechach

„Orzechy, które wzięliśmy pod uwagę, to migdały, orzechy ziemne, włoskie, laskowe i orzeszki piniowe. Sądzimy, że zaobserwowane przez nas korzystne efekty mogą być związane z zawartymi w nich składnikami odżywczymi, takimi jak kwas foliowy czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Substancje te kumulują się w tkance nerwowej, przede wszystkim w obszarach czołowych mózgu, wywierając wpływ na pamięć i funkcje poznawcze”, dodaje Gignac.

90 g tygodniowo

Pozytywne skutki spożywania orzechów stwierdzono w przypadku grupy, która zadeklarowała największy ich udział w diecie – na poziomie około 90 g tygodniowo. Mimo że opublikowane wyniki wydają się bardzo obiecujące, naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania. „To pierwsza tego typu praca, dlatego jej rezultaty należy interpretować z pewną ostrożnością. Konieczne jest odtworzenie uzyskanych przez nasz zespół wyników w kolejnych badaniach kohortowych i randomizowanych”, zaznacza współautor publikacji, Jordi Júlvez.

Źródła:

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.