Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy warto jeść orzechy będąc w ciąży?

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na rozwój neuropsychologiczny dziecka

Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element: dieta bogata w orzechy w trakcie pierwszego trymestru ciąży wiąże się z lepszym rozwojem neuropsychologicznym dziecka w dalszym okresie życia.

Kwestionariusze częstości spożycia i testy poznawcze

Badanie przeprowadzone zostało na próbie 2 200 matek i dzieci w Hiszpanii. Dane na temat spożycia orzechów pozyskano za pomocą kwestionariuszy częstości spożycia, o których wypełnienie poproszono uczestniczki w pierwszym i w trzecim trymestrze ciąży. Rozwój neuropsychologiczny dzieci oceniono natomiast za pomocą zwalidowanych, międzynarodowych testów, które przeprowadzono trzykrotnie: w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat. Wyniki pokazały, że dzieci matek należących do grupy o największym spożyciu orzechów w trakcie pierwszego trymestru ciąży uzyskały lepsze rezultaty we wszystkich testach sprawdzających funkcje poznawcze, zdolność skupienia uwagi i pamięć roboczą.

Kształtowanie się mózgu

„Jest to pierwsze badanie, w którym oceniono potencjalne korzyści ze spożywania orzechów w ciąży w kontekście rozwoju umysłowego dziecka. W okresie życia płodowego zachodzą ważne dla kształtowania się mózgu procesy, dlatego dieta matki jest kluczowym czynnikiem wpływającym długofalowo na cechy neuropsychologiczne jej przyszłego potomstwa”, wyjaśnia Florence Gignac, badaczka z ISGlobal.

Składniki odżywcze w orzechach

„Orzechy, które wzięliśmy pod uwagę, to migdały, orzechy ziemne, włoskie, laskowe i orzeszki piniowe. Sądzimy, że zaobserwowane przez nas korzystne efekty mogą być związane z zawartymi w nich składnikami odżywczymi, takimi jak kwas foliowy czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Substancje te kumulują się w tkance nerwowej, przede wszystkim w obszarach czołowych mózgu, wywierając wpływ na pamięć i funkcje poznawcze”, dodaje Gignac.

90 g tygodniowo

Pozytywne skutki spożywania orzechów stwierdzono w przypadku grupy, która zadeklarowała największy ich udział w diecie – na poziomie około 90 g tygodniowo. Mimo że opublikowane wyniki wydają się bardzo obiecujące, naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania. „To pierwsza tego typu praca, dlatego jej rezultaty należy interpretować z pewną ostrożnością. Konieczne jest odtworzenie uzyskanych przez nasz zespół wyników w kolejnych badaniach kohortowych i randomizowanych”, zaznacza współautor publikacji, Jordi Júlvez.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.