Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzechy – mniej kaloryczne, niż sądziliśmy?

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Instytutu Badań Rolniczych ARS w Beltsville odkryli, że niektóre orzechy np. pistacje są w rzeczywistości mniej kaloryczne, niż dotychczas sądzono, a dokładniej – jak wynika z ich badań, nie wszystkie kalorie znajdujące się w orzechach, są pobierane przez ludzki organizm.

Fizjologowie David Baer i Janet Novotny z Laboratorium Komponentów Żywności i Zdrowia w Instytucie Badań Rolniczych w Beltsville w stanie Maryland postanowili sprawdzić czy wszystkie kalorie zawarte w migdałach, pistacjach i orzechach włoskich są faktycznie wykorzystywane przez ludzkie ciało. Okazało się jednak, iż istnieją różnice pomiędzy kalorycznością niektórych rodzajów orzechów, a ilością kalorii tzw. biodostępnych, czyli tych które organizm może wykorzystać.

Biodostępność

Pojęcie biodostępność określa stopień w jakim organizm przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Na biodostępność wpływa wiele czynników, poczynając od podstawowego składu chemicznego produktu żywnościowego, przez sposób jego obróbki (w przypadku orzechów czy są surowe, pieczone czy mielone), kończąc na samym ich spożywaniu – ważny jest sposób ich żucia. Biorąc pod uwagę jak złożona jest kwestia biodostępności składników odżywczych w produktach żywnościowych naukowcy z ARS postanowili sprawdzić, czy wszystkie kalorie, deklarowane jako wartość energetyczna orzechów, są faktycznie wykorzystywane przez nasz organizm.

Badania

Podsumowując wyniki badań Baer i Novotny stwierdzili, iż pobór kalorii z pistacji wynosił 22,6 kalorii na gram, czyli o 5% mniej, niż obecnie przyjęte 23,7 kalorii na gram. Jedna uncja pistacji (28,35g) ma więc 161,9 kalorii ale tylko 153,8 kalorii jest dostępnych biologicznie. Wydaje się, że różnica ta nie jest znacząca, jednak redukcja kaloryczności diety o 5% może być w dłuższej perspektywie czasu zauważalna.

Według Novotny’ego dostarczanie dokładnych informacji na temat kaloryczności żywności, uwzględniając biodostępność składników energetycznych, jest niezwykle ważne – od niego zależy wiarygodne etykietowanie żywności i, tym samym, nasze zdrowie.

Badania innych rodzajów orzechów potwierdziły tendencje zaobserwowane na przykładzie pistacji. Podczas badania orzechów włoskich zespół naukowców stwierdził, iż dostarczają one o 21% mniej energii, w odniesieniu do wartości umieszczonych na etykiecie. W przypadku migdałów różnica pomiędzy deklarowaną kalorycznością, a określoną przez naukowców biodostępnością składników energetycznych wynosiła 32% - zamiast 168-170 kalorii z jednej uncji (28,35g) migdałów, wchłanianych było tylko 129 kalorii.

Źródło:

https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2018/nuts-for-calories/  

Autor: Aleksandra Zawadzka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.