Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzeszki ziemne mogą pomagać w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych

Kategoria: Składniki Żywności

W The Journal of Nutrition, opublikowano badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanu Pensylwania, które sugerują, że orzechy arachidowe (ziemne), a zwłaszcza zawarte w nich białko i składniki bioaktywne, mogą pomóc w zachowaniu elastyczności tętnic, które sztywnieją wraz z wiekiem, oraz w wyniku niektórych chorób, np. cukrzycy.

W celu zbadania działania białka i substancji bioaktywnych z orzeszków ziemnych, badacze przygotowali dwa koktajle typu shake. Pierwszy koktajl – kontrolny. zawierał mieszaninę zdrowych olejów, błonnika i białka jajowego, natomiast drugi - orzeszki ziemne. Zawartość tłuszczu w koktajlu kontrolnym była taka sama, jak w koktajlu z orzechami. Naukowcy zbadali elastyczność naczyń krwionośnych u mężczyzn z nadwagą i otyłością, a także zdrowych. Wykorzystali do tego celu, pomiar rozszerzalności tętnicy promieniowej (ang. flow-mediated dilation, FMD). Dodatkowo, pobrano próbki krwi, do pomiaru stężenia trójglicerydów.

Stwierdzono, że u osób, spożywających orzeszki, jako część posiłku zawierającego 50% tłuszczu, nastąpiło ograniczenie poposiłkowego wzrostu stężenia trójglicerydów we krwi. Ponadto, orzeszki ziemne spowodowały, że tętnice uczestników badania pozostawały rozszerzone i elastyczne.

Po spożyciu wysokotłuszczowych posiłków, poziom tłuszczu we krwi szybko wzrasta, powodując sztywnienie naczyń krwionośnych. To sprawia, że serce pracuje ciężej, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Naukowcy uważają, że białko orzeszków ziemnych, a także związki bioaktywne, witaminy i minerały w nich zawarte, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu temu sztywnieniu.

Badacze twierdzą, że utrzymanie elastyczności naczyń krwionośnych badanych osób, nie było związane z wpływem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż zawartość makroskładników zarówno w koktajlu kontrolnym, jak i w koktajlu z orzeszkami, była taka sama. Jak podaje Penny Kris-Etherton z Uniwersytetu Stanu Pensylwania, rolę odegrały tu białka roślinne zawarte w orzeszkach ziemnych, a w szczególności aminokwas – arginina wraz z wieloma innymi składnikami odżywczymi zawartymi w orzeszkach.

Źródła:

  1. IFT, Peanuts may help keep arteries open, flexible

 

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.