Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Orzeszki ziemne mogą pomagać w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych

Kategoria: Składniki Żywności

W The Journal of Nutrition, opublikowano badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanu Pensylwania, które sugerują, że orzechy arachidowe (ziemne), a zwłaszcza zawarte w nich białko i składniki bioaktywne, mogą pomóc w zachowaniu elastyczności tętnic, które sztywnieją wraz z wiekiem, oraz w wyniku niektórych chorób, np. cukrzycy.

W celu zbadania działania białka i substancji bioaktywnych z orzeszków ziemnych, badacze przygotowali dwa koktajle typu shake. Pierwszy koktajl – kontrolny. zawierał mieszaninę zdrowych olejów, błonnika i białka jajowego, natomiast drugi - orzeszki ziemne. Zawartość tłuszczu w koktajlu kontrolnym była taka sama, jak w koktajlu z orzechami. Naukowcy zbadali elastyczność naczyń krwionośnych u mężczyzn z nadwagą i otyłością, a także zdrowych. Wykorzystali do tego celu, pomiar rozszerzalności tętnicy promieniowej (ang. flow-mediated dilation, FMD). Dodatkowo, pobrano próbki krwi, do pomiaru stężenia trójglicerydów.

Stwierdzono, że u osób, spożywających orzeszki, jako część posiłku zawierającego 50% tłuszczu, nastąpiło ograniczenie poposiłkowego wzrostu stężenia trójglicerydów we krwi. Ponadto, orzeszki ziemne spowodowały, że tętnice uczestników badania pozostawały rozszerzone i elastyczne.

Po spożyciu wysokotłuszczowych posiłków, poziom tłuszczu we krwi szybko wzrasta, powodując sztywnienie naczyń krwionośnych. To sprawia, że serce pracuje ciężej, zwiększając ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Naukowcy uważają, że białko orzeszków ziemnych, a także związki bioaktywne, witaminy i minerały w nich zawarte, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu temu sztywnieniu.

Badacze twierdzą, że utrzymanie elastyczności naczyń krwionośnych badanych osób, nie było związane z wpływem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż zawartość makroskładników zarówno w koktajlu kontrolnym, jak i w koktajlu z orzeszkami, była taka sama. Jak podaje Penny Kris-Etherton z Uniwersytetu Stanu Pensylwania, rolę odegrały tu białka roślinne zawarte w orzeszkach ziemnych, a w szczególności aminokwas – arginina wraz z wieloma innymi składnikami odżywczymi zawartymi w orzeszkach.

Źródła:

  1. IFT, Peanuts may help keep arteries open, flexible

 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.