Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania potwierdzają zależność pomiędzy tłuszczami nasyconymi, a chorobą wieńcową.

Kategoria: Składniki Żywności

Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) oraz Unilever’s Research & Development Group (Holandia) potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych, a ryzykiem choroby wieńcowej serca. Po analizie zebranych danych naukowcy podkreślają potrzebę zastąpienia tłuszczów nasyconych zdrowszymi odpowiednikami.

W badaniach opublikowanych w British Medical Journal przeanalizowane zostały dane zebrane w trakcie dwóch, długoterminowych prób, przeprowadzonych na ponad 115 000 osobach w celu sprawdzenia potencjalnej zależności spożywania tłuszczy nasyconych, a długofalowym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej. Badania skupiły się na identyfikacji poszczególnych kwasów tłuszczowych – np. kwasie stearynowym, który w niektóry państwach (Francja) wciąż nie wymieniany w dokumentach prawnych dotyczących kwasów nasyconych.

Widząc tak wysoką zależność pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi, zaleceniami dietetycznymi a profilaktyką chorób serca, powinniśmy skoncentrować się na zastąpieniu kwasów nasyconych innymi, bardziej zdrowymi źródłami energii” - dr Qi Sun, Harvard T.H. Chan School of Public Health

Od dawna potwierdzone jest, że kwasy tłuszczowe o łańcuchach węglowych o długości C12-C16 podnoszą poziom cholesterolu LDL (ang. low-density lipoprotein), potocznie zwanego „złym cholesterolem”, podczas gdy kwasy o łańcuchach krótszych lub dłuższych już nie. Skutkuje to tym, że w zalecaniach dietetycznych niektórych krajów takich jak np. Francja, gdzie spożycie masła oraz sera (produktów bogatych w kwasy nasycone) jest wyższe niż w innych krajach Europejskich, nie znajdują się informacje o potrzebie ograniczenia spożycia kwasów nasyconych – kwas stearynowy (C18) oraz kwasy nasycone o krótkich łańcuchach węglowych (C4-C10).

Potrzeba przeformułowania

Podczas przeprowadzania badań odkryto również, że zastąpienie 1% energii spożywanej w postaci kwasów nasyconych przez składniki takie jak tłuszcze wielonienasycone, tłuszcze jednonienasycone, węglowodany uzyskane z produktów pełnoziarnistych lub białka roślinne, prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej od 5 do 8%. Jednym z przykładów redukcji tłuszczów nasyconych może być zastąpienie tłuszczy zwierzęcych, takich jak masło czy smalec, tłuszczami roślinnymi  (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Autorzy badań podkreślają także, że przekąski takie jak krakersy, chipsy czy popcorn zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, dlatego też producenci powinni zastanowić się nad zmianą receptur tych produktów.

 

Źródła:

  1. Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies; Geng Zong i wsp., British Medical Journal (Published 23 November 2016) http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i5796  

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.