Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badania przeprowadzone przez Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) oraz Unilever’s Research & Development Group (Holandia) potwierdziły zależność pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych, a ryzykiem choroby wieńcowej serca. Po analizie zebranych danych naukowcy podkreślają potrzebę zastąpienia tłuszczów nasyconych zdrowszymi odpowiednikami.
W badaniach opublikowanych w British Medical Journal przeanalizowane zostały dane zebrane w trakcie dwóch, długoterminowych prób, przeprowadzonych na ponad 115 000 osobach w celu sprawdzenia potencjalnej zależności spożywania tłuszczy nasyconych, a długofalowym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej. Badania skupiły się na identyfikacji poszczególnych kwasów tłuszczowych – np. kwasie stearynowym, który w niektóry państwach (Francja) wciąż nie wymieniany w dokumentach prawnych dotyczących kwasów nasyconych.
„Widząc tak wysoką zależność pomiędzy poszczególnymi kwasami tłuszczowymi, zaleceniami dietetycznymi a profilaktyką chorób serca, powinniśmy skoncentrować się na zastąpieniu kwasów nasyconych innymi, bardziej zdrowymi źródłami energii” - dr Qi Sun, Harvard T.H. Chan School of Public Health
Od dawna potwierdzone jest, że kwasy tłuszczowe o łańcuchach węglowych o długości C12-C16 podnoszą poziom cholesterolu LDL (ang. low-density lipoprotein), potocznie zwanego „złym cholesterolem”, podczas gdy kwasy o łańcuchach krótszych lub dłuższych już nie. Skutkuje to tym, że w zalecaniach dietetycznych niektórych krajów takich jak np. Francja, gdzie spożycie masła oraz sera (produktów bogatych w kwasy nasycone) jest wyższe niż w innych krajach Europejskich, nie znajdują się informacje o potrzebie ograniczenia spożycia kwasów nasyconych – kwas stearynowy (C18) oraz kwasy nasycone o krótkich łańcuchach węglowych (C4-C10).
Potrzeba przeformułowania
Podczas przeprowadzania badań odkryto również, że zastąpienie 1% energii spożywanej w postaci kwasów nasyconych przez składniki takie jak tłuszcze wielonienasycone, tłuszcze jednonienasycone, węglowodany uzyskane z produktów pełnoziarnistych lub białka roślinne, prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej od 5 do 8%. Jednym z przykładów redukcji tłuszczów nasyconych może być zastąpienie tłuszczy zwierzęcych, takich jak masło czy smalec, tłuszczami roślinnymi (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Autorzy badań podkreślają także, że przekąski takie jak krakersy, chipsy czy popcorn zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, dlatego też producenci powinni zastanowić się nad zmianą receptur tych produktów.
Źródła:
Intake of individual saturated fatty acids and risk of coronary heart disease in US men and women: two prospective longitudinal cohort studies; Geng Zong i wsp., British Medical Journal (Published 23 November 2016) http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i5796
Przeczytaj także
EFSA w odpowiedzi na wspólny wniosek Danii, Finlandii, Szwecji oraz dwóch krajów spoza UE – Islandii i Norwegii, radzi w sprawie spożywania cukrów dodanych.
Celem badania była analiza populacji metodą RCT (ang. randomised controlled trials) i ocena wpływu jogurtu zawierającego bakterie typu Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus (LBST) na metaboliczne wskaźniki...