Polskie wytyczne w związku z COVID
Na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców zostały opublikowane Wytyczne dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Aktualnie dostępna jest wersja 2 dokumentu z 15 kwietnia.
W tym dokumencie, który został pozytywnie zaopiniowany przez GIS, można znaleźć przydatne linki i omówienie ważnych aktualnie kwestii: m.in.:
- Czy koronawirus SARS COV-2 może być przenoszony przez żywność?
- Jak powinni postępować pracownicy zakładów produkujących żywność?
- Zapewnienie ciągłości produkcji
- Wyjazdy pracowników
- Przykładowe działania firmy spożywczej
- Środki do mycia i dezynfekcji
- Postępowanie ze zużytymi środkami ochrony osobistej
- Pytania i odpowiedzi Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Komisji Europejskiej
Przewodnik dostępny jest tutaj: https://www.pfpz.pl/nowosci/?id_news=7198&langid=1
Przeczytaj także
-
07.04.2020
Monitoring żywności z izomerami trans kwasów tłuszczowych – setki polskich firm zagrożone karą!!!
Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że każdy z tych produktów przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu powinien zostać zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z obowiązującą procedurą notyfikacji. Dlaczego? Sprawdź, czy dotyczy to również Twojej firmy.
-
01.04.2020
Pochodzenie składnika podstawowego - z dniem 1 kwietnia 2020 rozpoczyna się stosowanie nowego wymogu
Informacja o pochodzeniu produktu jest obowiązkowa tylko dla wybranych kategorii żywności. Zgodnie z art. 26 rozporządzenia 1169/2011 należy je wskazać także wtedy, gdy pominięcie tej informacji mogłoby wprowadzić konsumentów w błąd, tj. np. gdy grafika opakowania sugeruje określone pochodzenie, które faktycznie jest zupełnie inne.
-
26.03.2020
Opakowania żywności – krótkie podsumowanie przepisów i nadchodzących zmian
Wprowadzając do obrotu żywność opakowaną wprowadzamy zarówno środek spożywczy, jak też jego opakowanie. Opakowanie, z punktu widzenia przepisów prawa żywnościowego, stanowi tzw. materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością (z ang. FCM – food contact material) i podlega pod wymogi tych przepisów