Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Monitoring żywności z izomerami trans kwasów tłuszczowych – setki polskich firm zagrożone karą!!!

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że każdy z tych produktów przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu powinien zostać zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z obowiązującą procedurą notyfikacji. Dlaczego? Sprawdź, czy dotyczy to również Twojej firmy.

WPROWADZENIE

Większość środków spożywczych może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez potrzeby uzyskiwania dodatkowych zezwoleń ponad zgodność z ogólnymi przepisami prawa żywnościowego.

Szczególny charakter niektórych kategorii żywności (np. suplementy diety) sprawia, że ich pierwsze wprowadzenie do obrotu jest przedmiotem monitoringu Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS). Zgodnie z postanowieniami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia przedsiębiorcy wprowadzający na rynek kilka szczególnych kategorii żywności są zobowiązani do tego, aby przed pierwszym wprowadzeniem produktu do obrotu zawiadomić o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Obowiązek powiadomienia jest na ogół powszechnie znany branży suplementów diety, żywności dla szczególnych grup konsumentów oraz żywności wzbogaconej (z dodatkiem witamin i składników mineralnych). Pamiętajmy - to nie wszystkie rodzaje żywności, które należy zgłosić do GIS przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu!

O co dokładnie chodzi?

Od 15 maja 2019 r., obowiązuje rozporządzenie Komisji (UE) Nr 2019/649 zmieniające część B, załącznika III do rozporządzenia 1925/2006, w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Wysokie spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, bardziej niż jakikolwiek inny składnik odżywczy w przeliczeniu na kalorie (motyw 3, rozporządzenia 2019/649). Z tego względu Komisja Europejska podjęła decyzję o włączeniu izomerów trans kwasów tłuszczowych (inne niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego) do części B (Substancje podlegające ograniczeniom) w załączniku III do rozporządzenia 1925/2006.

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (art. 29 ust. 1 pkt. 3):
W celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu: (…) środki spożywcze, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia nr 1925/2006;
- jest obowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego.


ZNACZENIE DLA PRZEDSIĘBIORCÓW

Wydaje się, że w rejestrze produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu obecnie brak jest środków spożywczych zgłoszonych z uwagi na zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych.
To oznacza, że zdecydowana większość przedsiębiorców nie jest świadoma faktu, że od blisko roku obowiązek powiadomienia przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu może dotyczyć ich produktów.
Wymóg może dotyczyć setek środków spożywczych z kategorii koncentratów spożywczych, słodyczy, produktów cukierniczych, dań typu fast food, przekąsek i wielu innych, które zawierają w składzie izomery trans kwasów tłuszczowych (inne niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego).

A kto wprowadza po raz pierwszy do obrotu środek, o którym mowa w art. 29 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, bez powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego, podlega co najmniej karze grzywny.


Jak i gdzie dokonać powiadomienia?

Od 1 stycznia 2020 r. obowiązuje nowy wzór formularza powiadomienia.
Zgłoszenie produktu do GIS wymaga w pierwszej kolejności założenia konta w nowym systemie (https://powiadomienia.gis.gov.pl/esp). Zobowiązany jest do tego każdy przedsiębiorca, którego produkty podlegają obowiązkowi powiadomienia. Powiadomienie w nowym ESP obejmuje osiem etapów i wymaga m.in. podania informacji dotyczących składu oraz przedstawienia wzoru oznakowania w języku polskim.

 

W wielu przypadkach prawidłowe, skuteczne i pomyślne dla przedsiębiorcy powiadomienie GIS nie jest proste. Przyczyną są między innymi zawiłości prawne i administracyjno-techniczne. Dlatego, jeżeli nie wiesz:

> czy twój produkt podlega obowiązkowi zgłoszenia do GIS?
> jak dokonać rejestracji i zgłoszenia w ESP?
> kiedy dokonać powiadomienia w ESP i kiedy można wprowadzić produkt?
> co zmieniło się w procedurze elektronicznego powiadamiania?
> jak poprawnie zgłosić suplement, żywność powszechnego spożycia lub FSMP?

zachęcamy do kontaktu - igifc@igifc.pl oraz do śledzenia informacji na temat naszych szkoleń, dostępnych także w wersji online (http://www.igifc.pl/szkolenia-w-formule-otwartej.php). 

 

 

Autor:IGI Food Consulting
IGI Food Consulting
Paweł Mirosz, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Partner

Dietetyk, technolog żywności i żywienia, specjalista ds. regulacyjnych z wiedzą ekspercką i doświadczeniem 15-letniej współpracy ze środowiskiem nauki, urzędowej kontroli i biznesu przy projektach badawczych, doradczych i szkoleniowych. Prelegent i autor licznych publikacji oraz doniesień branżowych.
Wiodące projekty doradcze: ocena zgodności składu, klasyfikacja i notyfikacja żywności (żywność funkcjonalna, suplementy diety, żywność dietetyczna), zagadnienia borderline (żywność – kosmetyk – lek), nowa żywność, znakowanie, prezentacja i reklama żywności, procedury rejestracji, audyt.

Kompetencje: prawo żywnościowe, bezpieczeństwo żywności, bromatologia, ocena ryzyka, HACCP, projekty szkoleniowe.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.