Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.

W  październiku  br.  odbyło  się  kolejne  posiedzenie  Zespołu  do  spraw  Suplementów  Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej. W pierwszej części tematem spotkania było ustalenie maksymalnej ilości selenu i molibdenu w suplementach diety.

Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął następujące Uchwały:

  1. W Uchwale nr 7/2021 określono maksymalną ilość selenu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 200 μg.
  2. W  Uchwale  nr  8/2021  określono  maksymalną  ilość  molibdenu  w  zalecanej  dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 350 μg.

Zespół  kontynuował  także  prace  odnośnie  substancji  i  surowców  roślinnych,  które  nie powinny  być  stosowane  do  produkcji  suplementów  diety,  biorąc  pod  uwagę  zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. W trakcie posiedzenia dokonano analizy trzech kolejnych substancji/grup substancji i surowców roślinnych, które Zespół uznał jako niedozwolone do stosowania w suplementach diety (Uchwała nr 9/2021):

  • andaryna
  • Rad-140
  • świerzbiec właściwy.

Z aktualnymi Uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety można zapoznać się na stronie internetowej:
https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Suplementy diety

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.