Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.

W  październiku  br.  odbyło  się  kolejne  posiedzenie  Zespołu  do  spraw  Suplementów  Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej. W pierwszej części tematem spotkania było ustalenie maksymalnej ilości selenu i molibdenu w suplementach diety.

Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął następujące Uchwały:

  1. W Uchwale nr 7/2021 określono maksymalną ilość selenu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 200 μg.
  2. W  Uchwale  nr  8/2021  określono  maksymalną  ilość  molibdenu  w  zalecanej  dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 350 μg.

Zespół  kontynuował  także  prace  odnośnie  substancji  i  surowców  roślinnych,  które  nie powinny  być  stosowane  do  produkcji  suplementów  diety,  biorąc  pod  uwagę  zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. W trakcie posiedzenia dokonano analizy trzech kolejnych substancji/grup substancji i surowców roślinnych, które Zespół uznał jako niedozwolone do stosowania w suplementach diety (Uchwała nr 9/2021):

  • andaryna
  • Rad-140
  • świerzbiec właściwy.

Z aktualnymi Uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety można zapoznać się na stronie internetowej:
https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Suplementy diety

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.