Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzechy włoskie mogą wspomagać rozwój umysłowy w okresie nastoletnim

Kategoria: Składniki Żywności

Badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii wskazują, że spożywanie orzechów pozytywnie wpływa na rozwój mózgu w okresie nastoletnim.

Źródło kwasów omega-3

Wyniki uzyskane przez badaczy sugerują, że regularne jedzenie orzechów włoskich przez nastolatki może być korzystne w kontekście funkcji poznawczych i dojrzałości psychicznej. Orzechy te są bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA), który odgrywa fundamentalną rolę w rozwoju mózgu, szczególnie w okresie dorastania.

30 gramów orzechów dziennie

Badania, o których mowa, przeprowadzono na próbie 700 uczniów w wieku 11-16 lat z 12 szkół w Barcelonie. Zostali oni losowo przydzieleni do grupy otrzymującej 30 gramów orzechów włoskich dziennie bądź do grupy kontrolnej.

Złagodzenie objawów ADHD

Naukowcy zaobserwowali, że u nastolatków, które na przestrzeni 6 miesięcy badania spożywały orzechy przez co najmniej 100 dni (niekoniecznie pod rząd), polepszeniu uległa zdolność skupienia uwagi. Ponadto znaczącą poprawę w tym zakresie odnotowano wśród uczestników, u których występowały objawy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Poprawa inteligencji płynnej

Badacze zwracają uwagę, że w wyniku interwencji u nastolatków poprawiła się również tzw. inteligencja płynna, która „w mniejszym stopniu zależna jest od procesu uczenia się, a w większym od wrodzonych zdolności danej osoby. Ocenialiśmy inteligencję płynną za pomocą testów o rosnącym stopniu skomplikowania, w ramach których uczestnicy badania mieli za zadanie – przykładowo –  odkryć schemat stojący za konkretnym ciągiem liter”, wyjaśnia jeden z autorów badania, dr Jordi Julvez z hiszpańskiego Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili w Tarragonie.

Korzyści tylko przy zaleconej wielkości spożycia

„Nie stwierdziliśmy istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupą badaną a grupą kontrolną. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę stopień, w jakim uczestnicy realizowali zalecone przez nas spożycie orzechów, okazuje się, że interwencja żywieniowa miała korzystny wpływ – u nastolatków, które w największym stopniu trzymały się naszych wytycznych dotyczących ilości i czasu jedzenia orzechów, odnotowaliśmy poprawę funkcji neuropsychologicznych”.

Źródła:

  1. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00131-1/fulltext
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Comer-nueces-de-forma-habitual-podria-beneficiar-el-desarrollo-cognitivo-en-la-adolescencia?fbclid=IwAR35BNTy3s0oLjzrAle__t1XKTVlKN1eJ9Oy84St1VLL9Vq0UrtcZGt-NuA

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.