Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy oliwa z wytłoczyn jest korzystna dla zdrowia?

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.

Porównanie z innymi olejami

Oliwa z wytłoków pozyskiwana jest z pozostałości po oliwkach przeznaczonych na wyższej klasy olej z pierwszego tłoczenia. Oliwa z wytłoczyn charakteryzuje się trwałością, przystępną ceną i neutralnym smakiem. Jest ponadto bogatym źródłem kwasu oleinowego i prozdrowotnych związków bioaktywnych. Naukowcy z Hiszpanii postanowili porównać jej wpływ na zdrowie z dwoma innymi popularnymi olejami roślinnymi – zwykłym oraz wysokooleinowym olejem słonecznikowym.

Pionierskie badania z udziałem ludzi

„Kiedy rozpoczynaliśmy nasz projekt dostępne były już publikacje opisujące wyniki eksperymentów in vitro oraz doświadczeń przedklinicznych na zwierzętach, w których testowano niektóre składniki oliwy z wytłoczyn. Brakowało jednak badań obejmujących regularne spożywanie tego oleju przez ludzi. Z tego powodu postanowiliśmy ocenić wpływ oliwy z wytłoków oliwnych w codziennej diecie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, parametry związane z cukrzycą oraz otyłością – zarówno u osób zdrowych, jak i zagrożonych rozwojem chorób układu krążenia”, mówi zaangażowana w prace badawcze prof. Laura Bravo Clemente z hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych (CSIC).

45 gramów oleju dziennie

Na przestrzeni przeszło czterech lat naukowcy przeprowadzili dwa randomizowane, kontrolowane badania kliniczne w układzie krzyżowym, w których udział wzięły 132 osoby – 65 z prawidłowym i 67 z nieprawidłowym stężeniem cholesterolu we krwi. „Badania były zaślepione, co oznacza, że uczestnicy nie wiedzieli jaki olej spożywają”, podkreśla współautorka publikacji, dr Raquel Mateos Briz z CSIC. Zamiast oliwy z wytłoczyn część ochotników otrzymywała standardowy olej słonecznikowy lub olej słonecznikowy wysokooleinowy. Codzienna dawka wynosiła 45 gramów.

Zdrowsza alternatywa

Wyniki doświadczeń pokazały, że regularne spożywanie oliwy z wytłoczyn miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. U osób badanych zaobserwowano polepszenie profilu lipidowego krwi, a także poprawę biomarkerów powiązanych z wrażliwością na insulinę. Co istotne, uwzględnienie w diecie oliwy istotnie zmniejszyło obwód talii uczestników badań, niezależnie od tego czy mieli oni prawidłowy czy podwyższony poziom cholesterolu w krwiobiegu. „Reasumując, można stwierdzić, że olej z wytłoków z oliwek jest zdrowszą alternatywą w stosunku do oleju słonecznikowego i oleju słonecznikowego wysokooleinowego, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i zagrożonych rozwojem chorób układu krążenia”, podsumowują autorzy.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36153442/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36235579/
  3. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/15/2186
  4. https://noticiasdelaciencia.com/art/45917/colesterol-insulina-y-aceite-de-orujo-de-oliva?fbclid=IwAR2h5JP3u-2gc3SeiXjYlPOPBisd16w1F2L-6fJhaSwrnajdKsymn5FZDac
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.