Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brak odpowiedniego nawodnienia może przyspieszać tempo starzenia się organizmu

Kategoria: Składniki Żywności

Dorośli, którzy dbają o odpowiednie nawodnienie, są zdrowsi, rzadziej cierpią na choroby przewlekłe i żyją dłużej – takie wnioski płyną z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH).

Stężenie sodu i markery zdrowotne

Wyniki badań Amerykanów opierają się na analizie danych dotyczących stężenia sodu we krwi i markerów zdrowotnych, które naukowcy na przestrzeni 30 lat zebrali od 11 255 osób. „Uzyskane przez nas rezultaty wskazują, że odpowiedni poziom nawodnienia może spowalniać proces starzenia się organizmu i przedłużać okres życia w zdrowiu”, mówi główna autorka publikacji, prof. Natalia Dmitrieva z NIH.

Badania na przestrzeni 30 lat

Badacze przeanalizowali informacje zebrane od uczestników w trakcie pięciu wizyt lekarskich, z których pierwsza miała miejsce, gdy osoby badane miały 50-60 lat, a ostatnia – w wieku 70-90 lat. Następnie oceniono związek między poziomem sodu w krwiobiegu a parametrami związanymi z procesem starzenia się organizmu, w tym ciśnieniem tętniczym, stężeniem cholesterolu i glukozy w krwi, a także markerami odzwierciedlającymi zdrowie metaboliczne oraz funkcjonowanie układu krążenia, układu oddechowego i układu odpornościowego.

Oznaki szybszego starzenia się

Jak się okazało, uczestnicy z wysokim stężeniem sodu we krwi w większym stopniu wykazywali oznaki szybszego starzenia się. Wśród pacjentów, u których stwierdzono poziom sodu przekraczający 142 mEq/L, prawdopodobieństwo, że organizm zestarzeje się szybciej niż wynikałoby to z wieku, było o 10-15% wyższe w porównaniu z osobami, u których stężenie tego elektrolitu mieściło się w przedziale 137-142 mEq/L. Z kolei wartości 144,5-146 mEq/L oznaczały o 21% wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.

„Liczy się” nie tylko woda

Według amerykańskich zaleceń dorosłe kobiety powinny wypijać ok. 1,5-2,2 litra płynów, a mężczyźni ok. 2-3 litrów. Jak podkreśla prof. Dmitrieva, większość osób może bez trudu zwiększyć swoje dzienne spożycie płynów do rekomendowanych ilości – nie tyko pijąc więcej wody, ale również jedząc zawierające ją warzywa i owoce.

Źródła:

  1. https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(22)00586-2/fulltext
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Una-buena-hidratacion-se-asocia-a-un-envejecimiento-mas-saludable?fbclid=IwAR2JGl4wO9O5tEtdAAsIr0HckfigLCvFL2Hafg4l8UKHjRdyChX-65kMltc

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.