Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dorośli, którzy dbają o odpowiednie nawodnienie, są zdrowsi, rzadziej cierpią na choroby przewlekłe i żyją dłużej – takie wnioski płyną z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH).
Stężenie sodu i markery zdrowotne
Wyniki badań Amerykanów opierają się na analizie danych dotyczących stężenia sodu we krwi i markerów zdrowotnych, które naukowcy na przestrzeni 30 lat zebrali od 11 255 osób. „Uzyskane przez nas rezultaty wskazują, że odpowiedni poziom nawodnienia może spowalniać proces starzenia się organizmu i przedłużać okres życia w zdrowiu”, mówi główna autorka publikacji, prof. Natalia Dmitrieva z NIH.
Badania na przestrzeni 30 lat
Badacze przeanalizowali informacje zebrane od uczestników w trakcie pięciu wizyt lekarskich, z których pierwsza miała miejsce, gdy osoby badane miały 50-60 lat, a ostatnia – w wieku 70-90 lat. Następnie oceniono związek między poziomem sodu w krwiobiegu a parametrami związanymi z procesem starzenia się organizmu, w tym ciśnieniem tętniczym, stężeniem cholesterolu i glukozy w krwi, a także markerami odzwierciedlającymi zdrowie metaboliczne oraz funkcjonowanie układu krążenia, układu oddechowego i układu odpornościowego.
Oznaki szybszego starzenia się
Jak się okazało, uczestnicy z wysokim stężeniem sodu we krwi w większym stopniu wykazywali oznaki szybszego starzenia się. Wśród pacjentów, u których stwierdzono poziom sodu przekraczający 142 mEq/L, prawdopodobieństwo, że organizm zestarzeje się szybciej niż wynikałoby to z wieku, było o 10-15% wyższe w porównaniu z osobami, u których stężenie tego elektrolitu mieściło się w przedziale 137-142 mEq/L. Z kolei wartości 144,5-146 mEq/L oznaczały o 21% wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
„Liczy się” nie tylko woda
Według amerykańskich zaleceń dorosłe kobiety powinny wypijać ok. 1,5-2,2 litra płynów, a mężczyźni ok. 2-3 litrów. Jak podkreśla prof. Dmitrieva, większość osób może bez trudu zwiększyć swoje dzienne spożycie płynów do rekomendowanych ilości – nie tyko pijąc więcej wody, ale również jedząc zawierające ją warzywa i owoce.
Źródła:
Przeczytaj także
Wyniki badań naukowych wskazują, że atrakcyjność czekolady nie jest związana wyłącznie z jej smakiem, ale również ze złożonymi procesami fizykochemicznymi zachodzącymi w jamie ustnej.
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej wskazują, że orzechy włoskie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne i biomarkery metaboliczne.