Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzechy włoskie mogą łagodzić stres i poprawiać zdrowie psychiczne

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej wskazują, że orzechy włoskie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne i biomarkery metaboliczne.

Biomarkery metaboliczne i stan mikrobioty

Badanie kliniczne zespołu pod kierunkiem Mauritza Herselmana i prof. Larisy Bobrovskayi wykazały, że spożywanie orzechów włoskich przez studentów ma korzystny wpływ na subiektywną ocenę zdrowia psychicznego oraz na ogólne biomarkery zdrowotne. Otrzymane przez naukowców rezultaty sugerują również, że orzechy mogą przeciwdziałać negatywnym skutkom okresów zwiększonego stresu w kontekście funkcjonowania mikrobioty jelitowej, przede wszystkim w przypadku kobiet. Jak mówią sami autorzy, wyniki te stanowią „kolejny dowód” na związek między konsumpcją orzechów włoskich a poprawą działania mózgu i układu pokarmowego.

56 g orzechów przez 16 tygodni

W badaniu wzięło udział 80 studentów, którzy przydzieleni zostali do grupy badanej lub do grupy kontrolnej. Uczestników poddano ocenie klinicznej na początku semestru nauki na uczelni, w trakcie sesji egzaminacyjnej i dwa tygodnie po jej zakończeniu. Orzechy spożywane były w ilości 56 g dziennie przez okres 16 tygodni.

Poprawa zdrowia psychicznego

„Okazało się, że osoby, które jadły pół szklanki orzechów włoskich każdego dnia, lepiej oceniały swój stan psychiczny”, wyjaśnia Herselman. „U studentów z grupy otrzymującej orzechy długofalowej poprawie uległy ponadto biomarkery metaboliczne i ogólna jakość snu”. W porównaniu z grupą kontrolną uczestnicy ci zaobserwowali też u siebie złagodzenie uczuć depresyjnych pomiędzy początkową a końcową oceną kliniczną. Natomiast studenci, którzy nie jedli orzechów, zgłaszali wyższy poziom stresu i nasilenie symptomów depresyjnych w okresie przedegzaminacyjnym.

Wpływ efektu placebo?

Mimo że wyniki te są bardzo obiecujące, prof. Bobrovskaya zaznacza, że „ze względu na mniejszą liczbę mężczyzn biorących udział w doświadczeniu konieczne są dalsze badania, które pozwolą ocenić w jakim stopniu wpływ orzechów na stres wśród studentów zależny jest od płci. Trzeba również wziąć pod uwagę, że nasze badanie nie było zaślepione, w związku z czym nie możemy wykluczyć działania efektu placebo”.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/22/4776
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/171003/walnuts-are-the-new-brain-food-study-claims/?fbclid=IwAR0wqTt1RHkCuTFGnq5Jg939jdNwfTFtdw6Jvm8jU7j8LPX4miSUJWq15Co

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.