Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
2 litry wody dziennie?
Ile wody powinna wypijać dziennie osoba dorosła? Standardowa odpowiedź brzmi: 8 szklanek, czyli około dwóch litrów. Jak się jednak okazuje, zalecenie to nie ma solidnych podstaw naukowych. To prawda, że każdego dnia musimy dostarczać do organizmu wodę, jednak rzadko kiedy podkreśla się, że może ona pochodzić z różnorakich źródeł – kawy, herbaty, napojów oraz żywności niekoniecznie w formie płynnej. „20% spożywanych dziennie płynów przyjmujemy z posiłkami stałymi, podczas gdy pozostałe 80% dostarczamy pijąc”, mówi prof. Brenda Davy z Instytutu Politechnicznego i Uniwersytetu Stanowego Wirginii w Stanach Zjednoczonych.
Aktywność komórek nerwowych
Za uczucie pragnienia, które reguluje odpowiedni stopień nawodnienia organizmu, odpowiadają naturalne mechanizmy fizjologiczne. Naukowcy dokonują coraz to nowych odkryć dotyczących sposobów, w jakich ciało człowieka radzi sobie z zapewnieniem właściwego pobierania płynów. Dr Christopher Zimmerman z amerykańskiego Uniwersytetu Princeton przeprowadził szereg doświadczeń na gryzoniach, w których mierzył aktywność neuronów w części mózgu zwanej narządem podsklepieniowym. „Zaobserwowaliśmy, że aktywność komórek nerwowych w tym regionie ulegała dynamicznym zmianom, kiedy zwierzęta piły wodę słoną, słodką lub spożywały posiłek”, wyjaśnia badacz.
Sygnały z różnych części organizmu
Wyniki te wskazują, że do narządu podsklepieniowego docierają sygnały z różnych części organizmu. „Z krwiobiegu odbierany jest sygnał o stopniu nawodnienia, z jamy ustnej przekazywana jest informacja o tym, ile wypiliśmy, a z przewodu pokarmowego dociera impuls wskazujący na konkretny rodzaj spożytego płynu (…)”, wyjaśnia Zimmerman. Neurony w narządzie podsklepieniowym „przetwarzają te sygnały” i potęgują bądź zmniejszają uczucie pragnienia.
Skuteczne mechanizmy regulacyjne
Badania Zimmermana dowodzą, że mechanizmy kontroli pragnienia, w które jesteśmy wyposażeni, co do zasady są lepszym wyznacznikiem ilości potrzebnych organizmowi płynów niż arbitralne rekomendacje. Należy jednak zaznaczyć, że istnieją wyjątki od tej reguły. Jako że wrażliwość fizjologicznych systemów stymulujących pragnienie zmniejsza się wraz z wiekiem, osoby starsze powinny w większym stopniu zwracać uwagę na ilość dostarczanych płynów. W podobnej sytuacji znajdują się osoby borykające się z niektórymi problemami zdrowotnymi, takimi jak kamienie nerkowe czy biegunki.
Źródła:
Przeczytaj także
Portal Danych Żywieniowych składa się z trzech baz danych, w tym bazy mikroskładników, która dostarcza krajom aktualnych krajowych ocen wielkości niedoborów witamin i minerałów wśród populacji.
Spożywanie dużych ilości żurawiny na przestrzeni kilku tygodni może pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu i obniżać „zły” cholesterol LDL.
Na łamach czasopisma naukowego PloS Medicine ukazała się publikacja, która sugeruje, że picie kawy i herbaty jest związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób naczyniowych mózgu i demencji.