Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie kliniczne wskazuje, że żurawina może poprawiać zdrowie mózgu

Kategoria: Składniki Żywności

Efekty już po kilku tygodniach

Spożywanie dużych ilości żurawiny na przestrzeni kilku tygodni może pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu i obniżać „zły” cholesterol LDL. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno podwójnie zaślepionego, randomizowanego, kontrolowanego badania klinicznego, które przeprowadził międzynarodowy zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch. Naukowców wsparł Cranberry Institute – organizacja non-profit działająca na rzecz hodowców żurawiny.

Poprawa pamięci i obniżenie cholesterolu LDL

W badaniu wzięło udział 60 zdrowych osób dorosłych w wieku od 50 do 80 lat, które otrzymywały liofilizowaną żurawinę w ilości odpowiadającej jednej szklance świeżych owoców dziennie. Jak się okazało, interwencja wpłynęła na poprawę funkcjonowania i ukrwienia mózgu, lepsze wyniki w testach pamięci epizodycznej, a także obniżenie frakcji cholesterolu LDL, która może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy.

Rola związków bioaktywnych

Według autorów przeprowadzone wcześniej badania wskazują, że wyższe spożycie flawonoidów – substancji bioaktywnych obecnych również w żurawinie – jest powiązane ze spowolnieniem utraty zdolności poznawczych i rozwoju demencji. Z kolei żywność zasobna w antocyjany i proantocyjany, inne występujące w niektórych owocach związki, może poprawiać funkcje kognitywne. Rezultaty przeprowadzonego przez międzynarodowy zespół doświadczenia są jednymi z pierwszych, które dowodzą, że spożywanie żurawiny może mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu u ludzi.

„Punkt wyjścia do dalszych badań”

Interwencja żywieniowa w postaci suplementacji diety żurawiną nie wpłynęła na inne aspekty neurokognitywne, takie jak pamięć robocza czy funkcje wykonawcze. Jak jednak mówi współautor badania, dr David Vauzour, „płynące z naszego doświadczenia wyniki są bardzo obiecujące, biorąc pod uwagę, że w stosunkowo krótkim czasie 12 tygodni spożycie żurawiny przyczyniło się do znaczącej poprawy pamięci i funkcji neurologicznych”. Naukowiec podkreśla, że „stanowi to ważny punkt wyjścia do dalszych badań nad wpływem żurawiny na zdrowie układu nerwowego”.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35662954/
  2. https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2022-05-19/cranberry-consumption-linked-to-memory-and-neurological-function-improvements/991

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.