Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Fundament zdrowia”
Nie po raz pierwszy dowody naukowe sugerują, że istnieje związek między zdrowym sposobem żywienia a dłuższym życiem. Jednak nowa publikacja norweskich badaczy, oparta na dostępnym publicznie symulatorze online, pokazuje jak konkretne zmiany w diecie mogą przełożyć się na dodatkowe lata życia w długofalowej perspektywie. „Odżywianie jest fundamentem zdrowia”, mówi główny autor badań, prof. Lars T. Fadnes z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii. „Szacuje się, że każdego roku czynniki ryzyka związane z nieodpowiednią dietą są powodem 11 milionów zgonów i 255 milionów straconych lat życia ze względu na choroby, niepełnosprawność bądź przedwczesną śmierć”.
10 lat życia więcej
Norwescy naukowcy wykorzystali w swoich analizach dane pochodzące z badań Globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) z 2019 r., na podstawie których stworzyli narzędzie o nazwie Food4HealthyLife, pozwalające na oszacowanie wpływu zmian w diecie na oczekiwaną dalszą długość życia. Jak wskazują uzyskane przez nich wyniki, 20-letni mieszkaniec Stanów Zjednoczonych może przeżyć nawet o 10 lat więcej, jeśli zmieni swoje nawyki żywieniowe na bardziej prozdrowotne.
Rośliny strączkowe, pełne ziarna, orzechy i nasiona
Najbardziej korzystny efekt może przynieść zwiększenie spożycia nasion roślin strączkowych (2,2 roku życia więcej w przypadku kobiet i 2,5 roku w przypadku mężczyzn), pełnych ziaren zbóż (2 lata w przypadku kobiet i 2,3 roku w przypadku mężczyzn) oraz nasion i orzechów (1,7 roku w przypadku kobiet i 2 lata w przypadku mężczyzn). Znaczący wpływ odnotowano również w odniesieniu do czerwonego i przetworzonego mięsa, którego mniejsze ilości w diecie mogą przyczynić się do przedłużenia życia o 1,6 roku w przypadku kobiet i 1,9 roku w przypadku mężczyzn.
Prozdrowotny potencjał żywności
„Zrozumienie potencjału, jaki posiadają poszczególne grupy produktów spożywczych, może przełożyć się na niebagatelne i namacalne korzyści zdrowotne”, podkreśla prof. Fadnes. Według naukowca kalkulator Food4HealthyLife mógłby stać się użytecznym narzędziem dla przedstawicieli zawodów medycznych, osób odpowiedzialnych za politykę zdrowotną, a także zwykłych ludzi zainteresowanych wpływem wyborów żywieniowych na długość życia.
Liczne znaki zapytania
„Zastosowana przez nas metodologia służy formułowaniu przewidywań na poziomie populacyjnym przy spełnieniu określonych założeń i co do zasady nie pozwala na zindywidualizowaną ocenę. Wciąż pozostają też pewne niewiadome, jak na przykład ilość czasu niezbędna do osiągnięcia założonych efektów, wpływ spożycia jaj, znaczenie konsumpcji mięsa innego niż czerwone oraz olejów. Nie wiemy również jaką rolę odgrywają indywidualne różnice w zakresie czynników ochronnych i czynników ryzyka, a także jaki wpływ mogą mieć potencjalne interwencje medyczne czy zmiany w stylu życia”, podsumowuje prof. Fadnes.
Źródła:
Przeczytaj także
Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi.
Składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała.