Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do produktów plant-based

Kategoria:

Żywność plant-based przyczynia się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, jest korzystna dla środowiska, a także przyczynia się do poprawy zdrowia ludzi. Trend i liczba produktów pochodzenia roślinnego dostępnych na rynku rośnie dynamicznie, jednak dla wielu konsumentów ciągle problemem jest to, że żywność plant-based nadal nie smakuje wystarczająco dobrze, aby konsumenci chętnie zastępowali wołowinę, na przykład, alternatywami pochodzenia roślinnego.

Dzieje się tak między innymi dlatego, że składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.

Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do plant-based, nie tych samych co na cele paszowe

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego prowadzą badania, w których poszukują najlepszych surowców i składników żywności pochodzenia roślinnego. Jest to najbardziej ambitny projekt badawczy w tej dziedzinie, który zapoczątkuje hodowlę roślin dostosowanych do diet roślinnych.

W projekcie badawczym naukowcy, wraz z duńskim przemysłem rolnym i spożywczym, zajmują się źródłem problemu, stosując całkowicie nowe i bardziej radykalne podejście do żywności pochodzenia roślinnego.

- Aby odnieść sukces w skłonieniu większej liczby osób do konsumpcji żywności roślinnej, musimy wrócić do punktu wyjścia i opracować rośliny nadające się do spożycia przez ludzi, które dobrze smakują, są bardzo pożywne i dobrze pasują do duńskiego klimatu – powiedział prof. Christian Bugge Henriksen z Wydziału Nauk o Roślinach i Środowisku Uniwersytetu Kopenhaskiego, który kieruje projektem.

Lepsze surowce – bez posmaku

Projekt badawczy rozpoczął się od zbadania trzech głównych roślin uprawnych obecnie z wykorzystaniem do produkcji żywności na bazie roślin, które można uprawiać w Danii. Były to owies, groch i fasoli fava. Pierwszym krokiem będzie przetestowanie dziesięciu odmian tych trzech upraw i wybranie najlepszych, pod każdym kątem - smak, wartość odżywcza i ich przydatność w duńskim klimacie. Korzystając z biblioteki wariantów genetycznych, naukowcy mogą określić np., które geny fasoli fava wymagają optymalizacji, aby zapewnić optymalny smak.

Ponieważ suszony groszek i fasola fava wykorzystywane w żywności pochodzenia roślinnego są zoptymalizowane do stosowania jako pasza dla zwierząt, często mają posmak, który nie jest atrakcyjny dla konsumentów. Przemysł spożywczy obecnie próbuje zamaskować ten smak za pomocą „ciężkiego” przetwarzania oraz zastosowania dodatków. Naukowcy chcą to zmienić - ponieważ żywność jest najzdrowsza i najbardziej przyjazna dla klimatu, gdy jest przetworzona w minimalnym stopniu.

Jeśli wszystko w projekcie pójdzie zgodnie z zamierzeniami, rolnicy będą mogli rozpocząć uprawę odmian wybranych przez naukowców już w przyszłym roku, które następnie będą mogły być dalej rozwijane.

Dania ma zostać światowym liderem

Według prof. Ch. Bugge Henriksena, Dania ma szansę stać się światowym liderem w zakresie żywności pochodzenia roślinnego i są na to bardzo realistyczne szanse, jeśli inwestycje będą realizowane na bieżąco.

Dania ma to, czego potrzeba. Rolnicy są wysoce elastyczni i otwarci na nowe rozwiązania. Ale to wymaga ogromnych inwestycji i dokładnych przemyśleń, aby cały łańcuch wartości – od upraw, produkcji, przetwórstwa i konsumentów – dobrze funkcjonował.

Projekt AQRIFood (Poprawa jakości surowców roślinnych i składników do zastosowań w żywności) jest częścią programu Innovation Fund Denmark's Innomission 2022.

Oprócz Uniwersytetu w Kopenhadze w projekcie biorą udział: Carlsberg A/S, DLG, Novozymes, Chr Hansen, Arla Foods, DAKOFO, Danish Crown, Danish Institute of Technology, Aalborg University, Aarhus University, SEGES Innovation, Innovation Centre for Organic Agriculture, Sejet Plant Breeding, Aarhus Protein A/S, Sicca Dania, DRYK, Crispy Food and Organic Plant Protein.

Źródło: https://science.ku.dk/english/press/news/2022/phenomenal-raw-materials-will-get-danes-to-fall-in-love-with-plant-based-diets/

https://innovationsfonden.dk/da/presse-18

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.