Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja zakazuje używania nazw, takich jak steki, kiełbaski i nuggetsy w roślinnych, alternatywach produktów mięsnych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Produkty na bazie białek roślinnych już niedługo nie będą mogły być nazywane we Francji „stekiem”, „boczkiem” czy nawet „kiełbasą”. Dekret opublikowany 30 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym stanowi, że nie będzie można używać terminologii właściwej dla sektorów tradycyjnie kojarzonych z mięsem i rybami do oznaczania produktów nienależących do królestwa zwierząt. Akt prawny, który wejdzie w życie 1 października 2022 r., zezwala jednak na wprowadzanie do obrotu „środków spożywczych wyprodukowanych lub oznakowanych” przed tą datą do 31 grudnia 2023 r.

Rozporządzenie określa również maksymalną zawartość białka roślinnego dopuszczonego w nazwnictwie – z kodeksu praktyk mięsnych – dla środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, ale zawierających udział białka roślinnego. Tak więc stek z mięsa mielonego można dalej nazywać stekiem pod warunkiem, że zawartość białka roślinnego nie przekracza 7%, a dla innych produktów wynosi: 3% dla parówek, 1% dla kaszanki lub suchej kiełbasy i 0,5% dla bekonu.

Oranizacje branżowe o dekrecie

W opublikowanym dekrecie określono, że produkty „legalnie wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w Turcji lub legalnie wyprodukowane w innym państwie będącym stroną Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym nie podlegają wymogom niniejszego dekretu”.

Dekret był niecierpliwie oczekiwany przez profesjonalistów z sektorów zwierzęcych. Stanowi on istotny krok na rzecz przejrzystości informacji dla konsumenta, jak również zachowania naszych produktów i know-how” – powitał Jean-François Guihard, prezes Interbev, krajowego stowarzyszenia międzybranżowego.

Z kolei Narodowe Obserwatorium Żywności Roślinnej (ONAV) wyraża ubolewanie, że opublikowany dekret „stawia Francję na konserwatywnym stanowisku, wbrew obecnych problemów i europejskiej polityki wobec w tych kwestiach”. W Unii Europejskiej dozwolone jest oznaczanie produktów roślinnych terminami tradycyjnie zarezerwowanymi dla mięsa zwierzęcego, z wyjątkiem produktów wytwarzanych z mleka zwierzęcego. Na przykład nie można używać słowa „jogurt” lub „ser” dla alternatyw roślinnych.

Specjaliści z sektora wieprzowiny uważają też, że prawo musi także „chronić nazwy zwierząt przed sztuczną żywnością syntetyczną”, czyli tzw. „mięsem laboratoryjnym”, pozyskiwanym przez hodowlę komórek zwierzęcych, ale także białkami drobnoustrojów czy grzybów.

Od Krajowej Federacji Związków Rolników (FNSEA) po specjalistów ds. drobiu, wszystkie główne związki w sektorach zwierzęcych z zadowoleniem przyjęły dekret, ale zwróciły się również do rządu o rozszerzenie zakresu zastosowania na wszystkich produkty, bez względu na ich pochodzenie.

Źródło: https://www.lemonde.fr/planete/article/2022/06/30/les-produits-vegetaux-ne-pourront-plus-etre-etiquetes-avec-des-noms-lies-a-la-viande_6132808_3244.html

https://www.interbev.fr/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Plant-based Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.