Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy przerywany post to skuteczna metoda odchudzania?

Kategoria: Składniki Żywności

Moda na intermittent fasting

Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała. Wciąż niewiele jest jednak badań naukowych, które potwierdzałyby skuteczność takich rozwiązań w porównaniu z klasyczną restrykcją kaloryczną. Aby rzucić na to zagadnienie więcej światła naukowcy z Uniwersytetu w Bath w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie z udziałem 36 ochotników, którym polecono zastosować trzy różne protokoły dietetyczne, a następnie porównano efektywność poszczególnych interwencji.

Trzy różne protokoły

Przez okres trzech tygodni pierwsza grupa uczestników przestrzegała diety polegającej na naprzemiennym spożywaniu 150% zwyczajowej podaży energii, a następnie całodniowym poście. Druga grupa stosowała standardową dietę redukcyjną, w której dzienna kaloryczność została obniżona o 25%. Natomiast uczestnicy w trzeciej grupie pościli przez cały dzień, a następnego mogli jeść bez żadnych ograniczeń, co średnio oznaczało 200% ich zwyczajowego spożycia energii.

Zaskakujące wyniki

Po zakończeniu interwencji w grupie drugiej, czyli odchudzającej się w tradycyjny sposób, stwierdzono największy ubytek zarówno masy ciała, jak i tłuszczu (średnio 1,57 kg). Tymczasem osobom z grupy pierwszej, mimo że również straciły na wadze, udało się pozbyć mniejszej ilości tkanki tłuszczowej (średnio 0,74 kg). Jeżeli chodzi o uczestników z grupy trzeciej, to nie wykazano w ich przypadku znaczącej redukcji ani masy ciała, ani tłuszczu zapasowego. Dodatkowe analizy wykazały ponadto brak istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupami w zakresie parametrów kardiometabolicznych i ekspresji genów w komórkach tłuszczowych.

Rola aktywności fizycznej?

Autorzy eksperymentu poczynili interesującą obserwację dotyczącą poziomu aktywności osób badanych – okazało się bowiem, że ochotnicy stosujący któryś z wariantów przerywanego postu mieli tendencję do zmniejszania swojej aktywności fizycznej, co najprawdopodobniej przyczyniło się do uzyskanych przez nich gorszych rezultatów. Badacze wysnuli na tej podstawie wniosek, że okresom postu powinna towarzyszyć dbałość o utrzymanie odpowiedniego poziomu wysiłku fizycznego. Naukowcy zaznaczyli również, że zanim możliwe będzie sformułowanie jednoznacznych rekomendacji, ich wyniki muszą zostać potwierdzone w kolejnych badaniach, uwzględniających liczniejsze grupy i dłuższy czas interwencji.

Źródła:

  1. https://stm.sciencemag.org/content/13/598/eabd8034
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/42218/comer-un-dia-y-ayunar-al-siguiente-via-eficaz-para-perder-kilos-de-mas?fbclid=IwAR0f6bJ50UxgwR8YLj0thP2dcSwKTI13lzlN5retp-kRD5AmySmFtL4NaTI

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.