Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Moda na intermittent fasting
Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała. Wciąż niewiele jest jednak badań naukowych, które potwierdzałyby skuteczność takich rozwiązań w porównaniu z klasyczną restrykcją kaloryczną. Aby rzucić na to zagadnienie więcej światła naukowcy z Uniwersytetu w Bath w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie z udziałem 36 ochotników, którym polecono zastosować trzy różne protokoły dietetyczne, a następnie porównano efektywność poszczególnych interwencji.
Trzy różne protokoły
Przez okres trzech tygodni pierwsza grupa uczestników przestrzegała diety polegającej na naprzemiennym spożywaniu 150% zwyczajowej podaży energii, a następnie całodniowym poście. Druga grupa stosowała standardową dietę redukcyjną, w której dzienna kaloryczność została obniżona o 25%. Natomiast uczestnicy w trzeciej grupie pościli przez cały dzień, a następnego mogli jeść bez żadnych ograniczeń, co średnio oznaczało 200% ich zwyczajowego spożycia energii.
Zaskakujące wyniki
Po zakończeniu interwencji w grupie drugiej, czyli odchudzającej się w tradycyjny sposób, stwierdzono największy ubytek zarówno masy ciała, jak i tłuszczu (średnio 1,57 kg). Tymczasem osobom z grupy pierwszej, mimo że również straciły na wadze, udało się pozbyć mniejszej ilości tkanki tłuszczowej (średnio 0,74 kg). Jeżeli chodzi o uczestników z grupy trzeciej, to nie wykazano w ich przypadku znaczącej redukcji ani masy ciała, ani tłuszczu zapasowego. Dodatkowe analizy wykazały ponadto brak istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupami w zakresie parametrów kardiometabolicznych i ekspresji genów w komórkach tłuszczowych.
Rola aktywności fizycznej?
Autorzy eksperymentu poczynili interesującą obserwację dotyczącą poziomu aktywności osób badanych – okazało się bowiem, że ochotnicy stosujący któryś z wariantów przerywanego postu mieli tendencję do zmniejszania swojej aktywności fizycznej, co najprawdopodobniej przyczyniło się do uzyskanych przez nich gorszych rezultatów. Badacze wysnuli na tej podstawie wniosek, że okresom postu powinna towarzyszyć dbałość o utrzymanie odpowiedniego poziomu wysiłku fizycznego. Naukowcy zaznaczyli również, że zanim możliwe będzie sformułowanie jednoznacznych rekomendacji, ich wyniki muszą zostać potwierdzone w kolejnych badaniach, uwzględniających liczniejsze grupy i dłuższy czas interwencji.
Źródła:
Przeczytaj także
W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów.
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.