Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Neurony odpowiedzialne za głód mogą być kluczem do walki z epidemią otyłości

Kategoria: Składniki Żywności

Ponad 50% populacji europejskiej

W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów. Według aktualnych szacunków ponad 50% dorosłych mieszkańców Unii Europejskiej ma nadmierną masę ciała, a w Polsce odsetek ten wynosi aż 58%. Poszukiwanie skutecznych rozwiązań farmakologicznych, które byłyby w stanie skutecznie wpływać na zachowania żywieniowe w kontekście otyłości, nie przyniosły do tej pory zadowalających rezultatów.

Regulacja pobierania pokarmu

Niewykluczone jednak, że sytuacja ta ulegnie zmianie dzięki postępom dokonanym przez międzynarodowy zespół naukowców z Niemiec, Węgier i Stanów Zjednoczonych. Badacze opracowali bowiem innowacyjną strategię, która może pomóc w leczeniu niektórych zaburzeń na tle odżywiania. Okazuje się, że grupa komórek nerwowych znajdujących się w podwzgórzu, zwanych neuronami AgRP, reguluje proces uwalniania endogennych lizofosfolipidów, które z kolei wpływają na działanie niektórych komórek w korze mózgowej. Co istotne, poziom pobudzenia tych neuronów przekłada się na stymulację pobierania pokarmu.

Podstawa przyszłych terapii?

Pośredniczące w tych procesach sygnały kontrolowane są przez enzym autotaksynę, który odpowiada za wytwarzanie w mózgu kwasu lizofosfatydowego – modulatora aktywności neuronów powiązanych z regulacją łaknienia. Badania na modelu zwierzęcym wskazują, że podawanie inhibitorów autotaksyny może znacząco zmniejszyć nadmierne pobieranie pokarmu po okresie postu, a co za tym idzie przyczynić się do obniżenia masy ciała. Potencjalna terapia oparta na tych odkryciach, zorientowana na regulację pobudzenia komórek nerwowych odpowiedzialnych za kontrolę głodu i sytości, może okazać się decydującym krokiem na drodze do ograniczenia występowania nadwagi w społeczeństwach rozwiniętych.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s42255-022-00589-7
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44551/las-neuronas-del-hambre-al-descubierto?fbclid=IwAR1cKUX5BanyBezK501mrGN5pyEsFyC9srTpPoZMYFONIWT0BCANnR30Now
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.