Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Neurony odpowiedzialne za głód mogą być kluczem do walki z epidemią otyłości

Kategoria: Składniki Żywności

Ponad 50% populacji europejskiej

W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów. Według aktualnych szacunków ponad 50% dorosłych mieszkańców Unii Europejskiej ma nadmierną masę ciała, a w Polsce odsetek ten wynosi aż 58%. Poszukiwanie skutecznych rozwiązań farmakologicznych, które byłyby w stanie skutecznie wpływać na zachowania żywieniowe w kontekście otyłości, nie przyniosły do tej pory zadowalających rezultatów.

Regulacja pobierania pokarmu

Niewykluczone jednak, że sytuacja ta ulegnie zmianie dzięki postępom dokonanym przez międzynarodowy zespół naukowców z Niemiec, Węgier i Stanów Zjednoczonych. Badacze opracowali bowiem innowacyjną strategię, która może pomóc w leczeniu niektórych zaburzeń na tle odżywiania. Okazuje się, że grupa komórek nerwowych znajdujących się w podwzgórzu, zwanych neuronami AgRP, reguluje proces uwalniania endogennych lizofosfolipidów, które z kolei wpływają na działanie niektórych komórek w korze mózgowej. Co istotne, poziom pobudzenia tych neuronów przekłada się na stymulację pobierania pokarmu.

Podstawa przyszłych terapii?

Pośredniczące w tych procesach sygnały kontrolowane są przez enzym autotaksynę, który odpowiada za wytwarzanie w mózgu kwasu lizofosfatydowego – modulatora aktywności neuronów powiązanych z regulacją łaknienia. Badania na modelu zwierzęcym wskazują, że podawanie inhibitorów autotaksyny może znacząco zmniejszyć nadmierne pobieranie pokarmu po okresie postu, a co za tym idzie przyczynić się do obniżenia masy ciała. Potencjalna terapia oparta na tych odkryciach, zorientowana na regulację pobudzenia komórek nerwowych odpowiedzialnych za kontrolę głodu i sytości, może okazać się decydującym krokiem na drodze do ograniczenia występowania nadwagi w społeczeństwach rozwiniętych.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s42255-022-00589-7
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44551/las-neuronas-del-hambre-al-descubierto?fbclid=IwAR1cKUX5BanyBezK501mrGN5pyEsFyC9srTpPoZMYFONIWT0BCANnR30Now

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn