Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponad 50% populacji europejskiej
W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów. Według aktualnych szacunków ponad 50% dorosłych mieszkańców Unii Europejskiej ma nadmierną masę ciała, a w Polsce odsetek ten wynosi aż 58%. Poszukiwanie skutecznych rozwiązań farmakologicznych, które byłyby w stanie skutecznie wpływać na zachowania żywieniowe w kontekście otyłości, nie przyniosły do tej pory zadowalających rezultatów.
Regulacja pobierania pokarmu
Niewykluczone jednak, że sytuacja ta ulegnie zmianie dzięki postępom dokonanym przez międzynarodowy zespół naukowców z Niemiec, Węgier i Stanów Zjednoczonych. Badacze opracowali bowiem innowacyjną strategię, która może pomóc w leczeniu niektórych zaburzeń na tle odżywiania. Okazuje się, że grupa komórek nerwowych znajdujących się w podwzgórzu, zwanych neuronami AgRP, reguluje proces uwalniania endogennych lizofosfolipidów, które z kolei wpływają na działanie niektórych komórek w korze mózgowej. Co istotne, poziom pobudzenia tych neuronów przekłada się na stymulację pobierania pokarmu.
Podstawa przyszłych terapii?
Pośredniczące w tych procesach sygnały kontrolowane są przez enzym autotaksynę, który odpowiada za wytwarzanie w mózgu kwasu lizofosfatydowego – modulatora aktywności neuronów powiązanych z regulacją łaknienia. Badania na modelu zwierzęcym wskazują, że podawanie inhibitorów autotaksyny może znacząco zmniejszyć nadmierne pobieranie pokarmu po okresie postu, a co za tym idzie przyczynić się do obniżenia masy ciała. Potencjalna terapia oparta na tych odkryciach, zorientowana na regulację pobudzenia komórek nerwowych odpowiedzialnych za kontrolę głodu i sytości, może okazać się decydującym krokiem na drodze do ograniczenia występowania nadwagi w społeczeństwach rozwiniętych.
Źródła:
Przeczytaj także
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
Uzależnienie od jedzenia związane jest z utratą kontroli nad spożyciem pokarmu i w konsekwencji może przekładać się na rozwój otyłości oraz zaburzeń odżywiania, takich jak zaburzenie z napadami objadania się (ang. binge eating disorder).
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.