Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy rozszyfrowują epigenetyczne podłoże uzależnienia od jedzenia

Kategoria: Składniki Żywności

Interakcje genów i środowiska

Uzależnienie od jedzenia związane jest z utratą kontroli nad spożyciem pokarmu i w konsekwencji może przekładać się na rozwój otyłości oraz zaburzeń odżywiania, takich jak zaburzenie z napadami objadania się (ang. binge eating disorder). Jest to złożona choroba mózgu o przewlekłym charakterze i wielopłaszczyznowej patogenezie, u podłoża której leżą interakcje pomiędzy różnymi genami a czynnikami środowiskowymi. Naukowcy z Hiszpanii i Irlandii przeprowadzili badania, które pozwoliły na identyfikację mechanizmów epigenetycznych, wspólnych dla gryzoni i ludzi, które powiązane są z rozwojem tego schorzenia.

Badania mikroRNA u gryzoni…

Hiszpańsko-irlandzki zespół wyselekcjonował populacje myszy uzależnionych od jedzenia i wolnych od tej choroby. Naukowcy poszukiwali u zwierząt zmian w regionie kory mózgowej związanym z powstawaniem uzależnienia. Spośród wielu istniejących mechanizmów epigenetycznych badacze postanowili skupić się na mikroRNA – niewielkich rozmiarów cząsteczkach RNA, które w złożony i dynamiczny sposób regulują ekspresję genów.

…i ludzi

Równocześnie naukowcy przeanalizowali profil mikroRNA w krążeniu zdrowych osób, które zgłosiły się do udziału w badaniach. Uczestnicy wypełniali również specjalny kwestionariusz, służący do oceny stopnia uzależnienia od jedzenia. „Najbardziej fascynujące jest to, że w osoczu krwi osób badanych zidentyfikowaliśmy te same cząsteczki mikroRNA, które znajdowały się w zmienionych obszarach mózgu u myszy. Ich obecność była powiązana ze stopniem nasilenia uzależnienia ocenionym na podstawie kwestionariusza”, wyjaśnia prof. José Manuel Fernández-Real z Instytutu Badań Biomedycznych w Gironie.

Trawienie, zmiany w mózgu i insulinooporność

Autorzy badań podkreślają, że zidentyfikowane przez nich mikroRNA biorą udział w procesach istotnych z punktu widzenia rozwoju uzależnienia od jedzenia, takich jak trawienie tłuszczów i węglowodanów, powstawanie zmian morfologicznych w mózgu, insulinooporność czy uzależnienie od niektórych substancji, w tym metamfetaminy.

Obiecujące perspektywy terapeutyczne

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy zidentyfikowali dwie główne składowe zmian zachowania obserwowanych w przebiegu uzależnienia od jedzenia: zwiększoną motywację do zdobycia pokarmu oraz kompulsywne poszukiwanie pożywienia pomimo negatywnych konsekwencji takiego działania. Jak podsumowuje prof. Rafael Maldonado z Uniwersytetu Pompeu Fabra w Barcelonie, „zbieżność wyników zaobserwowanych zarówno u myszy, jak i ludzi, świadczy o szczególnym znaczeniu translacyjnym naszych badań. Rola czynników epigenetycznych w powstawaniu uzależnienia od jedzenia otwiera przed nami nowe perspektywy, takie jak identyfikacja biomarkerów, które mogłyby służyć wczesnej diagnostyce choroby, a także opracowywanie przyszłych terapii opartych na modyfikowaniu ekspresji mikroRNA”.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35349487/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44077/marcadores-epigeneticos-y-adiccion-a-la-comida?fbclid=IwAR0z0MkJ7nE8P486ZYMtJo55WWi_YpLaKqb1fsWIh2EGy3nSIkyqZYjQbAk

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.