Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Interakcje genów i środowiska
Uzależnienie od jedzenia związane jest z utratą kontroli nad spożyciem pokarmu i w konsekwencji może przekładać się na rozwój otyłości oraz zaburzeń odżywiania, takich jak zaburzenie z napadami objadania się (ang. binge eating disorder). Jest to złożona choroba mózgu o przewlekłym charakterze i wielopłaszczyznowej patogenezie, u podłoża której leżą interakcje pomiędzy różnymi genami a czynnikami środowiskowymi. Naukowcy z Hiszpanii i Irlandii przeprowadzili badania, które pozwoliły na identyfikację mechanizmów epigenetycznych, wspólnych dla gryzoni i ludzi, które powiązane są z rozwojem tego schorzenia.
Badania mikroRNA u gryzoni…
Hiszpańsko-irlandzki zespół wyselekcjonował populacje myszy uzależnionych od jedzenia i wolnych od tej choroby. Naukowcy poszukiwali u zwierząt zmian w regionie kory mózgowej związanym z powstawaniem uzależnienia. Spośród wielu istniejących mechanizmów epigenetycznych badacze postanowili skupić się na mikroRNA – niewielkich rozmiarów cząsteczkach RNA, które w złożony i dynamiczny sposób regulują ekspresję genów.
…i ludzi
Równocześnie naukowcy przeanalizowali profil mikroRNA w krążeniu zdrowych osób, które zgłosiły się do udziału w badaniach. Uczestnicy wypełniali również specjalny kwestionariusz, służący do oceny stopnia uzależnienia od jedzenia. „Najbardziej fascynujące jest to, że w osoczu krwi osób badanych zidentyfikowaliśmy te same cząsteczki mikroRNA, które znajdowały się w zmienionych obszarach mózgu u myszy. Ich obecność była powiązana ze stopniem nasilenia uzależnienia ocenionym na podstawie kwestionariusza”, wyjaśnia prof. José Manuel Fernández-Real z Instytutu Badań Biomedycznych w Gironie.
Trawienie, zmiany w mózgu i insulinooporność
Autorzy badań podkreślają, że zidentyfikowane przez nich mikroRNA biorą udział w procesach istotnych z punktu widzenia rozwoju uzależnienia od jedzenia, takich jak trawienie tłuszczów i węglowodanów, powstawanie zmian morfologicznych w mózgu, insulinooporność czy uzależnienie od niektórych substancji, w tym metamfetaminy.
Obiecujące perspektywy terapeutyczne
Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy zidentyfikowali dwie główne składowe zmian zachowania obserwowanych w przebiegu uzależnienia od jedzenia: zwiększoną motywację do zdobycia pokarmu oraz kompulsywne poszukiwanie pożywienia pomimo negatywnych konsekwencji takiego działania. Jak podsumowuje prof. Rafael Maldonado z Uniwersytetu Pompeu Fabra w Barcelonie, „zbieżność wyników zaobserwowanych zarówno u myszy, jak i ludzi, świadczy o szczególnym znaczeniu translacyjnym naszych badań. Rola czynników epigenetycznych w powstawaniu uzależnienia od jedzenia otwiera przed nami nowe perspektywy, takie jak identyfikacja biomarkerów, które mogłyby służyć wczesnej diagnostyce choroby, a także opracowywanie przyszłych terapii opartych na modyfikowaniu ekspresji mikroRNA”.
Źródła:
Przeczytaj także
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Rezultaty badań pokazały, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte.