Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?

Kategoria: Składniki Żywności

Fortyfikacja powszechnie spożywanych produktów

Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca. Zwiększenie zawartości włókna pokarmowego w powszechnie spożywanej żywności, takiej jak wypieki, produkty mleczne, zupy i smoothie, pomogłoby 50% osób dorosłych w pokryciu dziennego zapotrzebowania na ten składnik, a równocześnie zmniejszyłoby szansę na wystąpienie groźnych chorób u większości pełnoletnich Brytyjczyków.

Niska podaż włókna pokarmowego

Badania sfinansowane zostały przez przedsiębiorstwo spożywcze Tate & Lyle z siedzibą w Londynie, którego eksperci twierdzą, że w Wielkiej Brytanii osoby dorosłe spożywają średnio 19 g błonnika dziennie – znacznie mniej niż zalecane 30 g, które przyjmuje z dietą zaledwie 9% Brytyjczyków. Co istotne, niska podaż włókna pokarmowego wiąże się z występowaniem wielu chorób, m.in. nowotworów piersi i jelita grubego, schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Wpływa również negatywnie na stan mikrobioty jelitowej.

Nie tylko jelita

„Większość osób zdaje sobie sprawę, że spożywanie błonnika reguluje perystaltykę jelit, jednak znacznie mniej jest świadomych pozytywnego wpływu włókna pokarmowego z diety na ogólny dobrostan i zdrowie, w tym na układ sercowo-naczyniowy, system odpornościowy, skórę, mózg i układ pokarmowy”, mówi współautorka badań, dr Kavita Karnik z  Tate & Lyle. „Dla dużej części populacji dostarczenie odpowiednich ilości błonnika bez przekraczania zapotrzebowania kalorycznego jest trudne. Dlatego znaczne korzyści z punktu widzenia zdrowia publicznego mogłoby przynieść wzbogacanie żywności w ten składnik – dzięki takiemu rozwiązaniu konsumenci nie musieliby rezygnować z lubianych produktów, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, a także utrzymując prawidłową masę ciała”.

Proste zmiany w diecie

Specjaliści z Tate & Lyle dodają, że w celu zwiększenia podaży włókna pokarmowego z dietą wystarczy podjąć kilka prostych kroków. Zamiast dżemem tosty posmarować można pastą z orzechów, zwykły jogurt zamienić na wariant wzbogacony w błonnik, zrezygnować z konwencjonalnego mleka czekoladowego na rzecz wersji o obniżonej zawartości cukru i z dodatkiem błonnika, a białe pieczywo tostowe wymienić na fortyfikowane, opatrzone oświadczeniem „źródło błonnika pokarmowego” albo „wysoka zawartość błonnika pokarmowego”.

Korzyści zdrowotne dzięki reformulacji receptur

Modelowe badania statystyczne przeprowadzone przez naukowców z Tate & Lyle i opublikowane w czasopiśmie „British Journal of Nutrition” wykazały, że reformulacja receptur popularnych produktów spożywczych w celu zwiększenia zawartości błonnika mogłaby przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 o 72% w populacji osób dorosłych oraz do spadku masy ciała u 6% Brytyjczyków.

Źródła:

  1. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/estimating-the-potential-public-health-impact-of-fibre-enrichment-a-uk-modelling-study/9633A2243F4A3B588F751538FB04C98F
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/161240/can-fortifying-foods-with-fibre-reduce-the-risk-of-disease/?fbclid=IwAR24Am06kVeekR1fudkIwuHYJiwLsCaTBNjI_hzNTqfCqqFKwp2qWQleE74

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.