Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania wskazują, że mikroplastik zaburza mikrobiotę jelitową

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

Mniejsza różnorodność

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Hiszpanii dowodzą, że mikroplastik wpływa negatywnie na skład mikroorganizmów zasiedlających ludzki przewód pokarmowy. Spożycie mikrocząsteczek politereftalanu etylenu (PET), który powszechnie stosowany jest w przemyśle żywnościowym, zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej, obniżając ilość bakterii pożytecznych z punktu widzenia zdrowotnego, a jednocześnie zwiększając liczebność drobnoustrojów o działaniu niekorzystnym dla organizmu.

Trawienie w warunkach fizjologicznych

Interdyscyplinarny zespół badaczy z Madrytu opracował protokół eksperymentalny symulujący trawienie mikroplastiku w warunkach fizjologicznych. Dzięki zastosowaniu opatentowanego modelu in vitro, naśladującego procesy enzymatyczne zachodzące w przewodzie pokarmowym, a także mikroskopii elektronowej i spektroskopii, możliwe było zaobserwowanie zmian struktury i kształtu mikrocząstek plastiku w trakcie jego przechodzenia przez jelito.

Nawet 5 gramów mikroplastiku tygodniowo

Pionierskie doświadczenia przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców pozwalają ocenić realny wpływ spożycia mikroplastiku na ludzki układ trawienny i bytujące w nim drobnoustroje. „Musimy poznać wpływ na organizm stosowanych przez nas w życiu codziennym materiałów i wiedzieć jakie wiążą się z tym konsekwencje”, podkreśla współautorka badań, dr María Victoria Moreno-Arribas. Według najnowszych szacunków człowiek może spożywać z żywnością i napojami od 0,1 do nawet 5 gramów mikroplastików tygodniowo.

Biotransformacja w przewodzie pokarmowym

Rezultaty badań pokazały również, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte. „Wszystkie zaobserwowane przez nas mechanizmy i czynniki, które tak naprawdę dopiero zaczynamy poznawać, mogą mieć wpływ na pozostawanie mikroplastiku w ludzkim organizmie i potencjalną jego akumulację w narządach i tkankach”, podsumowuje dr Moreno-Arribas.

Źródła: https://www.nature.com/articles/s41598-021-04489-w

https://noticiasdelaciencia.com/art/43668/la-ingesta-de-microplasticos-altera-la-microbiota-intestinal?fbclid=IwAR1W_vKZIrgZZ1Z3TdkzqpKetwfaila-Iu-dLkiknlHSeAXW-kqmApFA1w0

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.