Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System żywnościowy jest zarówno przyczyną, jak i ofiarą oddziaływań środowiskowych generowanych w Europie. Z myślą o ograniczeniu degradacji środowiska i osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju konieczne jest zatem promowanie bardziej zrównoważonej produkcji i bardziej odpowiedzialnej konsumpcji żywności i napojów.
Aby sprostać temu ważnemu wyzwaniu, centrum technologiczne AZTI we współpracy z Uniwersytetem w Leuven (Belgia) opracowali ENVIROSCORE®, system znakowania środowiskowego, który mierzy wpływ produktów w oparciu o przyjętą na całym świecie i ustandaryzowaną metodologię europejskiego śladu środowiskowego produktu.
ENVIROSCORE jest przydatny zarówno dla przemysłu rolno-spożywczego, jak i konsumentów
Pozwala on przemysłowi mierzyć i w prosty sposób informować konsumentów o wpływie produktów żywnościowych na środowisko, łącząc 16 celów zrównoważonego rozwoju - kategorii wpływu na środowisko w jeden wynik i promując ekoprojektowanie produktu w całym łańcuchu dostaw.
W przypadku konsumentów dostarcza łatwych w zrozumieniu informacji, dzięki którym można porównywać produkty żywnościowe i napoje oraz kategorie produktów, zachęcając w ten sposób do bardziej zrównoważonych wzorców konsumpcji. ENVIROSCORE umożliwia konsumentom porównanie stopnia zrównoważenia środowiskowego pomiędzy różnymi produktami i pomiędzy wariantami tego samego typu produktu, ułatwiając identyfikację produktów z bardziej zrównoważonymi metodami produkcji, transportem lub materiałem opakowaniowym, bez demonizowania konkretnego produktu.
Algorytm, który łączy 16 wpływów na środowisko
ENVIROSCORE to algorytm, który uwzględnia w jednym końcowym wyniku wpływ na środowisko generowany na wszystkich etapach produkcji i konsumpcji kilograma produktu. W szczególności łączy w sobie 16 oddziaływań na środowisko, w tym między innymi:
Na podstawie tej analizy łączny wynik jest przekształcany w prosty, wizualny i intuicyjny pięciopoziomowy system komunikacji (A| B | C | D | E). Klasyfikacja ta obejmuje wszystkie aspekty związane ze sposobem wytwarzania, przetwarzania, pakowania, dystrybucji i konsumpcji danego produktu oraz sposobem gospodarowania jego odpadami.
Po walidacji ze 150 produktami spożywczymi stwierdzono, że system może ustalić zmienność wpływu między różnymi produktami spożywczymi i napojami oraz, w ramach tej samej typologii produktu, rozróżnić te produkty z „gorszymi” technikami produkcji, nadmiernym pakowaniem lub transportem na duże odległości.
Wsparcie instytucji i firm
ENVIROSCORE to system znakowania opracowany przez grupę niezależnych naukowców, aby sprostać rosnącym obawom firm i konsumentów w zakresie bardziej zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności. Inicjatywa ta jest również wspierana przez wiele firm, a także przez rząd baskijski i Unię Europejską poprzez europejską inicjatywę EIT Food Innovation, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
Źródło: https://www.azti.es/en/enviroscore-food-beverage-purchases-scientific-rigour-environmental-criteria/
Przeczytaj także
Wniosek ma na celu wsparcie państw członkowskich w zapewnianiu dostępu do wiedzy związanej ze zrównoważeniem rozwojem, zmianami klimatu i ochroną środowiska (dotyczy to szkół, szkolnictwa wyższego, organizacji pozarządowych). Opublikowane nowe europejskie ramy kompetencji w zakresie zrównoważonego rozwoju określają kompetencje konieczne dla zielonej transformacji.
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...