Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System znakowania ENVIROSCORE mierzy i informuje o wpływie produktów żywnościowych na środowisko wg SDGs

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

System żywnościowy jest zarówno przyczyną, jak i ofiarą oddziaływań środowiskowych generowanych w Europie. Z myślą o ograniczeniu degradacji środowiska i osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju konieczne jest zatem promowanie bardziej zrównoważonej produkcji i bardziej odpowiedzialnej konsumpcji żywności i napojów.

Aby sprostać temu ważnemu wyzwaniu, centrum technologiczne AZTI we współpracy z Uniwersytetem w Leuven (Belgia) opracowali ENVIROSCORE®, system znakowania środowiskowego, który mierzy wpływ produktów w oparciu o przyjętą na całym świecie i ustandaryzowaną metodologię europejskiego śladu środowiskowego produktu.

ENVIROSCORE jest przydatny zarówno dla przemysłu rolno-spożywczego, jak i konsumentów

Pozwala on przemysłowi mierzyć i w prosty sposób informować konsumentów o wpływie produktów żywnościowych na środowisko, łącząc 16 celów zrównoważonego rozwoju - kategorii wpływu na środowisko w jeden wynik i promując ekoprojektowanie produktu w całym łańcuchu dostaw.

W przypadku konsumentów dostarcza łatwych w zrozumieniu informacji, dzięki którym można porównywać produkty żywnościowe i napoje oraz kategorie produktów, zachęcając w ten sposób do bardziej zrównoważonych wzorców konsumpcji. ENVIROSCORE umożliwia konsumentom porównanie stopnia zrównoważenia środowiskowego pomiędzy różnymi produktami i pomiędzy wariantami tego samego typu produktu, ułatwiając identyfikację produktów z bardziej zrównoważonymi metodami produkcji, transportem lub materiałem opakowaniowym, bez demonizowania konkretnego produktu.

Algorytm, który łączy 16 wpływów na środowisko

ENVIROSCORE to algorytm, który uwzględnia w jednym końcowym wyniku wpływ na środowisko generowany na wszystkich etapach produkcji i konsumpcji kilograma produktu. W szczególności łączy w sobie 16 oddziaływań na środowisko, w tym między innymi:

  • potencjał zmiany klimatu,
  • zubożenie warstwy ozonowej,
  • zanieczyszczenie wody,
  • wyczerpanie zasobów kopalnych,
  • toksyczność.

Na podstawie tej analizy łączny wynik jest przekształcany w prosty, wizualny i intuicyjny pięciopoziomowy system komunikacji (A| B | C | D | E). Klasyfikacja ta obejmuje wszystkie aspekty związane ze sposobem wytwarzania, przetwarzania, pakowania, dystrybucji i konsumpcji danego produktu oraz sposobem gospodarowania jego odpadami.

Po walidacji ze 150 produktami spożywczymi stwierdzono, że system może ustalić zmienność wpływu między różnymi produktami spożywczymi i napojami oraz, w ramach tej samej typologii produktu, rozróżnić te produkty z „gorszymi” technikami produkcji, nadmiernym pakowaniem lub transportem na duże odległości.

Wsparcie instytucji i firm

ENVIROSCORE to system znakowania opracowany przez grupę niezależnych naukowców, aby sprostać rosnącym obawom firm i konsumentów w zakresie bardziej zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności. Inicjatywa ta jest również wspierana przez wiele firm, a także przez rząd baskijski i Unię Europejską poprzez europejską inicjatywę EIT Food Innovation, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.

Źródło: https://www.azti.es/en/enviroscore-food-beverage-purchases-scientific-rigour-environmental-criteria/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.