Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy to początek poważnych problemów systemu znakowania Nutri-Score w UE. Sytuacja we Włoszech, Hiszpanii i Francji

Kategoria: Składniki Żywności

5 postępowań we Włoszech

Urząd ds. Konkurencji i Rynku (Agcm, włoski urząd antymonopolowy) informuje, że w dniu 22 listopada wszczął pięć dochodzeń w sprawie stosowania systemu Nutri-Score przez włoskie firmy GS Spa, Carrefour Italia Spa, Pescanova Italia Srl i Valsoia SpA, francuskie: Regime Dukan Sas i Diet Lab Sas, angielskie: Weetabix Ltd. oraz niemiecką firmę zajmującą się produkcją słodyczy. Urząd wszczął również dochodzenie przeciwko właścicielowi francuskiej aplikacji Yuka, która ma na celu ocenę produktów spożywczych opartą w dużej mierze na systemie Nutri-Score i dostarcza propozycje produktów alternatywnych.

W systemie etykietowania Nutri-Score – wyjaśnia Urząd Antymonopolowy – produkty spożywcze są podzielone na pięć kategorii, w oparciu o punktację obliczoną za pomocą złożonego algorytmu, który od całkowitej wartości obejmuje elementy „niekorzystne” (energia, nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste, sód) oraz „korzystne” (procent owoców, warzyw, roślin strączkowych i oleistych, błonnika, białka). Pokarmy z bardzo niskimi wynikami, a więc z przewagą elementów korzystnych, są przypisywane do kategorii A (zielona), a te z najwyższymi wynikami przypisywane są do kategorii E (czerwona).

Władze podkreślają obawy, że etykieta NutriScore, a także wyniki i oceny dostarczane przez aplikację , przy braku odpowiednich ostrzeżeń, są błędnie postrzegane jako bezwzględne oceny zdrowotności danego produktu, w oderwaniu od ogólnych potrzeb konkretnej osoby  (dieta i styl życia), oraz ilości i częstotliwości spożycia w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety.

Wynika z tego, że konsument może być nakłaniany do przypisywania produktom pozytywną oceną etykiety NutriScore lub oceną aplikacji Yuka, właściwości zdrowotnych, a tym samym do bezpodstawnego wychwalania skutków zdrowotnych wynikających z jego wyboru.

Wreszcie w przypadku aplikacji Yuka, zdaniem włoskiego organu ochrony konkurencji, kryterium, na podstawie którego dobierane i proponowane są alternatywy dla konsumenta, nie są jasne.

Hiszpański senat wzywa rząd do zaprzestania wdrażania oznakowania Nutri-Score

Senacka Komisja Zdrowia i Konsumpcji zatwierdziła pod koniec października 28 głosami za i jednym wstrzymującym się wniosek Ludowej Grupy Parlamentarnej (Grupo Parlamentario Popular) wzywający rząd do zaprzestania wdrażania systemu Nutri-Score jako procedury oznaczania wartości odżywczej do czasu pojawienia się europejskiego „zharmonizowanego” systemu mającego na celu uniknięcie „niepewności dla firm w sektorze spożywczym i dezorientacji wśród konsumentów”.

Rzecznik „ludowców”, Juan María Vázquez, podczas obrony wniosku, który został przegłosowany zgodnie z warunkami poprawki uzgodnionej z Hiszpańską Socjalistyczną Partią Robotniczą (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) wzywał rząd do promowania przed Komisją Europejską przyjęcia zharmonizowanego systemu, który promuje żywność, która składa się na dietę śródziemnomorską, zabezpiecza chronione nazwy pochodzenia i chronione oznaczenia geograficzne, a zatem „nie przyjmuje ani nie reguluje żadnego obowiązkowego systemu etykietowania na poziomie krajowym, dopóki wspomniany system nie zostanie wdrożony ”.

Hiszpańska Partia Ludowa przedstawiła również tę inicjatywę w imieniu tysięcy średnich i małych producentów żywności, którzy z niepewnością spoglądają w przyszłość, a także konsumentów, którzy ich zdaniem, podobnie jak pierwsza grupa są również bardzo zaniepokojeni.

W swoim wystąpieniu Juan María Vázquez podkreślił, że nie podlega dyskusji, że żywność powinna zawierać oznaczenie wartości odżywczej, jednak tym co budzi wątpliwości i obawy czy system Nutri-Score jest najbardziej odpowiedni dla naszego hiszpańskiego stylu życia i nawyków żywieniowych i czy nie nadszedł czas, aby go uregulować.

Jak podkreśla wiele produktów spożywczych wchodzących w skład diety śródziemnomorskiej jest „niedostatecznie ocenianych” przez ten algorytm. Wśród produktów wymienił ser, szynkę lub oliwę z oliwek. Jednocześnie produkty takie jak chipsy lub hamburgery z sieci fast food czy też słodzone napoje ocenianie przez system jako „zdrowe”. Rodzi to ryzyko błędnych decyzji zakupowych konsumentów.

Sytuacja we Francji

Francuski minister rolnictwa Julien Denormandie wezwał w czwartek do „ przeglądu metodologii ” systemu etykietowania Nutri-Score i zapewnienia, że ​​jeśli zostanie on przyjęty na szczeblu europejskim, to nie będzie krzywdzący dla produktów francuskich w tym serów PDO..

Przemawiając na kongresie congrès de l'Association Nationale des Élus de la Montagne w Grand-Bornand (Haute-Savoie), minister podkreślił, że opcjonalny system etykietowania Nutri-Score, ustanowiony z inicjatywy rządu francuskiego w 2016 r.  szczególnie wpływa na produkty górskie .

Metodologia Nutri Scora, bazująca na „ilościach składników”, skutkuje klasyfikacjami, które niekoniecznie są zgodne z nawykami żywieniowymi,  w tym sery ocenione są szczególnie słabo  - podkreślił.

Jak podkreśla Minister: „Musimy zweryfikować metodologię, Nutri-Score jest bardzo ważny, musimy go bronić, ponieważ wynika on z potrzeb konsumentów do posiadania takich informacji. Ale poparcie dla  Nutri-Score na poziomie europejskim, musi być połączone z pewnością , że nie będzie konkurencji między różnymi produktami w stosunku do produktów francuskich. Pomysł wyłączenia produktów AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) z Nutri-Score nie jest rozwiązaniem, biorąc pod uwagę mnożenie się aplikacji tego samego typu. Musimy zapewnić, że sama metodologia nie doprowadzi do złej oceny naszych serów i naszego ChNP.”

Od redakcji:

Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Wraz z naszym Partnerem firmą IGI Food Consulting zapraszamy na unikalne, eksperckie szkolenie w zakresie zrozumienia zasad stosowania znaku Nutri Score

Źródła:

https://www.agcm.it/

https://www.senado.es/ 

https://www.abc.es/sociedad/abci-senado-insta-detener-implantacion-etiquetado-Nutri-Score-falta-sistema-europeo-armonizado-202110261630_noticia.html

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Znakowanie żywności

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.