Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label – raport IARC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

W maju 2020 r. Komisja Europejska ogłosiła, że w ramach jej strategii "od pola do stołu" zharmonizowane i obowiązkowe oznakowanie wartości odżywczej na froncie opakowania zostanie przyjęte w Europie do końca 2022 r. Obecnie zgodnie z przepisami UE dotyczącymi etykietowania, umieszczanie etykiety Nutri-Score na produktach spożywczych pozostaje opcjonalne i zależy od dobrowolnego przyjęcia przez producentów żywności.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) opublikowała raport podsumowujący dowody wypracowane przez IARC, zatytułowany „Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label”. Raport ten, przygotowany przez naukowców z IARC i partnerów, wskazuje, że Nutri-Score – system znakowania FOP, który ocenia wartość odżywczą produktów spożywczych, jest skutecznym narzędziem, które prowadzi konsumentów do zdrowszych wyborów żywieniowych. Opierając się na dowodach naukowych, IARC podkreśla wyższość systemu Nutri-Score nad innymi żywieniowymi systemami znakowania i wzywa do jego powszechnego i systematycznego przyjęcia w Europie i poza nią, aby pomóc konsumentom zmniejszyć ryzyko chorób niezakaźnych, takich jak rak.

Mniejsza śmiertelność i ryzyko zachorowania na raka związane ze zwiększonym spożyciem żywności o korzystnych ocenach w Nutri-Score zostały naukowo potwierdzone i jest to niezwykle ważne, aby zwiększyć ich wykorzystanie w Europie i poza nią – podsumowała dr Mathilde Touvier, główny badacz tego projektu i kierownik zespołu badawczego ds. epidemiologii żywieniowej we Francuskim Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych (Inserm).

Co wynika z raportu - Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label?

Nutri-Score ocenia jakość odżywczą żywności, używając różnych kolorów, aby sklasyfikować produkty w pięciu kategoriach: od kategorii A (ciemnozielonej), o najwyższej jakości odżywczej, do kategorii E (ciemnopomarańczowej) o najniższej jakości odżywczej. Algorytm opiera się systemie profilowania składników odżywczych na standardowej ilości 100 g produktu, opracowanym przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (FSA) - wersja zmodyfikowana (FSAm-NPS), dostosowany do celów znakowania. Jest on promowany jako kandydat do stworzenia jednolitego systemu znakowania żywności w całej Unii Europejskiej.

Naukowcy z IARC przeprowadzili analizy epidemiologiczne w dużych kohortach prospektywnych w zróżnicowanej populacji europejskiej, które wykazały, że osoby spożywające więcej żywności o wyższej punktacji FSAm-NPS (odpowiadającej mniej korzystnym ocenom Nutri-Score i niższej jakości odżywczej) mają wyższe ryzyko zachorowania na raka, jak również wyższe ryzyko ogólnej śmiertelności, a w szczególności śmiertelności z powodu nowotworów i chorób układu krwionośnego, oddechowego i pokarmowego.

Biorąc pod uwagę podstawy naukowe, Nutri-Score został już przyjęty przez kilka krajów europejskich (Belgia, Francja, Niemcy, Luksemburg, Holandia, Hiszpania i Szwajcaria) i był głównym tematem dyskusji Komisji Europejskiej na temat od kilku miesięcy znajduje się w centrum dyskusji Komisji Europejskiej.

Przeczytaj podsumowanie dowodów IARC na temat systemu Nutri-Score


Źródło: https://www.iarc.who.int/news-events/nutri-score/


Od redakcji FoodFakty:

W kraju oraz na innych rynkach trwa intensywna dyskusja nad niedostosowaniem systemu Nutri-Score do produktów tradycyjnych. Zachęcamy do zapoznania się z działaniami na przykład  Izb Rolniczych

http://www.izbarolnicza.opole.pl/izby-pytaja-o-sens-znakowania-zywnosci-fop/


 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Znakowanie żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.