Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label – raport IARC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

W maju 2020 r. Komisja Europejska ogłosiła, że w ramach jej strategii "od pola do stołu" zharmonizowane i obowiązkowe oznakowanie wartości odżywczej na froncie opakowania zostanie przyjęte w Europie do końca 2022 r. Obecnie zgodnie z przepisami UE dotyczącymi etykietowania, umieszczanie etykiety Nutri-Score na produktach spożywczych pozostaje opcjonalne i zależy od dobrowolnego przyjęcia przez producentów żywności.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) opublikowała raport podsumowujący dowody wypracowane przez IARC, zatytułowany „Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label”. Raport ten, przygotowany przez naukowców z IARC i partnerów, wskazuje, że Nutri-Score – system znakowania FOP, który ocenia wartość odżywczą produktów spożywczych, jest skutecznym narzędziem, które prowadzi konsumentów do zdrowszych wyborów żywieniowych. Opierając się na dowodach naukowych, IARC podkreśla wyższość systemu Nutri-Score nad innymi żywieniowymi systemami znakowania i wzywa do jego powszechnego i systematycznego przyjęcia w Europie i poza nią, aby pomóc konsumentom zmniejszyć ryzyko chorób niezakaźnych, takich jak rak.

Mniejsza śmiertelność i ryzyko zachorowania na raka związane ze zwiększonym spożyciem żywności o korzystnych ocenach w Nutri-Score zostały naukowo potwierdzone i jest to niezwykle ważne, aby zwiększyć ich wykorzystanie w Europie i poza nią – podsumowała dr Mathilde Touvier, główny badacz tego projektu i kierownik zespołu badawczego ds. epidemiologii żywieniowej we Francuskim Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych (Inserm).

Co wynika z raportu - Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label?

Nutri-Score ocenia jakość odżywczą żywności, używając różnych kolorów, aby sklasyfikować produkty w pięciu kategoriach: od kategorii A (ciemnozielonej), o najwyższej jakości odżywczej, do kategorii E (ciemnopomarańczowej) o najniższej jakości odżywczej. Algorytm opiera się systemie profilowania składników odżywczych na standardowej ilości 100 g produktu, opracowanym przez Brytyjską Agencję ds. Standardów Żywności (FSA) - wersja zmodyfikowana (FSAm-NPS), dostosowany do celów znakowania. Jest on promowany jako kandydat do stworzenia jednolitego systemu znakowania żywności w całej Unii Europejskiej.

Naukowcy z IARC przeprowadzili analizy epidemiologiczne w dużych kohortach prospektywnych w zróżnicowanej populacji europejskiej, które wykazały, że osoby spożywające więcej żywności o wyższej punktacji FSAm-NPS (odpowiadającej mniej korzystnym ocenom Nutri-Score i niższej jakości odżywczej) mają wyższe ryzyko zachorowania na raka, jak również wyższe ryzyko ogólnej śmiertelności, a w szczególności śmiertelności z powodu nowotworów i chorób układu krwionośnego, oddechowego i pokarmowego.

Biorąc pod uwagę podstawy naukowe, Nutri-Score został już przyjęty przez kilka krajów europejskich (Belgia, Francja, Niemcy, Luksemburg, Holandia, Hiszpania i Szwajcaria) i był głównym tematem dyskusji Komisji Europejskiej na temat od kilku miesięcy znajduje się w centrum dyskusji Komisji Europejskiej.

Przeczytaj podsumowanie dowodów IARC na temat systemu Nutri-Score


Źródło: https://www.iarc.who.int/news-events/nutri-score/


Od redakcji FoodFakty:

W kraju oraz na innych rynkach trwa intensywna dyskusja nad niedostosowaniem systemu Nutri-Score do produktów tradycyjnych. Zachęcamy do zapoznania się z działaniami na przykład  Izb Rolniczych

http://www.izbarolnicza.opole.pl/izby-pytaja-o-sens-znakowania-zywnosci-fop/


 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn