Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mikroplastiki gromadzą się w owocach i warzywach

Kategoria: Biznes

Od zeszłorocznej publikacji w Environmental Science & Technology szeroko komentowane były wyniki badań wskazujących, że przeciętny człowiek zjada co najmniej 50 000 cząstek mikroplastików rocznie i wdycha drugie tyle. Opierały się one na badaniu ilości cząstek mikroplastiku znajdujących się w rybach, skorupiakach, cukrze, soli, piwie i wodzie, a także w powietrzu w miastach.

Niepokojące dane

Z kolei badania opublikowane pod koniec czerwca br. potwierdzają przypuszczenia, że owoce i warzywa nie są odporne na powszechne zanieczyszczenie wody, gleby i powietrza mikroplastikami. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature Sustainability, wskazują, że mikroplastiki przenikają do korzeni sałaty i pszenicy, a następnie zostają przeniesione do jadalnych części roślin. W tym badaniu warzywa korzeniowe, takie jak marchew, rzodkiewka i rzepa, a także warzywa liściaste, takie jak sałata, okazały się najbardziej narażone na zanieczyszczenie.

Powód mniejszych zbiorów

Inne badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Nanotechnology wykazało, że absorpcja mikroplastików przez korzenie spowolniła ich wzrost, powstają rośliny o krótszych korzeniach, co przekłada się na ich mniejszy plon. Raport opublikowany w czasopiśmie Environmental Research wskazuje że z puli przebadanych owoców i warzyw, jabłka są najbardziej zanieczyszczonymi mikroplastikiem owocami, a marchew najbardziej zanieczyszczonym warzywem.

Powyższe badania mogą oznaczać ze zjadamy mikroplastku o wiele więcej niż pierwotnie zakładali naukowcy i że może on być przyczyną mniejszych plonów.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.