Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyższy wolumen eksportu cebuli rok do roku, przy spadku wartości w EUR

Kategoria: Biznes

Z wstępnych danych Ministerstwa Finansów za okres styczeń-kwiecień 2020 r. wynika, że wolumen eksportu cebuli z Polski wyniósł 65,3 tys. t, o wartości 34,5 mln EUR.

Eksport a zmiany kursu złotego

Oznacza to wzrost eksportu w tej kategorii w ujęciu ilościowym o ponad 20% r/r, tj. 11,2 tys. t, ale spadek w ujęciu wartościowym o prawie 10% tj. o 3,79 mln EUR. Ze względu na spadek kursu złotego od marca br., obniżka wartości eksportu nie powinna być aż tak dotkliwa dla polskich eksporterów.

Czołowi importerzy cebuli

Jeśli chodzi o zmiany w strukturze geograficznej eksportu cebuli z Polski, nie były one duże. Na pierwszym miejscu wśród odbiorców polskiej cebuli utrzymała się Wielka Brytania z 8-proc. wzrostem ilości do 13,2 tys. t (ale z 18-proc. spadkiem wartości). Na drugim miejscu pozostały Niderlandy z 19-proc. wzrostem wolumenu do 4,3 tys. t (ale z 15-proc. spadkiem wartości), na trzecim Francja z 50-proc. wzrostem importu do 8,2 tys. t i o połowę mniejszym wzrostem wartości importu.

Inne zainteresowane kraje

Na czwartym Belgia z 85-proc. wzrostem ilości importowanej cebuli, przy wzroście wartości tylko o 23% r/r. Z miejsca szóstego na piąte awansowała Ukraina z 223-proc. wzrostem wolumenu do 6,5 tys. t. i tylko 62-proc. wzrostem wartości. Spadł za to w tym czasie wolumen eksportu do Rumunii - o 17% do 3 tys. t, do Republiki Czeskiej o 14% oraz do Bułgarii o 45%.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.