Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Europejski rynek pomidorów nadal odczuwa konsekwencje COVID-19

Kategoria: Biznes

Pomidory to najpopularniejsze warzywa w całej Europie. Obecnie, choć restauracje zaczynają się ponownie otwierać, a ograniczenia COVID-19 są znoszone, europejski rynek pomidorów pozostaje pod presją.

Ceny pomidorów w UE

Co jest typowe dla tej pory roku, podaż jest duża, a ceny niskie. Dane opublikowane przez Komisję Europejską wskazują, że średnia cena pomidorów cherry w 22 tyg. br. spadła o 2% i kształtowała się na poziomie 1,26 EUR/kg, co oznacza, że była istotnie niższa niż w 2019 r., kiedy wynosiła 1,48 EUR/kg. We Włoszech średnia cena - 1,67 EUR/kg - była znacznie niższa niż średnia z poprzednich tygodni, kiedy to stale przekraczała 2 EUR/kg. Za to we Francji zauważalna jest podwyżka cen. W porównaniu z 21 tyg. średnia cena w 22 tygodniu wzrosła z 2,32 do 3,23 EUR/kg.

Ceny pomidorów winnych bez zmian

W pomidorach winnych sytuacja jest dość stabilna w całej Europie, a ceny wahają się między 0,62 a 0,74 EUR/kg, czyli są porównywalne z cenami z tego samego okresu w 2019 r.

Wpływ koronawirusa na rynek pomidorów

W przypadku pomidorów okrągłych, sytuacja jest dość trudna. Sieci Fast Food i bary/sklepy z kanapkami/kebabami, które zazwyczaj używają właśnie tych pomidorów w swojej ofercie, nie odzyskały jeszcze dużej część swojej sprzedaży. Zmniejszona sprzedaż do HoReCa oznacza duży spadek dochodów producentów i dystrybutorów. W całej Europie średnia cena okrągłych pomidorów nieco wrosła w maju, osiągając w 22 tyg. br. 0,90 EUR/kg, podczas gdy w poprzednim tygodniu było to 0,65 EUR/kg (+37%), co poprzedziły ceny od 0,73 do 0,76 EUR/kg.

Dynamiczne zmiany w cenach pomidorów okrągłych

W Hiszpanii cena okrągłych pomidorów wzrosła średnio do 0,68 EUR/kg (+27%), wobec 0,50–0,57 EUR/kg w tygodniach 17–21. We Włoszech obserwowano spadek ceny okrągłych pomidorów z 1,05 EUR/kg w 19 tyg. do 0,75 EUR/kg w 22 tyg. Średnia cena we Francji, podniosła się do 0,95 EUR/kg, wcześniej była od początku tego sezonu powyżej 1 EUR/kg (poza chwilowym spadkiem w 21 tygodniu br. do 0,79 EUR/kg).

Sytuacja w Polsce

Wyjątkiem od wszystkich doniesień o spadkach cen była Polska, która wykazywała wzrost średniej ceny w maju w segmencie pomidorów okrągłych - o 73% w porównaniu z kwietniem, średnio do 2,10 EUR/kg, w porównaniu do 1,22 EUR/kg w kwietniu. Optymizm tych danych zakłóca jednak fakt, że Komisja Europejska nie otrzymywała danych o cenach w Polsce regularnie, więc są one wyrywkowe. W tyg. 21 i 22 KE podała średnią cena dla Polski 0,50 i 0,49 EUR/kg, a w kwietniu 1,57 EUR/kg (tydzień 15), 1,17 EUR/kg (tydzień 17) i 0,90 EUR/kg (tydzień 18). Mimo to, średnia cena dla polskich pomidorów okrągłych - 1,57 EUR/kg w 15 tygodniu - była prawie najwyższa w Europie - przeciętna dla całej Unii wyniosła 1,30 EUR/kg.

Niepokojąca prognoza na następne miesiące

Zgodnie z ostatnimi danymi MRiRW, w 24 tyg. za pomidory okrągłe w hurcie w Polsce płacono od 2,98 do 3,94 PLN/kg a za malinowe od 4,46 do 5,46 PLN/kg. Jeśli chodzi o dalszy rozwój sytuacji w segmencie, głównym czynnikiem cenowym w najbliższej przyszłości, będą warunki pogodowe oraz przebieg pandemii, ponieważ ewentualny znaczny wzrost zakażeń może skutkować wprowadzeniem restrykcji w przemieszczaniu się dla obywateli oraz skutkować zamknięciem rynków lokalnych, co niewątpliwie odbiłoby się na popycie i cenach.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.