Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W UE bieżący sezon 2019/20 na rynku jabłek, pomimo wyzwań związanych z obecnym kryzysem, można uznać za dość udany.
Poprawa cen w Europie
W sezonie 2019/20 powierzchnia uprawy jabłek w UE-27 nadal obniżała się (-3% r/r), głównie z powodu spadku we Francji. Według WAPA zbiory w UE były stosunkowo niskie - 10,6 mln t, tj. 20% mniejsze r/r i 11% poniżej średniej z 5 lat. Dlatego też zaobserwowano bardzo znaczną poprawę cen. Średnie ceny w UE w trakcie trwającej kampanii istotnie przekraczają przeciętne poziomy w pięcioletnim okresie odniesienia. Jednak w odniesieniu do poszczególnych państw członkowskich sytuacja była różna. Ceny w Polsce uległy najbardziej pozytywnej zmianie w porównaniu z poprzednimi (bardzo niskimi). Ceny w Niemczech i we Włoszech były powyżej średniej z 5 lat. Za to ceny we Francji są powyżej średniej referencyjnej, ale niższe niż w poprzedniej kampanii, ponieważ Francja zwiększyła produkcję jabłek w tym sezonie.
Większy popyt spowodowany przez COVID-19
Dalszy znaczny wzrost cen od marca br. był spowodowany przede wszystkim dużym wzrostem popytu ze względu na poszukiwanie przez konsumentów produktów o długim okresie przydatności do spożycia i o istotnych korzyściach odżywczych, co było połączone z niskim poziomem zapasów (1,1 mln t jabłek na początku maja 2020 r. w UE w porównaniu do 1,6 mln t w tym samym okresie roku poprzedniego, o 28% mniej r/r). Obserwowany wysoki popyt na jabłka powinien utrzymać się do końca kampanii i gwarantować wyższe niż przeciętnie ceny.
Niskie temperatury prawdopodobnie przyczyną strat
Pierwsze oceny następnego sezonu wskazują na średni poziom zbiorów jabłek w UE. Co prawda do tej pory warunki pogodowe w UE były względnie łagodne, ale w niektórych regionach (np. na Węgrzech, Polsce, Włoszech i Austrii) odnotowano późne zimowe mrozy i silne przymrozki wiosenne, które wpłyną na straty w zbiorach. Ponadto odnotowano poważną suszę na Węgrzech, co może oznaczać najniższe zbiory od wielu lat.
Konsumenci wspierają lokalne produkty
Na stronę popytową na rynku jabłek silnie oddziałuje rosnąca preferencja konsumentów europejskich dla produktów lokalnych, ekologicznych i „zdrowych”. Jeśli chodzi o przepływy handlowe, oczekuje się, że wywóz poza UE zmniejszy się ze względu na zwiększony popyt w UE, niższą produkcję i trudności w dotarciu na niektóre rynki eksportowe z powodu pandemii Covid-19.
Producenci a nowe realia pracy
Wyzwaniem mogącym mieć największy negatywny wpływ na sektor owoców i warzyw, w tym jabłek, są spodziewane braki pracowników sezonowych, będące pośrednią konsekwencją obecnych ograniczeń i środków podjętych przez państwa członkowskie w celu zwalczania wirusa. Również utrzymanie łańcucha dostaw w obecnych reżimach sanitarnych jest wyzwaniem powodującym spowolnienie produkcji, pakowania i handlu oraz generującym dodatkowe koszty dla sektora.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W odpowiedzi na kryzys wywołany pandemią, Komisja Europejska przyjęła pakiet rozporządzeń wprowadzających działania pomocowe na rynkach rolnych, w tym dla sektora ogrodniczego.
Przychody firm zajmujących się produkcją soków, przetworów owocowo - warzywnych i przetwórstwa ziemniaków zwiększyły się w 2019 r., ale dynamika wzrostu kosztów była wyższa od dynamiki wzrostu przychodów.
Wystąpienie pandemii Covid-19 spowodowało znaczący spadek popytu na świeże pieczarki, co negatywnie obija się na branży produkcji i handlu pieczarkami.