Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych PONT-info w 2019 r. przychody firm zajmujących się produkcją soków, zatrudniających co najmniej 10. pracowników, zwiększyły się o 6,8% do 6,4 mld zł. Jednocześnie dynamika wzrostu przychodów branży sokowej była większa niż sektora produkcji żywności ogółem, którego przychody wzrosły o 6,5%. Wpływ na wzrost przychodów w branży miały przede wszystkim wyższe ceny koncentratu soku jabłkowego.
Wyższe ceny skupu jabłek oraz opakowań w 2019 r.
Dynamika wzrostu kosztów w branży sokowej była wyższa od dynamiki wzrostu przychodów. W 2019 r. koszty ogółem zwiększyły się o 7,6% do 6,1 mld zł. Należy zauważyć, że wynikało to przede wszystkim ze wzrostu materiałowych kosztów działalności przedsiębiorstw. W okresie głównych jesiennych dostaw do przetwórstwa (VII-XI) w 2019 r. średnie ceny skupu jabłek były 2,4 razy wyższe r/r. W konsekwencji koszty zakupu materiałów (w tym również opakowań) wzrosły o 7,5%.
Spadek wskaźników rentowności branży sokowej
Pozycją kosztową o najwyższej dynamice wzrostu (z wykazywanych w sprawozdaniach F-01) były koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych, które zwiększyły się o 15,3% do 0,42 mld zł i stanowiły 7% kosztów ogółem. Koszty usług obcych zwiększyły się o blisko 14% i wyniosły 0,56 mld zł, czyli 9,2% kosztów ogółem.
W rezultacie, w 2019 r. wskaźniki rentowności branży sokowej uległy pogorszeniu. Stopa zysku operacyjnego spadła z 5,24% w 2018 r. do 3,90% w 2019 r. Rentowność na poziomie netto wyniosła 4,05% w porównaniu do 4,51% w 2018 r.
Wzrost kosztów większy niż wzrost przychodów w przetwórstwie owocowo-warzywnym
Z kolei przychody firm zajmujących się pozostałym przetwórstwem owoców i warzyw zwiększyły się jedynie o 3,3% do 10,7 mld zł. Koszty wzrosły silniej niż przychody, czyli o 3,5% do 10,3 mld zł, za sprawą 4,6% wzrostu kosztów materiałów, tj. głównie surowców i opakowań. W konsekwencji koszty zakupu materiałów stanowiły 55% kosztów ogółem dla przetwórstwa owocowo-warzywnego w 2019 r. Koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych zwiększyły się o 4,0% do 0,1 mld zł i stanowiły 10% kosztów ogółem.
Obniżenie wskaźników rentowności całej branży
W 2019 r. wskaźniki rentowności branży przetwórstwa owocowo-warzywnego uległy również pogorszeniu. Stopa zysku operacyjnego spadła z 4,97% w 2018 r. do 4,86% w 2019 r., a rentowność na poziomie netto wyniosła 3,66% w porównaniu do 3,73% w 2018 r.
Przetwórstwo ziemniaków w zbliżonej sytuacji
Przychody firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków zwiększyły się o 5,8% do 3,28 mld zł, a koszty wzrosły o 9,8% do 3,15 mld zł, znów za sprawą ponad 10% wzrostu kosztów materiałów, które stanowiły 38% kosztów ogółem w 2019 r. Koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych zwiększyły się o 18% do 0,3 mld zł i stanowiły 10% kosztów ogółem.
W 2019 r. dla branży przetwórstwa ziemniaków stopa zysku operacyjnego spadła z 7,61 % w 2018 r. do 4,3% w 2019 r., a rentowność na poziomie netto wyniosła 3,25% w porównaniu do 6,33% w 2018 r.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Wystąpienie pandemii Covid-19 spowodowało znaczący spadek popytu na świeże pieczarki, co negatywnie obija się na branży produkcji i handlu pieczarkami.
W 2019 r., wg danych EUROSTAT, wartość polskiego importu świeżych warzyw (kod CN 07) wyniosła 1,011 mld EUR, tj. o 25% więcej niż rok wcześniej. Najważniejszym ich dostawcą była Hiszpania.
Według danych USDA światowa produkcja koncentratu soku pomarańczowego w sezonie 2019/20 spadnie o 17% do poziomu 1,7 mln t (65 BRIX), a głównym powodem obniżki będzie mniejsza produkcja w Brazylii.