Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 2019 r. w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego koszty rosły szybciej niż przychody

Kategoria: Biznes

Według danych PONT-info w 2019 r. przychody firm zajmujących się produkcją soków, zatrudniających co najmniej 10. pracowników, zwiększyły się o 6,8% do 6,4 mld zł. Jednocześnie dynamika wzrostu przychodów branży sokowej była większa niż sektora produkcji żywności ogółem, którego przychody wzrosły o 6,5%. Wpływ na wzrost przychodów w branży miały przede wszystkim wyższe ceny koncentratu soku jabłkowego.

Wyższe ceny skupu jabłek oraz opakowań w 2019 r.

Dynamika wzrostu kosztów w branży sokowej była wyższa od dynamiki wzrostu przychodów. W 2019 r. koszty ogółem zwiększyły się o 7,6% do 6,1 mld zł. Należy zauważyć, że wynikało to przede wszystkim ze wzrostu materiałowych kosztów działalności przedsiębiorstw. W okresie głównych jesiennych dostaw do przetwórstwa (VII-XI) w 2019 r. średnie ceny skupu jabłek były 2,4 razy wyższe r/r. W konsekwencji koszty zakupu materiałów (w tym również opakowań) wzrosły o 7,5%.

Spadek wskaźników rentowności branży sokowej

Pozycją kosztową o najwyższej dynamice wzrostu (z wykazywanych w sprawozdaniach F-01) były koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych, które zwiększyły się o 15,3% do 0,42 mld zł i stanowiły 7% kosztów ogółem. Koszty usług obcych zwiększyły się o blisko 14% i wyniosły 0,56 mld zł, czyli 9,2% kosztów ogółem.

W rezultacie, w 2019 r. wskaźniki rentowności branży sokowej uległy pogorszeniu. Stopa zysku operacyjnego spadła z 5,24% w 2018 r. do 3,90% w 2019 r. Rentowność na poziomie netto wyniosła 4,05% w porównaniu do 4,51% w 2018 r.

Wzrost kosztów większy niż wzrost przychodów w przetwórstwie owocowo-warzywnym

Z kolei przychody firm zajmujących się pozostałym przetwórstwem owoców i warzyw zwiększyły się jedynie o 3,3% do 10,7 mld zł. Koszty wzrosły silniej niż przychody, czyli o 3,5% do 10,3 mld zł, za sprawą 4,6% wzrostu kosztów materiałów, tj. głównie surowców i opakowań. W konsekwencji koszty zakupu materiałów stanowiły 55% kosztów ogółem dla przetwórstwa owocowo-warzywnego w 2019 r. Koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych zwiększyły się o 4,0% do 0,1 mld zł i stanowiły 10% kosztów ogółem.

Obniżenie wskaźników rentowności całej branży

W 2019 r. wskaźniki rentowności branży przetwórstwa owocowo-warzywnego uległy również pogorszeniu. Stopa zysku operacyjnego spadła z 4,97% w 2018 r. do 4,86% w 2019 r., a rentowność na poziomie netto wyniosła 3,66% w porównaniu do 3,73% w 2018 r.

Przetwórstwo ziemniaków w zbliżonej sytuacji

Przychody firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków zwiększyły się o 5,8% do 3,28 mld zł, a koszty wzrosły o 9,8% do 3,15 mld zł, znów za sprawą ponad 10% wzrostu kosztów materiałów, które stanowiły 38% kosztów ogółem w 2019 r. Koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych zwiększyły się o 18% do 0,3 mld zł i stanowiły 10% kosztów ogółem.

W 2019 r. dla branży przetwórstwa ziemniaków stopa zysku operacyjnego spadła z 7,61 % w 2018 r. do 4,3% w 2019 r., a rentowność na poziomie netto wyniosła 3,25% w porównaniu do 6,33% w 2018 r.

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.