Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych USDA, globalna produkcja pomarańczy w sezonie 2019/20 spadnie o 5,8 mln t w porównaniu z poprzednim sezonem do 47,5 mln t, gdyż niesprzyjająca pogoda prowadzi do mniejszych upraw w Brazylii, Egipcie, Unii Europejskiej i Maroko. W związku z tym niższe będzie zużycie owoców do przetwórstwa, a światowa produkcja koncentratu soku pomarańczowego w sezonie 2019/20 prawdopodobnie spadnie o 17% do poziomu 1,7 mln t (65 BRIX), a głównym powodem tego spadku będzie mniejsza produkcja w Brazylii.
Brazylia wciąż największym producentem, mimo zmniejszenia produkcji koncentratu
Z powodu mniejszej ilości pomarańczy do przetworzenia, produkcja koncentratu soku pomarańczowego w Brazylii spadnie o 25% do 992 tys. t. Mimo że zarówno konsumpcja, jak i zapasy są wysokie, ze względu na obniżenie produkcji prognozowany jest 27% spadek eksportu koncentratu soku pomarańczowego. Jednocześnie, nawet przy niższych dostawach, Brazylia pozostaje największym producentem i będzie odpowiadać za 57% światowej produkcji koncentratu soku pomarańczowego i trzy czwarte światowego eksportu (mimo 7% spadku udziału w globalnym eksporcie r/r) oraz pozostanie największym dostawcą soku pomarańczowego do UE.
Niejednoznaczne prognozy
Z kolei CitrusBR twierdzi, że globalne zapasy FCOJ będące w posiadaniu członków CitrusBR na koniec czerwca 2020 r. wyniosą 412,8 tys. t. Jeśli ta prognoza się potwierdzi, to będzie to stanowić wzrost o 159,7 tys. t wobec 253,1 tys. t w analogicznym okresie 2019 r.
USDA prognozuje, że w sezonie 2019/20 produkcja koncentratu soku pomarańczowego w USA utrzyma się na poziomie 330 tys. t i przy stabilnej konsumpcji wynoszącej 530 tys. t, zapasy zwiększą się o 13% do 426 tys. t.
Sytuacja w Chinach i UE
Konsumpcja w Chinach w sezonie 2019/20 przewidywana jest na stabilnym poziomie ok. 112 tys. t, przy 2% wzroście produkcji do 46 tys. t i spadku importu o około 1,5% do 68 tys. t. W Unii Europejskiej produkcja koncentratu soku pomarańczowego spadnie wg założeń USDA o 16,5% do 81 tys. t, a konsumpcja utrzyma się na stałym poziomie 693 tys. t, za to import wzrośnie o prawie 2% do 670 tys. t.
Pandemia koronawirusa nie spowodowała wzrostu popytu na koncentrat soku pomarańczowego
Kontrakty terminowe dla FC0J na giełdzie wzrosły powyżej 103 USD/lb w marcu br., by następnie spaść do 93 USD/lb i wrócić do przedziału handlowego między 98 a 102 USD/lb, a ostatnio zbliżyć się do 105 USD/lb. Ale nie wydaje się żeby w dającej się przewidzieć przyszłości ceny miały dalej rosnąć. Pandemia COVID-19 nie spowodowała większego popytu na FC0J. Za to sektor tak bardzo oparty na handlu międzynarodowym niewątpliwie odczuwa utrudnienia związane z ograniczeniami w transporcie, a europejski rynek będzie odczuwał braki pracowników sezonowych. Sytuacja jest bez precedensu, a wiec dość trudna do prognozowania, ale już teraz wiadomo, że światowy handel koncentratem zmniejszy się z powodu mniejszego importu do Stanów Zjednoczonych i spadkowi eksportu z Brazylii.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W wyniku epidemii COVID-19 nastąpiło zmniejszenie wymiany handlowej owocami i warzywami z krajami azjatyckimi, a spadek popytu importowego doprowadził do prób przekierowania przesyłek znacznych ilości owoców i warzyw do innych części świata.
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są – po pieczywie i wędlinach – świeże owoce.
Drastyczny spadek podaży malin spowodował istotne ograniczenie produkcji mrożonych malin w Polsce do poziomu 30-35 tys. t. Jednocześnie istotnie zwiększył się import tych mrożonych owoców i Polska zajmuje trzecie miejsce na świecie zaraz po Niemczech i Francji.