Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wpływ COVID-19 na unijny rynek owoców i warzyw

Kategoria: Biznes

W ostatnich tygodniach nastąpiło zmniejszenie wymiany handlowej z krajami azjatyckimi, co wpłynęło również na handel owocami i warzywami. Drastyczny spadek popytu importowego w niektórych rejonach świata prowadzi do prób przekierowania przesyłek znacznych ilości owoców i warzyw do innych części świata. Wydaje się, że produktami z sektora warzyw, najbardziej dotkniętymi tymczasowymi przestojami w eksporcie, był chiński czosnek, cebula i imbir. Z kolei na rynku owoców mocno ucierpiał lokalny handel tropikalnymi owocami azjatyckimi, eksport czereśni i winogron z Chile i Australii, eksport amerykańskich i egipskich cytrusów czy nowozelandzkich jabłek i kiwi.

Wzrost cen jabłek deserowych

Rozprzestrzenianie się w Europie wirusa COVID-19, a szczególnie w dużych krajach produkujących owoce i warzywa, niewątpliwie będzie miało dalsze przełożenie na ten sektor. Już obecnie obserwowane jest umocnienie cen na europejskim rynku jabłek. Według danych KE, ceny jabłek deserowych (sortowanych i pakowanych) w lutym w UE wzrosły z 0,65 EUR/kg do 0,66 EUR/kg, czyli o 2% w stosunku do stycznia i 18% wobec średniej pięcioletniej. W tym okresie ceny za polskie jabłka wzrosły średnio z 0,40 EUR/kg do 0,45 EUR/kg, tj. o 13% w stosunku do stycznia i o 85% wobec średniej pięcioletniej.

Skutki wzrastającej liczby zachorowań w Europie

Wzrost liczby zachorowań w Europie powoduje z jednej strony wzmożony popyt, gdyż konsumenci zaczęli robić zakupy na zapas, ale też szukają produktów, które mają poprawić ich zdrowie i odporność. Z drugiej strony, z powodu zaostrzonych przepisów sanitarnych i wprowadzonych kwarantann, cześć dostawców znalazła się w strefach odizolowanych, a część ma poważne problemy z obsadą pracowniczą i to nie tylko z powodu nieobecności chorobowej, ale też odpływu pracowników sezonowych lub zagranicznych oraz konieczności sprawowania przez pozostałych zatrudnionych bezpośredniej opieki nad dziećmi ze względu na zamknięte placówki edukacyjne. Wszystkie te czynniki wpływają na ograniczenie podaży włoskich jabłek, co przy ich ok. 30-proc. udziale w rynku jabłek deserowych w UE, oznacza zmniejszenie podaży i wzrost cen.

Ograniczenia w podaży włoskich warzyw

Te same czynniki, szczególnie problemy logistyczno-kadrowe, również, choć pewnie z mniejszą intensywnością, wpłyną na włoski i unijny rynek warzyw. Włochy są pierwszym producentem warzyw w UE, zbierając, wg danych Eurostat, ok. 20% unijnej produkcji warzyw, tj. ok. 12,2 mln t. Mają 34-proc. udział w unijnej produkcji pomidorów, 10-proc. udział w zbiorach marchwi w UE oraz produkują prawie 8,5% unijnej cebuli. Tak więc, jeżeli jeden z czterech głównych rejonów produkcji warzyw we Włoszech, silnie historycznie zorientowany na produkcję eksportową i jedyny zlokalizowany w północnej części kraju - rejon Emilia-Romania - dotknięty jest epidemią i ograniczeniami w przemieszczaniu się, to należy spodziewać się ograniczenia w podaży warzyw, skutkującego wzrostem cen na rynku europejskim.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.