Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Produkcja malin o 35% mniejsza niż w ubiegłym roku
W sezonie 2019/20 maliny najpierw zamarzły zimą i wczesną wiosną, a potem susza ograniczyła plony ze zbioru letniego. Pomimo poprawy warunków we wrześniu i październiku oraz wzrostu podaży maliny jesiennej, ostateczne zbiory wynosiły wg GUS tylko 75 tys. t., a więc produkcja była o 35% mniejsza niż w roku poprzednim (w 2018 r. w Polsce zebrano 116 tys. t, ale plantatorzy zostawili część owoców ze względu na niskie ceny skupu). W porównaniu do średniej z wcześniejszych 3 lat zbiory w 2019 r. obniżyły się o 64,5%.
Pomimo zmniejszonego przetwórstwa, Polska pozostaje drugim eksporterem mrożonych malin
Drastyczny spadek podaży surowca skutkował istotnym ograniczeniem produkcji mrożonych malin w Polsce. Wg danych IERiGŻ zakłady przetwórcze w bieżącym sezonie zmniejszyły produkcję mrożonych malin do 30-35 tys. t (z 115 tys. t w sezonie poprzednim). Pomimo zmniejszonego przetwórstwa, Polska pozostaje drugim po Serbii eksporterem mrożonych malin, z 41,2 tys. t eksportu w okresie styczeń listopad 2019 r. (w ponad 90% na rynek UE). Jednocześnie, ze względu na niedobór krajowego surowca do przetwórstwa, istotnie zwiększył się import mrożonych malin do Polski, prawdopodobnie w celu zapewnienia realizacji wcześniej zawartych umów handlowych. Tym samym w 2019 r. Polska mogła stać się trzecim co do wielkości importerem mrożonych malin na świecie po Niemczech i Francji, wyprzedzając Belgię, która zajmowała tę pozycję przez ostatnie lata.
Eksport mrożonych malin - liczbowo
Jak wynika z danych Eurostatu w ciągu 11 miesięcy 2019 r. na świecie wyeksportowano łącznie około 266,4 tys. t mrożonych malin (dla porównania w tym samym czasie poprzedniego roku było to 265,8 tys. t, wzrost o 0,23% r/r). Serbia, jako największy eksporter mrożonych malin, sprzedała na rynku światowym w tym okresie 75,7 tys. t, o ponad 10% więcej r/r, zwiększając wysyłki głównie na rynek europejski, w szczególności do Niemiec (o 11% do 32,4 tys. t), o 9% do Francji (21 tys. t) i aż o 93% do Polski (8,4 tys. t). Niewątpliwie wykorzystała niszę podażową w związku z ograniczeniem dostaw z Polski, Chile oraz Bośni i Hercegowiny.
Sytuacja na rynkach międzynarodowych
Po danych handlowych widać, że Chile, które ogranicza eksport mrożonych malin od kilku lat, głównie pod wpływem spadku cen oferowanych na rynkach międzynarodowych, w jedenastu miesiącach 2019 r., zmniejszyło sprzedaż zagraniczną mrożonych malin o 9% do rekordowo niskiego poziomu 23 tys. t. Jednocześnie o 28% mniejsze w 2019 r. zbiory malin w Bośni i Hercegowinie spowodowały 16-proc. spadek eksportu mrożonych malin (do 17,8 tys. t). Eksport ukraińskich mrożonych malin zmniejszył się w tym czasie o 5% do 11,6 tys. t, głównie pod wpływem mniejszych wolumenów dostarczanych do Polski, ale przy jednoczesnym wzroście wolumenu wysyłek do Czech o 6,5% i Litwy o 26,4%.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W ubiegłym sezonie Polska wyeksportowała 398 tys. t. koncentratu soku jabłkowego, o 130% więcej w stosunku do poprzedniego sezonu.
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych.
W 2018 r. Maroko było czwartym eksporterem pomidorów na świecie. Ponad 43% eksportu pomidorów z Maroka, o wartości 3,5 mln EUR, została ulokowana na rynku Unii Europejskiej. Francja, Wielka Brytania i Hiszpania należą do najważniejszych partnerów handlowych Maroka w Unii Europejskiej, importując łącznie ponad 93% całego marokańskiego eksportu świeżych pomidorów.