Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Współpraca UE z Królestwem Maroka
W ramach trwającego od wielu lat zacieśniania partnerstwa eurośródziemnomorskiego, Unia Europejska zawarła układ o stowarzyszeniu z Królestwem Maroka w celu m.in. ustalenia warunków postępującej liberalizacji handlu towarami, usługami i kapitałem. W konsekwencji Maroko uzyskało łatwiejszy dostęp do UE dla wielu produktów ogrodniczych. Taryfy importowe były stopniowo zmniejszane, a bezcłowe kontyngenty importowe rozszerzone. Dzięki temu porozumieniu warzywa należały do najszybciej rosnących marokańskich kategorii eksportowych, głównie dzięki wzrostowi eksportu do UE pomidorów, warzyw strączkowych i ziemniaków.
Maroko czwartym eksporterem pomidorów na świecie
W 2018 r. Maroko wyeksportowało świeżych pomidorów za 8,06 mln EUR, co stanowi 8,1% światowego eksportu i plasuje Maroko jako czwartego eksportera pomidorów na świecie. W tym czasie ponad 43% eksportu pomidorów z Maroka (za 3,5 mln EUR) sprzedano do krajów unijnych.
Stały wzrost sprzedaży marokańskich pomidorów do UE
Według danych ICEX (Hiszpańskiego Instytut Handlu Zagranicznego) i Eurostat, Królestwo Maroka sprzedało do Unii Europejskiej w ostatnim okresie obowiązywania kontyngentu, między 1 października 2018 r. a 31 maja 2019 r., w łącznie 426,07 tys. t pomidorów, o 141,07 tys. t więcej niż wielkość kontyngentu i o 10,4% więcej niż w poprzedniej kampanii. Średnia cena w tym czasie wyniosła 1,13 EUR/kg.
W okresie styczeń - listopad 2019 r. Maroko wyeksportowało do UE 414 tys. t pomidorów za 496 mln EUR wobec 449,9 tys. EUR za 510 mln EUR sprzedanych w tym samym okresie rok wcześniej, co daje spadek o 7,9% w ujęciu ilościowym i 2,76% w ujęciu wartościowym. Jednocześnie w listopadzie wolumen eksportu pomidorów z Maroka do UE wzrósł o 22,7% w stosunku do listopada 2018 r. i o 73% m/m do poziomu 61,5 tys. t. za 68,5 mln EUR, co daje średnią cenę na poziomie 1,11 EUR/kg, czyli o prawie 17% mniej niż miesiąc wcześniej i o 2,7% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Średnia cena pomidorów eksportowanych z Maroka do UE w okresie styczeń – listopad 2019 r. wyniosła 1,19 EUR/kg, w porównaniu do 1,13 EUR/kg w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Najważniejsi partnerzy Maroka w UE
Francja, Wielka Brytania i Hiszpania należą do najważniejszych partnerów handlowych Maroka w Unii Europejskiej. Maroko w okresie styczeń - listopad 2019 r. wyeksportowało do Francji 271 tys. t pomidorów, 63,4% całego marokańskiego eksportu do UE. Do Wielkiej Brytanii trafiło w tym czasie 59 tys. t, tj. 14,3% całego marokańskiego eksportu do UE i o 6,9% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Do Hiszpanii, do końca listopada 2019 r. sprzedano 56,2 tys. t marokańskich pomidorów, tj. 13,5% całego eksportu z Maroka.
Niewielki eksport do Polski
Do Polski marokańskie pomidory trafiają w niewielkich ilościach. Według danych Eurostat w 11 miesiącach 2019 r. wyeksportowano niecałe 39 tys. t, po średniej cenie 0,86 EUR/kg, tj. o 23% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a eksport miał miejsce tylko w lutym i maju 2019 r.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W ciągu ostatnich dziesięciu lat wartość światowego eksportu warzyw świeżych i przetworzonych zwiększyła się o 78%, a największy udział na poziomie 19% miały „pozostałe warzywa” tj. grzyby, szparagi, bakłażany, papryki, oliwki, karczochy czy dynie.
Rozpoczęta w październiku i listopadzie kolejna kampania cytrusowa w Europie będzie naznaczona prognozowaną niższą produkcją i spadkiem zbiorów w Hiszpanii, Grecji i Maroku, które to czynniki dają producentom nadzieję, że kryzys cenowy z drugiej połowy poprzedniego sezonu na rynku pomarańczy się nie powtórzy.
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku.