Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ciągu ostatnich dziesięciu lat wartość światowego eksportu warzyw (świeżych i przetworzonych - kod CN 07) zwiększyła się z 35 458,1 mln EUR w 2009 r. do 63 295,7 mln EUR w 2018 r., tj. o 78%. Największy udział miały „pozostałe warzywa” tj. grzyby, szparagi, bakłażany, papryki, oliwki, karczochy czy dynie - 19% całego światowego eksportu za 11 960,1 mln EUR, o 66% więcej niż 10 lat temu.
Chiny czołowym eksporterem warzyw na świecie
W 2014 r. Chiny stały się wiodącym światowym eksporterem warzyw, wypierając z tej pozycji Niderlandy. W 2018 r. chiński eksport warzyw osiągnął wartość 8 906,2 mln EUR, tj. 256% więcej niż w 2009 r. (3 479,8 mln EUR). Przy czym warto wspomnieć, że Chiny po raz pierwszy przewyższyły niderlandzki eksport w 2010 r.
Drugie miejsce- Niderlandy, trzecie- Hiszpania
Za Chinami od wieli lat plasują się Niderlandy. W 2018 r. niderlandzki eksport warzyw wyniósł 6 644,9 mln EUR, tj. o 56% więcej niż 4 258,7 mln EUR osiągnięte w 2009 r. Hiszpania zajmuje trzecie miejsce w rankingu z przychodami w wysokości 6 644,9 mln EUR w 2018 r., o 53% większymi niż 3 971,8 mln EUR uzyskanym w 2009 r.
Sytuacja eksportowa w Meksyku, USA i Kanadzie
Tuż za pierwszą trójką eksporterów warzyw pozycjonuje się Meksyk, który pozostawał za Hiszpanią przez ostatnią dekadę, z wyjątkiem 2016 r., kiedy nieznacznie ją wyprzedził. Eksport meksykańskich warzyw wyniósł 5 978,2 mln EUR w 2018 r., tj. 225% więcej niż 2 649,1 mln EUR uzyskanych w 2009 r. Eksport warzyw z tych czterech krajów wynosi łącznie 27 600,8 mln EUR, tj. 43,6% całkowitej wartości światowego eksportu warzyw.
Pozostałe kraje eksportujące warzywa robią to w znacznie mniejszej skali niż pierwsze cztery z rankingu. USA i Kanada, plasujące się na piątym i szóstym miejscu, w 2018 r. wyeksportowały warzywa za 3,8 i 3,4 mld EUR, odpowiednio o ponad 56% i 59% więcej niż 10 lat wcześniej.
Polska zajmuje 10. miejsce
Polska znajduje się w tym zestawianiu na 10 pozycji w świecie z eksportem warzyw za 1 118,3 mln EUR, z 75% wzrostem wartości w ciągu ostatnich 10 lat. Największy udział mają „pozostałe warzywa” - 38,5% całego polskiego eksportu warzyw za 430,6 mln EUR, o 84% więcej niż 10 lat temu, z czego ponad połowę stanowi eksport pieczarek.
Coraz silniejsza konkurencja ze strony innych państw
Na dalszych pozycjach warto wspomnieć o Maroko, Turcji, Egipcie czy Ukrainie ze względu wzrost ich konkurencyjności oraz coraz silniejszą obecność na rynku europejskim. Eksport marokańskich warzyw w 2018 r. wyniósł 1 079,1 mln EUR (12 pozycja w rankingu), o 254% więcej niż 425,4 mln EUR w 2009 r. Eksport turecki w 2018 r. wyniósł 919,4 mln EUR (14 pozycja w rankingu), o 26% więcej niż 731,8 mln EUR w 2009 r. Eksport egipski w 2018 r. wyniósł 771,7 mln EUR (16 pozycja w rankingu), o 33% więcej niż 577,9 mln EUR w 2009 r. Eksport ukraiński warzyw w 2018 r. wyniósł 199,6 mln EUR (33 pozycja w rankingu), o 75% więcej niż 114,3 mln EUR w 2009 r.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Rozpoczęta w październiku i listopadzie kolejna kampania cytrusowa w Europie będzie naznaczona prognozowaną niższą produkcją i spadkiem zbiorów w Hiszpanii, Grecji i Maroku, które to czynniki dają producentom nadzieję, że kryzys cenowy z drugiej połowy poprzedniego sezonu na rynku pomarańczy się nie powtórzy.
Odkrycia Fusarium (TR4) w najważniejszym na świecie regionie eksportu, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, a także jego trwałe występowanie w Azji, zasiało niepokój w branży eksportu bananów i zmieniło prognozy FAO dla tego sektora.
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku.