Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W ciągu ostatnich dziesięciu lat wartość światowego eksportu warzyw wzrosła o 75%

Kategoria: Biznes

W ciągu ostatnich dziesięciu lat wartość światowego eksportu warzyw (świeżych i przetworzonych - kod CN 07) zwiększyła się z 35 458,1 mln EUR w 2009 r. do 63 295,7 mln EUR w 2018 r., tj. o 78%. Największy udział miały „pozostałe warzywa” tj. grzyby, szparagi, bakłażany, papryki, oliwki, karczochy czy dynie - 19% całego światowego eksportu za 11 960,1 mln EUR, o 66% więcej niż 10 lat temu.

Chiny czołowym eksporterem warzyw na świecie

W 2014 r. Chiny stały się wiodącym światowym eksporterem warzyw, wypierając z tej pozycji Niderlandy. W 2018 r. chiński eksport warzyw osiągnął wartość 8 906,2 mln EUR, tj. 256% więcej niż w 2009 r. (3 479,8 mln EUR). Przy czym warto wspomnieć, że Chiny po raz pierwszy przewyższyły niderlandzki eksport w 2010 r.

Drugie miejsce- Niderlandy, trzecie- Hiszpania

Za Chinami od wieli lat plasują się Niderlandy. W 2018 r. niderlandzki eksport warzyw wyniósł 6 644,9 mln EUR, tj. o 56% więcej niż 4 258,7 mln EUR osiągnięte w 2009 r. Hiszpania zajmuje trzecie miejsce w rankingu z przychodami w wysokości 6 644,9 mln EUR w 2018 r., o 53% większymi niż 3 971,8 mln EUR uzyskanym w 2009 r.

Sytuacja eksportowa w Meksyku, USA i Kanadzie

Tuż za pierwszą trójką eksporterów warzyw pozycjonuje się Meksyk, który pozostawał za Hiszpanią przez ostatnią dekadę, z wyjątkiem 2016 r., kiedy nieznacznie ją wyprzedził. Eksport meksykańskich warzyw wyniósł 5 978,2 mln EUR w 2018 r., tj. 225% więcej niż 2 649,1 mln EUR uzyskanych w 2009 r. Eksport warzyw z tych czterech krajów wynosi łącznie 27 600,8 mln EUR, tj. 43,6% całkowitej wartości światowego eksportu warzyw.

Pozostałe kraje eksportujące warzywa robią to w znacznie mniejszej skali niż pierwsze cztery z rankingu. USA i Kanada, plasujące się na piątym i szóstym miejscu, w 2018 r. wyeksportowały warzywa za 3,8 i 3,4 mld EUR, odpowiednio o ponad 56% i 59% więcej niż 10 lat wcześniej.

Polska zajmuje 10. miejsce

Polska znajduje się w tym zestawianiu na 10 pozycji w świecie z eksportem warzyw za 1 118,3 mln EUR, z 75% wzrostem wartości w ciągu ostatnich 10 lat. Największy udział mają „pozostałe warzywa” - 38,5% całego polskiego eksportu warzyw za 430,6 mln EUR, o 84% więcej niż 10 lat temu, z czego ponad połowę stanowi eksport pieczarek.

Coraz silniejsza konkurencja ze strony innych państw

Na dalszych pozycjach warto wspomnieć o Maroko, Turcji, Egipcie czy Ukrainie ze względu wzrost ich konkurencyjności oraz coraz silniejszą obecność na rynku europejskim. Eksport marokańskich warzyw w 2018 r. wyniósł 1 079,1 mln EUR (12 pozycja w rankingu), o 254% więcej niż 425,4 mln EUR w 2009 r. Eksport turecki w 2018 r. wyniósł 919,4 mln EUR (14 pozycja w rankingu), o 26% więcej niż 731,8 mln EUR w 2009 r. Eksport egipski w 2018 r. wyniósł 771,7 mln EUR (16 pozycja w rankingu), o 33% więcej niż 577,9 mln EUR w 2009 r. Eksport ukraiński warzyw w 2018 r. wyniósł 199,6 mln EUR (33 pozycja w rankingu), o 75% więcej niż 114,3 mln EUR w 2009 r.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.