Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozprzestrzenienie się Fusarium zmieni światowy handel bananami

Kategoria: Biznes

Odkrycia Fusarium (TR4) w najważniejszym na świecie regionie eksportu, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, a także jego trwałe występowanie w Azji, zasiało niepokój w branży eksportu bananów i zmieniło prognozy FAO dla tego sektora.

Banan to najczęściej spożywany owoc na świecie

Światowa konsumpcja bananów intensywnie rośnie od końca XIX wieku, wraz z pojawieniem się handlu bananami z Ameryki Środkowej i Karaibów do Stanów Zjednoczonych i Europy. Banany są czwartą najważniejszą rośliną po pszenicy, ryżu i kukurydzy w produkcji oraz najpopularniejszym owocem na świecie analizując poziom spożycia.

Jak dotąd prognozy handlowe były obiecujące

Według FAO, światowy eksport bananów w 2018 r. osiągnął poziom 19,2 mln t, co oznacza wzrost o 4,4% w porównaniu do 2017 r. Wstępne dane za pierwsze półrocze 2019 r. sugerują, że światowy handel bananami wzrośnie o kolejne 11% do końca roku. Jednocześnie szacuje się, że zużycie bananów na całym świecie w okresie 2019–2024 wzrośnie o kolejne 1,2%.

Zgodnie z dotychczasowymi prognozami, światowa produkcja bananów miała rosnąć w tempie 1,5% rocznie w ciągu kolejnych dziesięciu lat, osiągając około 135 mln t w 2028 r., a światowy handel bananami w tempie 1% rocznie ze względu na spowolnienie popytu na dużych rynkach importowych w krajach rozwiniętych, gdzie przewiduje się, że konsumpcja zbliży się do poziomów nasycenia.

Choroba zainfekowała ogromną część najważniejszych plantacji bananów

Ostatnie odkrycia Fusarium (TR4) w najważniejszym na świecie regionie eksportu, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, a także jego trwałe występowanie w Azji, zasiało niepokój w branży eksportu bananów. Na Filipinach choroba zainfekowała 7700 ha plantacji bananów (z ogólnej liczby 440 tys. ha), i około 70% plantacji w chińskich prowincjach Guangdong i Hajnan. Roczne straty z tytułu występowania ww. choroby w Indonezji oszacowano na 121 mln USD, 253 mln USD na Tajwanie i 14 mln USD w Malezji. Na zainfekowanej farmie w Mozambiku TR4 spowodowało tak poważne szkody na 1500 ha plantacji, że całkowicie zaprzestano uprawy.

Obecne rokowania światowej produkcji

Dlatego też FAO dokonało weryfikacji dotychczasowych prognoz i obecnie zakłada, że rozprzestrzenianie się Fusarium na plantacjach bananowców doprowadzi do utraty około 160 tys. ha, oznaczających 2,8 mln t straty w światowej produkcji bananów czyli 2-proc. redukcję globalnej produkcji bananów do 2028 r. Jednocześnie dalszy spadek światowej produkcji będzie oznaczał wzrost średniej ceny bananów o 9,2%. do 2028 r.

Kto na tym zyska, a kto straci?

Rozprzestrzenianie się choroby wpłynie też na możliwości produkcyjne poszczególnych krajów i regionów. Region Ameryki Łacińskiej i Karaibów, w którym choroba w większości nie jest rozprzestrzeniona, zwiększą produkcją o 1,2 mln t do 2028 r. w porównaniu do scenariusza bazowego. Oczekuje się również wzrostu produkcji u producentów z krajów rozwiniętych w Unii Europejskiej, Afryce Południowej oraz na Bliskim Wschodzie.

W Chinach, Indonezji, Pakistanie, na Filipinach, w Wietnamie i Mozambiku, FAO zakłada, że przyszłe straty w powierzchni uprawy i zbiorach będą największe, co przełoży się na znaczne straty dochodów i spadek zatrudnienia w sektorze bananów w tych krajach. W globalnym eksporcie, zmniejszenie dostaw z Azji (880 tys. t mniej rocznie) zostanie zastąpione wzrostem eksportu z Ameryki Łacińskiej i Karaibów (wzrost eksportu o 1,5 mln t), co wzmocni już obserwowaną dominację eksportową tych państw na rynkach światowych.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.