Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W sezonie 2019/20 produkcja jabłek w Chinach istotnie wzrośnie

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Rekordowe ceny jabłek w Chinach

W wyniku gwałtownego spadku produkcji w Chinach w sezonie 2018/2019 (łącznie zebrano 33 mln t jabłek), jedynie 6 mln t jabłek skierowano do przechowalni (w porównaniu z 10 mln t zapasów jabłek w sezonie 2017/18). Dlatego też, gdy wiosną 2019 r. stany i tak niskich zapasów się zmniejszały, ceny jabłek zaczęły rosnąć. Wg danych USDA, ceny hurtowe i detaliczne jabłek deserowych w Chinach osiągnęły, w lipcu 2019 r, swoje historyczne dziesięcioletnie maksima.

Zmiany spowodowane wzrostem produkcji

W bieżącym sezonie prawie wszystkie główne prowincje produkujące jabłka miały sprzyjające warunki uprawy, z wyjątkiem prowincji Shandong, w której letnia susza zmniejszyła produkcję jabłek o ok. 5%. W związku z powyższym, w sezonie 2019/20 chińska produkcja jabłek jest prognozowana na 41 mln t, co oznacza wzrost o 24% r/r. Ta zmiana spowodowała, że ceny owoców szybko spadły.

Wzrost importu

Popyt na wysokiej jakości świeże owoce w Chinach rośnie dzięki wzrostowi dochodów, zmianom diety, innowacjom marketingowym i poprawie logistyki łańcucha chłodniczego. Dlatego też Chiny będą zwiększać import jabłek, aby zaspokoić popyt, szczególnie w okresach poza swoim lokalnym sezonem. W sezonie 2018/19 chiński import wzrósł o 49% w porównaniu z rokiem poprzednim, a Nowa Zelandia, Chile i Stany Zjednoczone dostarczyły ponad 87% tego wolumenu. Przy czym, z powodu nałożenia dodatkowych taryf celnych, import jabłek ze Stanów Zjednoczonych w tym okresie obniżył się o 35%. Spadek ten został zrównoważony wzrostem podaży z Nowej Zelandii (wzrost r/r o 75%) i Chile (wzrost r/r o 70%). USDA prognozuje, że w sezonie 2019/20 (lipiec -czerwiec) import jabłek do Chin wzrośnie o prawie 8% do 100 000 t, głównie ze względu na duży popyt na owoce wysokiej jakości.

Mniej jabłek przeznaczonych na przetwory

Wg szacunków USDA, Chiny przeznaczą w tym sezonie tylko 2 mln t jabłek do przetworzenia, co byłoby o 20% mniej r/r i o 58% mniej niż dwa sezony temu. Biorąc pod uwagę różnorodne zagospodarowanie jabłek przetwórczych (purée, susze z jabłek, soki NFC) i uwzględniając mniejszy w tym roku kaliber owoców, a więc konieczność zwiększenia ilości surowca na tonę koncentratu soku jabłkowego, można wyliczyć, że Państwo Środka wyprodukuje mniej koncentratu niż w zeszłym roku (około 300 -320 tys. t), co mimo nadal obowiązujących dodatkowych amerykańskich ceł, wydaje się mało prawdopodobne.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn