Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W sezonie 2019/20 produkcja jabłek w Chinach istotnie wzrośnie

Kategoria: Biznes

Rekordowe ceny jabłek w Chinach

W wyniku gwałtownego spadku produkcji w Chinach w sezonie 2018/2019 (łącznie zebrano 33 mln t jabłek), jedynie 6 mln t jabłek skierowano do przechowalni (w porównaniu z 10 mln t zapasów jabłek w sezonie 2017/18). Dlatego też, gdy wiosną 2019 r. stany i tak niskich zapasów się zmniejszały, ceny jabłek zaczęły rosnąć. Wg danych USDA, ceny hurtowe i detaliczne jabłek deserowych w Chinach osiągnęły, w lipcu 2019 r, swoje historyczne dziesięcioletnie maksima.

Zmiany spowodowane wzrostem produkcji

W bieżącym sezonie prawie wszystkie główne prowincje produkujące jabłka miały sprzyjające warunki uprawy, z wyjątkiem prowincji Shandong, w której letnia susza zmniejszyła produkcję jabłek o ok. 5%. W związku z powyższym, w sezonie 2019/20 chińska produkcja jabłek jest prognozowana na 41 mln t, co oznacza wzrost o 24% r/r. Ta zmiana spowodowała, że ceny owoców szybko spadły.

Wzrost importu

Popyt na wysokiej jakości świeże owoce w Chinach rośnie dzięki wzrostowi dochodów, zmianom diety, innowacjom marketingowym i poprawie logistyki łańcucha chłodniczego. Dlatego też Chiny będą zwiększać import jabłek, aby zaspokoić popyt, szczególnie w okresach poza swoim lokalnym sezonem. W sezonie 2018/19 chiński import wzrósł o 49% w porównaniu z rokiem poprzednim, a Nowa Zelandia, Chile i Stany Zjednoczone dostarczyły ponad 87% tego wolumenu. Przy czym, z powodu nałożenia dodatkowych taryf celnych, import jabłek ze Stanów Zjednoczonych w tym okresie obniżył się o 35%. Spadek ten został zrównoważony wzrostem podaży z Nowej Zelandii (wzrost r/r o 75%) i Chile (wzrost r/r o 70%). USDA prognozuje, że w sezonie 2019/20 (lipiec -czerwiec) import jabłek do Chin wzrośnie o prawie 8% do 100 000 t, głównie ze względu na duży popyt na owoce wysokiej jakości.

Mniej jabłek przeznaczonych na przetwory

Wg szacunków USDA, Chiny przeznaczą w tym sezonie tylko 2 mln t jabłek do przetworzenia, co byłoby o 20% mniej r/r i o 58% mniej niż dwa sezony temu. Biorąc pod uwagę różnorodne zagospodarowanie jabłek przetwórczych (purée, susze z jabłek, soki NFC) i uwzględniając mniejszy w tym roku kaliber owoców, a więc konieczność zwiększenia ilości surowca na tonę koncentratu soku jabłkowego, można wyliczyć, że Państwo Środka wyprodukuje mniej koncentratu niż w zeszłym roku (około 300 -320 tys. t), co mimo nadal obowiązujących dodatkowych amerykańskich ceł, wydaje się mało prawdopodobne.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.