Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkcja przetworów owocowych w sezonie 2019/20 ulegnie znacznemu obniżeniu

Kategoria: Biznes

Sezon 2018/2019

Kampanijny charakter zaopatrzenia w surowiec, występujący w przetwórstwie owoców, wpływa na kampanijność procesu produkcyjnego i jest przyczyną długiego cyklu produkcyjno-handlowego. Zgodnie z danymi GUS, w sezonie 2018/19, w wyniku rekordowych zbiorów i niskich cen, produkcja przetworów owocowych w Polsce zwiększyła się o 45% w porównaniu do poprzedniego sezonu i osiągnęła nienotowany dotychczas poziom 1,3 mln t. Wzrosła produkcja wszystkich przetworów owocowych, tj. zagęszczonych soków owocowych, owoców mrożonych, dżemów, przecierów, konserw, suszy i owoców pasteryzowanych.

Produkcja soków owocowych w tym okresie wzrosła o 1,5 raza, z 207 do 520 tys. t. Produkcja owoców mrożonych wzrosła o 16% z 390 do ponad 453 tys. t. Łączna produkcja dżemów, marmolad, konfitur i przecierów zwiększyła się ze 132 do 138 tys. t. Produkcja przetworów gotowych do spożycia, tj. dżemów i konfitur wzrosła mniej niż przecierów, będących w dużym stopniu przedmiotem eksportu.

Przemysł owocowo-warzywny

Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu owocowo-warzywnego jest dobra. Wyniki finansowe przedsiębiorstw w 2018 r. były co prawda nieco gorsze od osiągniętych w latach 2015-2016, ale lepsze od odnotowanych w 2017 r. Nieco ponad 80% firm odnotowało zyski netto. Relacja zysku netto do przychodów netto wyniosła 4,0%, wobec 3,3% w 2017 r.

Zbiory 2019

W 2019 r. zbiory wszystkich owoców (poza borówkami wysokimi) są mniejsze niż w roku poprzednim, a najbardziej spadła produkcja owoców z drzew. W związku z powyższym należy się spodziewać, że produkcja przetworów owocowych w sezonie 2019/20 ulegnie znacznemu obniżeniu. Wg szacunków IERiGŻ spadnie ona średnio o ok. 26% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Znacznie zmniejszy się produkcja zagęszczonych soków owocowych ogółem, bo o prawie 51% r/r, tj. z 520 do 255 tys. t i będzie o 28% mniejsza od średniej 5 letniej. Przy czym produkcja samego zagęszczonego soku jabłkowego zmniejszy się o ponad 52% z rekordowych 465 tys. t do ok 220 tys. t, co oznacza prawie 30% spadek w stosunku do średniej 5 letniej. Jednocześnie udział zagęszczonego soku jabłkowego w sokach zagęszczonych ogółem zmniejszy się o 3 pp. W tym samym czasie produkcja owoców mrożonych spadnie z 450 do 400 tys. t, tj. o ponad 11% r/r oraz o 11% w stosunku do średniej 5 letniej. Przewiduje się, że produkcja przetworów owocowych gotowych do spożycia, tj. marmolad, konfitur, powideł, przecierów spadnie do poziomu 71 tys. t tj. o ponad 11% r/r i o prawie 4% w stosunku do średniej 5 letniej. Jednocześnie udział marmolad, konfitur, powideł, przecierów w przetworach owocowych ogółem zwiększy się do 7,5% produkcji przetworów owocowych w Polsce. Produkcja suszy owocowych w sezonie 2019/20 prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu o 14% r/r i o prawie 5% w stosunku do średniej 5 letniej i wyniesie ok 12 tys. t, przy czym kategoria ta zwiększy swój udział w całkowitej produkcji przetworów owocowych do 1,3%.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.