Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja przetworów owocowych w sezonie 2019/20 ulegnie znacznemu obniżeniu

Kategoria: Biznes

Sezon 2018/2019

Kampanijny charakter zaopatrzenia w surowiec, występujący w przetwórstwie owoców, wpływa na kampanijność procesu produkcyjnego i jest przyczyną długiego cyklu produkcyjno-handlowego. Zgodnie z danymi GUS, w sezonie 2018/19, w wyniku rekordowych zbiorów i niskich cen, produkcja przetworów owocowych w Polsce zwiększyła się o 45% w porównaniu do poprzedniego sezonu i osiągnęła nienotowany dotychczas poziom 1,3 mln t. Wzrosła produkcja wszystkich przetworów owocowych, tj. zagęszczonych soków owocowych, owoców mrożonych, dżemów, przecierów, konserw, suszy i owoców pasteryzowanych.

Produkcja soków owocowych w tym okresie wzrosła o 1,5 raza, z 207 do 520 tys. t. Produkcja owoców mrożonych wzrosła o 16% z 390 do ponad 453 tys. t. Łączna produkcja dżemów, marmolad, konfitur i przecierów zwiększyła się ze 132 do 138 tys. t. Produkcja przetworów gotowych do spożycia, tj. dżemów i konfitur wzrosła mniej niż przecierów, będących w dużym stopniu przedmiotem eksportu.

Przemysł owocowo-warzywny

Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu owocowo-warzywnego jest dobra. Wyniki finansowe przedsiębiorstw w 2018 r. były co prawda nieco gorsze od osiągniętych w latach 2015-2016, ale lepsze od odnotowanych w 2017 r. Nieco ponad 80% firm odnotowało zyski netto. Relacja zysku netto do przychodów netto wyniosła 4,0%, wobec 3,3% w 2017 r.

Zbiory 2019

W 2019 r. zbiory wszystkich owoców (poza borówkami wysokimi) są mniejsze niż w roku poprzednim, a najbardziej spadła produkcja owoców z drzew. W związku z powyższym należy się spodziewać, że produkcja przetworów owocowych w sezonie 2019/20 ulegnie znacznemu obniżeniu. Wg szacunków IERiGŻ spadnie ona średnio o ok. 26% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Znacznie zmniejszy się produkcja zagęszczonych soków owocowych ogółem, bo o prawie 51% r/r, tj. z 520 do 255 tys. t i będzie o 28% mniejsza od średniej 5 letniej. Przy czym produkcja samego zagęszczonego soku jabłkowego zmniejszy się o ponad 52% z rekordowych 465 tys. t do ok 220 tys. t, co oznacza prawie 30% spadek w stosunku do średniej 5 letniej. Jednocześnie udział zagęszczonego soku jabłkowego w sokach zagęszczonych ogółem zmniejszy się o 3 pp. W tym samym czasie produkcja owoców mrożonych spadnie z 450 do 400 tys. t, tj. o ponad 11% r/r oraz o 11% w stosunku do średniej 5 letniej. Przewiduje się, że produkcja przetworów owocowych gotowych do spożycia, tj. marmolad, konfitur, powideł, przecierów spadnie do poziomu 71 tys. t tj. o ponad 11% r/r i o prawie 4% w stosunku do średniej 5 letniej. Jednocześnie udział marmolad, konfitur, powideł, przecierów w przetworach owocowych ogółem zwiększy się do 7,5% produkcji przetworów owocowych w Polsce. Produkcja suszy owocowych w sezonie 2019/20 prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu o 14% r/r i o prawie 5% w stosunku do średniej 5 letniej i wyniesie ok 12 tys. t, przy czym kategoria ta zwiększy swój udział w całkowitej produkcji przetworów owocowych do 1,3%.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.