Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niniejsza dyrektywa, wprowadzająca zmiany do dyrektywy 2000/29/WE, została przyjęta 21 marca 2019 r., a przepisy stosowane są od 1 września 2019 r.
Dyrektywa (UE) 2019/523
Dotyczy ona wzmocnienia ochrony UE przed szkodliwymi organizmami kwarantannowymi, w świetle natężonego handlu międzynarodowego oraz w związku z ocenami zagrożenia agrofagami przeprowadzonymi i opublikowanymi niedawno przez Europejską i Śródziemnomorską Organizację Ochrony Roślin. Przepisy te dotyczą nie tylko przemieszczania podłoża czy roślin przeznaczonych do sadzenia, ale też wielu owoców i warzyw tj. jabłka, gruszki, cytryny, limonki, brzoskwinie, granaty czy borówki wysokie, papryka, bakłażany, pomidory oraz korzenie i warzywa bulwowe pochodzące z państw trzecich innych niż Szwajcaria.
Zgodnie z dyrektywą, aby móc realizować eksport do UE, wszystkie kraje spoza Unii Europejskiej są zobowiązane do oficjalnego oświadczenia, że nie stwierdziły u siebie przypadków wykrycia niektórych organizmów kwarantannowych, tj: Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée) i Tephritidae (pozaeuropejski).
Blokada importu
Te państwa, które nie spełnią wymagań, nie mogą wysyłać swoich produktów do UE. KE opublikowała streszczenia „oficjalnych oświadczeń” i innych „oficjalnych informacji” przedłożonych przez kraje spoza UE i dokumenty te wyraźnie wskazują, które wymagania nie zostały jeszcze spełnione w poszczególnych krajach, co chwilowo blokuje import ww. produktów do UE.
UE znaczącym importerem owoców i warzyw
Należy pamiętać, że UE jest znaczącym światowym importerem owoców i warzyw. Wartość przywozu owoców w zeszłym roku wyniosła 46,5 mld EUR, czyli 40,6% całego światowego importu, z czego najwięcej zakupiono cytrusów - za 6,4 mld EUR (o 1% więcej r/r). Warzyw do UE w 2018 r. sprowadzono za 26 mld EUR, co stanowi równowartość 42% całego światowego importu, z czego najwięcej pomidorów - za 4,1 mld EUR (o 4% mniej r/r).
Import owoców i warzyw do Polski z krajów trzecich
Import owoców i warzyw do Polski jest stosunkowo mały, ponieważ krajowi importerzy dokonują zakupów przede wszystkim w krajach UE. Niemniej jednak owoców (kod CN 08) zaimportowano do Polski spoza UE w 2018 r. 444 tys. t za 413 mln EUR (wzrost ilości o 22% i wartości o 15%). Warzyw (kod CN 07) w 2018 r. z krajów trzecich sprowadzono do Polski 98 tys. t za 76 mln EUR (wzrost ilości o 61% i wartości o 1,27%).
To chwilowe wstrzymanie importu niektórych owoców i warzyw z powodu zmian przepisów fitosanitarnych jest na rękę rodzimym producentom, ale przysparza problemów importerom oraz producentom ww. produktów w krajach trzecich nastawionych na eksport do UE. Jednocześnie pokazuje dobitnie, że pozataryfowe obostrzenia mają taką samą siłę odziaływania na rynek europejski i światowy jak standardowe instrumenty handlowe tj. stawki celne.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
1 sierpnia rozpoczął się nowy sezon 2019/20 na rynku jabłek. Poprzedni był trudny ze względu na znaczny wzrost produkcji w UE. Według Wapa/Prognosfruit w 2018 r. w UE wyprodukowano...
Według danych Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek (WAPA), zapasy świeżych jabłek w Polsce w ostatnim notowaniu w sezonie 2018/19 tj. na dzień 1 lipca 2019 r., wynosiły 104 tys. t. Oznacza to, że były...
Wg danych Eurostatu, w UE-28 w 2018 r., ziemniaki uprawiano na 1,7 mln ha, czyli na 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Zebrano 52 mln t ziemniaków, tj. o jedną trzecią (37,3%) mniej niż w 2000 r. i 16,4% mniej r/r.