Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wejście w życie dyrektywy (UE) 2019/523 wprowadziło zamieszanie w imporcie owoców i warzyw do UE

Kategoria: Biznes

Niniejsza dyrektywa, wprowadzająca zmiany do dyrektywy 2000/29/WE, została przyjęta 21 marca 2019 r., a przepisy stosowane są od 1 września 2019 r.

Dyrektywa (UE) 2019/523

Dotyczy ona wzmocnienia ochrony UE przed szkodliwymi organizmami kwarantannowymi, w świetle natężonego handlu międzynarodowego oraz w związku z ocenami zagrożenia agrofagami przeprowadzonymi i opublikowanymi niedawno przez Europejską i Śródziemnomorską Organizację Ochrony Roślin. Przepisy te dotyczą nie tylko przemieszczania podłoża czy roślin przeznaczonych do sadzenia, ale też wielu owoców i warzyw tj. jabłka, gruszki, cytryny, limonki, brzoskwinie, granaty czy borówki wysokie, papryka, bakłażany, pomidory oraz korzenie i warzywa bulwowe pochodzące z państw trzecich innych niż Szwajcaria.

Zgodnie z dyrektywą, aby móc realizować eksport do UE, wszystkie kraje spoza Unii Europejskiej są zobowiązane do oficjalnego oświadczenia, że nie stwierdziły u siebie przypadków wykrycia niektórych organizmów kwarantannowych, tj: Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée) i Tephritidae (pozaeuropejski).

Blokada importu

Te państwa, które nie spełnią wymagań, nie mogą wysyłać swoich produktów do UE. KE opublikowała streszczenia „oficjalnych oświadczeń” i innych „oficjalnych informacji” przedłożonych przez kraje spoza UE i dokumenty te wyraźnie wskazują, które wymagania nie zostały jeszcze spełnione w poszczególnych krajach, co chwilowo blokuje import ww. produktów do UE.

UE znaczącym importerem owoców i warzyw

Należy pamiętać, że UE jest znaczącym światowym importerem owoców i warzyw. Wartość przywozu owoców w zeszłym roku wyniosła 46,5 mld EUR, czyli 40,6% całego światowego importu, z czego najwięcej zakupiono cytrusów - za 6,4 mld EUR (o 1% więcej r/r). Warzyw do UE w 2018 r. sprowadzono za 26 mld EUR, co stanowi równowartość 42% całego światowego importu, z czego najwięcej pomidorów - za 4,1 mld EUR (o 4% mniej r/r).

Import owoców i warzyw do Polski z krajów trzecich

Import owoców i warzyw do Polski jest stosunkowo mały, ponieważ krajowi importerzy dokonują zakupów przede wszystkim w krajach UE. Niemniej jednak owoców (kod CN 08) zaimportowano do Polski spoza UE w 2018 r. 444 tys. t za 413 mln EUR (wzrost ilości o 22% i wartości o 15%). Warzyw (kod CN 07) w 2018 r. z krajów trzecich sprowadzono do Polski 98 tys. t za 76 mln EUR (wzrost ilości o 61% i wartości o 1,27%).

To chwilowe wstrzymanie importu niektórych owoców i warzyw z powodu zmian przepisów fitosanitarnych jest na rękę rodzimym producentom, ale przysparza problemów importerom oraz producentom ww. produktów w krajach trzecich nastawionych na eksport do UE. Jednocześnie pokazuje dobitnie, że pozataryfowe obostrzenia mają taką samą siłę odziaływania na rynek europejski i światowy jak standardowe instrumenty handlowe tj. stawki celne.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.