Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co przyniesie obecny sezon na europejskim rynku ziemniaka?

Kategoria: Biznes

Wg danych Eurostatu, w UE-28 w 2018 r., ziemniaki uprawiano na 1,7 mln ha, czyli na 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Zebrano 52 mln t ziemniaków, tj. o jedną trzecią (37,3%) mniej niż w 2000 r. i 16,4% mniej r/r.

Państwa UE produkujące najwięcej ziemniaków

Prawie 77% powierzchni ziemniaków i 79,5% zbiorów w 2018 r. znajdowało się w zaledwie siedmiu państwach członkowskich: Belgii, Niemczech, Francji, Holandii, Polsce, Rumunii i Wielkiej Brytanii. W Polsce w 2018 r. ziemniaki (razem z produkcją sadzeniaków) zajmowały, wg. danych Eurostatu, 290 tys. ha, tj. 17,8% całego obszaru produkcji UE i 7,4 mln t, tj. 14,3% całej produkcji ziemniaków w UE. Niemcy były największym producentem ziemniaków w UE w 2018 r. (8,9 mln t, 17,2% zbiorów w UE), wyprzedzając Francję (15,2%), Polskę (14,3%) i Holandię (11,6%).

Obszar produkcji ziemniaków w UE

W perspektywie długookresowej obszar produkcji ziemniaków w UE spada. Powierzchnia uprawna zmniejszyła się o prawie połowę w latach 2000–2018, przy czym wśród głównych krajów produkujących, szczególnie duże spadki odnotowano w Polsce (-76,0%) i Rumunii (-37,1%). W Polsce obszar produkcji ziemniaków w 2018 r zmniejszył się o 9,4% r/r i o 4,2% w stosunku do średniej 5 letniej. W analogicznym okresie zbiory spadły o 18% r/r i o 4,5% w stosunku do średniej wieloletniej.

Rosnący popyt

Jednocześnie, ze względu na rosnący popyt, zapotrzebowanie na ziemniaki konsumpcyjne i przetwórcze w UE rośnie. Szacuje się, że zapotrzebowanie europejskich zakładów przetwórczych na ziemianka wzrośnie w tym roku o 8-10% w porównaniu z poprzednim.

Większe obszary uprawy oraz koszty produkcji

Po poprzednim sezonie nieurodzajów i wysokich cen, wszystkie kraje produkujące ziemniaki zwiększyły obszary uprawy.  Jednocześnie koszty produkcji w Europie, ze względu na wyższe koszty nasion i wyższe czynsze dzierżawne, wzrosły w stosunku do roku ubiegłego. W 2019 r. obszar produkcji ziemniaków konsumpcyjnych w Niemczech, Francji, W. Brytanii, Belgii i Holandii, według wstępnego szacunku NEPG (stowarzyszenie reprezentujące północno-zachodnich europejskich producentów ziemniaków) zwiększył się o 2,2% w porównaniu z ubiegłym rokiem i 8,4% porównaniu ze średnią 5 letnią do rekordowego poziomu 611 tys. ha. Za to według prognoz IERiGŻ w 2019 r. powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce będzie o 5% mniejsza niż w 2018 r.

Pierwsze doniesienia o plonach, obawy przed suszą

W UE okres sadzenia ziemniaków był wcześniejszy niż zazwyczaj, jednak ze względu na zimny początek sezonu, uprawy są raczej na średnim poziomie. Pierwsze doniesienia mówią o średnich plonach w Niemczech (42 t/ha nawadniane) i wyższych niż przeciętnie plonach wczesnych odmian do przetwórstwa w Belgii (38 t na hektar bez nawadniania). Jednak we wszystkich krajach produkujących ziemniaki producenci obawiają się suszy i jej wpływu na produkcję. Poziom opadów deszczu w sierpniu i wrześniu będzie więc kluczowy dla plonów ziemniaków w Polsce i Europie.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.