Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport owoców i ich przetworów z Polski

Kategoria: Biznes

Wzrost wolumenu i wartości eksportu przetworów, spadek w przypadku owoców świeżych

W strukturze wartości eksportu owoców i ich przetworów ogółem z Polski od wielu lat dominują przetwory owocowe, z 70% udziałem. W 2018 r., analizując nieostateczne dane MF, z Polski wyeksportowano 1,068 mln t świeżych owoców za 600,3 mln EUR oraz 1,032 mln t przetworów owocowych za 1,341 mld EUR. Oznacza to wzrost wartości eksportu przetworów owocowych o 8% i wzrost wolumenu o 5% oraz spadek wartości eksportu owoców świeżych o 4% r/r, przy jednoczesnym spadku wolumenu o 17% r/r. Ujemne saldo obrotu świeżymi owocowymi w 2018 r. uległo pogłębieniu o ponad 3% do -942,7 mln EUR, jak również wzrosło dodatnie saldo obrotu przetworami owocowymi o ponad 18% do +615,1 mln EUR.

Eksport głównie do krajów UE-15

Owoce i ich przetwory eksportowane są głównie do UE-15 (64% w ujęciu wartościowym w 2018r.). Sprzedaż w tym kierunku rośnie od lat. W 2018 r. wzrosła o 8% r/r, a udział UE-15 zwiększył się o 2,5 p.p. Bardziej dynamicznie wzrosła wartość eksportu do UE-13, bo o 17% i w 2018 r. stanowiła już 16% całego eksportu owoców i ich przetworów (wzrost udziału o 1,7 p.p.). W tym samym czasie wartość eksportu owoców i ich przetworów do WNP zmalała aż o 28% r/r, stanowiąc już tylko 11% eksportu tej kategorii w ujęciu wartościowym (spadek udziału o 5 p.p.).

Przewidywany wzrost eksportu przetworów w 2019 r.

Analizując krajową sytuację podażową owoców w 2019 r. oraz tendencje na rynku unijnym i światowym, przewidujemy 2,5 proc. wzrost eksportu przetworów owocowych w bieżącym roku kalendarzowym (ze względu na duże zapasy, po rekordowych zbiorach z 2018r.) i jednocześnie duży spadek produkcji w sezonie 2019/20.

74% wolumenu eksportowanych świeżych owoców stanowiły jabłka

W 2018 r. jabłka stanowiły 74% wolumenu wyeksportowanych z Polski owoców świeżych, przy czym udział ten spadł o prawie 6 p.p. r/r. W 2018 r. jabłek za granice Polski sprzedaliśmy 794,3 tys. t za 327,4 mln EUR, za średnią cenę 0,41 EUR/kg, co oznacza że wyeksportowano o 23% mniej wolumenu r/r. Gruszki, drugie w strukturze sprzedaży, mają już tylko 4% udziału w eksportowanym wolumenie - 45,4 tys. t za 17 mln EUR (przy średniej cenie 0,37 EUR/kg), co daje 8% wzrost wolumenu eksportu r/r. 

W strukturze eksportu przetworów owocowych dominują soki

W strukturze eksportu przetworów owocowych dominują soki owocowe z 53% udziałem, których w 2018 r. wyeksportowano 548,1 tys. t za 591,6 mln EUR (10% wzrost ilości i 15% wzrost wartości eksportu soków ogółem r/r). Zagęszczonego soku jabłkowego sprzedano za granicę 241,5 tys. t za 321,9 mln EUR tj. po średniej cenie 1,29 EUR/kg, co stanowiło 44% eksportu soków owocowych i oznacza 14% wzrost wolumenu i 12% wzrost wartości eksportu r/r. Niezagaszonego soku jabłkowego w tym samym czasie sprzedano  z Polski 174,3 tys. t za 321,9 mln EUR tj. 23% więcej wolumenowo  i 32,8% więcej wartościowo r/r co stanowi 31,8% udziału w eksporcie soków ogółem

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 27.06.2019

    Tureckie czereśnie podbijają Europę

    Turcja ma czwartą pozycję w światowym eksporcie świeżych czereśni, po Chile, Hongkongu i USA, z 5-proc. udziałem. Jest też największym producentem wiśni i czereśni na świecie.

    Czytaj więcej
  • 13.06.2019

    Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

    Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczne dane o produkcji upraw ogrodniczych w 2018 r. Zbiory jabłek zostały ocenione na 3,99 mln t. Co ciekawe, GUS obniżył prognozę w stosunku do wynikowego szacunku zbiorów jabłek (ok. 4 mln t), mimo że większość ekspertów wskazuje, że zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2018 r. ok 5 mln t lub więcej. Jednocześnie zbiory owoców z drzew GUS oszacował na 4,497 mln t (o 69% więcej niż w 2017 r.), a owoców jagodowych  na 0,577 mln t, tj. o 17% więcej niż rok wcześniej...

    Czytaj więcej
  • 30.05.2019

    Polski handel zagraniczny mrożonkami owocowymi

    W 2018 r., według szacunków IERiGŻ, w Polsce wyprodukowano 430 tys. t mrożonych owoców, o ponad 145 tys. t więcej niż w poprzednim roku, ale o prawie 2% mniej od średniej pięcioletniej. Jednocześnie mrożone owoce stanowiły w ujęciu wolumenowym ponad 34% wszystkich wyprodukowanych przetworów owocowych...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.