Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost produkcji mrożonych owoców w 2018 roku
W 2018 r., według szacunków IERiGŻ, w Polsce wyprodukowano 430 tys. t mrożonych owoców, o ponad 145 tys. t więcej niż w poprzednim roku, ale o prawie 2% mniej od średniej pięcioletniej. Jednocześnie mrożone owoce stanowiły w ujęciu wolumenowym ponad 34% wszystkich wyprodukowanych przetworów owocowych.
Polska czołowym światowym eksporterem mrożonych owoców
Przy tak dużej produkcji, Polska jest czołowym światowym eksporterem mrożonych owoców. W 2018 r., według danych Comtrade, wyeksportowano z Polski 349 tys. t. mrożonych owoców, tj. o prawie 3% więcej rok do roku oraz o ponad 5% więcej od średniej 5-letniej. W sezonie 2017/18, wg. wstępnych danych Ministerstwa Finansów, wyeksportowano 328,4 tys. t, za średnią cenę 1,49 EUR/kg, tj. o 12,8% mniej niż w poprzednim sezonie, ale średnio o 22% drożej niż w sezonie 2016/17. Za to w okresie VII-II bieżącego sezonu 2018/19, wg. dostępnych danych MF, wyeksportowano 253 tys. t mrożonych owoców, wobec 222,9 tys. t w analogicznym okresie sezonu 2017/18 (o 13% więcej r/r), po średniej cenie 1,25 EUR/kg. W ujęciu ilościowym najwięcej, bo ponad 25% wolumenu, stanowił eksport mrożonych truskawek. Mrożone maliny i mrożone porzeczki czarne stanowią odpowiednio po 12,2% i 11,9% wyeksportowanego wolumenu, a mrożone wiśnie ponad 19%.
Sprzedaż głównie do Niemiec
Analizując strukturę geograficzną eksportu mrożonych owoców z Polski, od lat dominuje sprzedaż do Niemiec, stanowiąc około 34% całego wywozu. Do pozostałych krajów UE trafia około 47% polskiego eksportu tych produktów, a do krajów WNP ok. 13%, w tym na Białoruś prawie 12,5%.
Wzrost importu owoców mrożonych
Jednocześnie od kilku sezonów dynamicznie rośnie import owoców mrożonych do Polski. W sezonie 2017/18, wg. wstępnych danych MF, wyniósł on 105,3 tys. t i był o prawie 29% większy r/r, po średniej cenie 1,58 EUR/kg. Za to w okresie VII-II bieżącego sezonu 2018/19, zaimportowano do Polski 50,6 tys. t mrożonych owoców, wobec 57,5 tys. t w analogicznym okresie sezonu 2017/18 (o 12% mniej r/r), po średniej cenie 1,66 EUR/kg (o 4,4% drożej r/r). W bieżącym sezonie (do lutego) o 7% wzrósł wolumen importu truskawek mrożonych (w średniej cenie 1,37 EUR/kg, analogicznie r/r) oraz o 61% wolumen importu mrożonych jagód (w średniej cenie 2,35 EUR/kg, -5,2% r/r). Za to o 79% spadł import wiśni (w średniej cenie 1,32 EUR/kg, -17,5% r/r) i o 10% import malin (w średniej cenie 1,32 EUR/kg, -21,9%r/r).
Ukraina głównym dostawcą
Głównym dostawcą mrożonych owoców na rynek polski od wielu lat jest Ukraina, a w ostatnich sezonach widać było silny trend wzrostowy w tym zakresie. W sezonie 2017/18 z Ukrainy zaimportowano do Polski 21,9 tys. t mrożonych owoców, a z Serbii, będącej na drugiej pozycji w imporcie, już tylko łącznie ok. 12,5 tys. t, w obu przypadkach głównie malin.
Źródło: agronomist.pl
b
Przeczytaj także
W ostatnim tygodniu oddział szybkiego reagowania rosyjskiej służby celnej zatrzymał na granicy białorusko-rosyjskiej dziewięć tirów, w których znajdowały się 104 tony jabłek, głównie z Polski. Zgodnie z informacjami podanymi przez rzecznika prasowego Północnozachodniego Zarządu Federalnej Służby Celnej, przemytnicy...
Według danych WAPA, na dzień 1 marca 2019 r., dwa główne kraje uprawy jabłek w Europie posiadały ponad 1,8 mln t świeżych jabłek. Polska miała największe zapasy, sięgające 940 tys. t, a tuż za nią uplasowały się Włochy z 913 tys. t.
Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne